BASKETBAL

– Op het EK in Riga stuntte het team van bondscoach Eddy Casteels door favoriet Litouwen te verslaan met 76-74, dankzij een korf van Matt Lojeski. Tegen Tsjechië viel het muntstuk aan de verkeerde kant (64-66), maar met een 79-71 tegen Oekraïne plaatsten de Belgian Lions zich donderdag voor de achtste finales. Daarin was schaduwfavoriet Griekenland te sterk (75-54).

– De West-Vlaamse Emma Meesseman (22) plaatste zich met de Washington Mystics voor de play-offs in de WNBA.

– Ex-international Kathy Wambe (33) zette bij Spirou Monceau wegens persoonlijke redenen een punt achter haar carrière.

– Drievoudig NBA-MVP Moses Malone (60), die de Philadelphia 76ers in 1983 naar de titel leidde, is zondag overleden.

TENNIS

– Serena Williams verloor haar halve finale (en de grandslam) op de US Open in New York van de Italiaanse Roberta Vinci, die de eindzege aan haar landgenote Flavia Pennetta moest laten (7/6, 6/2). De 33-jarige Pennetta zette meteen een punt achter haar carrière.

– Bij de mannen won Novak Djokovic zijn derde grandslam van het seizoen. Hij hield in een hoogstaande finale (6/4, 5/7, 6/4 en 6/4) Roger Federer in bedwang.

– David Goffin (24) werd door de provincie Luik uitgeroepen tot meest verdienstelijke sporter van 2015. Hij klom naar de veertiende plaats op de wereldranglijst, speelde twee ATP-finales en haalde onder meer de vierde ronde op Wimbledon. De publieksprijs ging naar judoka Charline Van Snick, die in juni op de Europese Spelen in Bakoe goud haalde.

– Roger Federer (34) verzekerde zich, na Novak Djokovic en Andy Murray, van een plaats op de Masters. De Zwitser zal in Londen (15-22 november) voor de veertiende opeenvolgende keer deelnemen.

– Na twee jaar afwezigheid zal Rafael Nadal (29) terugkeren in de Spaanse Daviscupploeg. Kapitein Conchita Martínez kan op hem een beroep doen voor de play-offwedstrijden tegen Denemarken komend weekend.

– Nick Kyrgios (20) werd, na domme uitlatingen tegenover Stan Wawrinka tijdens het toernooi in Washington, door Daviscupaanvoerder Wally Masur niet geselecteerd voor de halve finale tussen Australië en Groot-Brittannië. Hij moet zich focussen op zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

VOLLEYBAL

– Knack Roeselare nam aanvaller Thomas Konings (18) over van Topvolley Callant Antwerpen, dat zich versterkte met de Franse hoek-receptiespeler Adrien Prével (29, Cevennes) en de Poolse aanvaller Pol Jan Siemiatkowski (19, SMS Spala).

– De Yellow Tigers verloren hun drie oefenduels tegen Turkije, de eerste twee wedstrijden tegen Tsjechië waren netjes verdeeld: 2-3 en 3-2.

– Op stage in Duitsland verloren de Red Dragons zaterdag met 3-0 van Duitsland, zondag werd het 3-1. Volgend weekend wordt tegen Estland geoefend.

WIELRENNEN

– In de voorlaatste rit van de Vuelta greep Fabio Aru (Astana) definitief de macht. Tom Dumoulin begon als leider aan de etappe, maar kreeg bijna vier minuten aangesmeerd en zakte terug naar de zesde plaats, na de 25-jarige Italiaan, Joaquim Rodríguez, Rafal Majka, Nairo Quintana en Esteban Chaves.

– De Colombiaan Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) won de GP de Québec. Hij reed in de slotkilometer weg. Philippe Gilbert (7e) en Greg Van Avermaet (10e) finishten in dezelfde tijd.

– De GP van Montréal was een kolfje naar de hand van Tim Wellens (Lotto-Soudal), die in een sprint met twee slimmer was dan Adam Yates.

– Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) werd eindwinnaar van de Tour of Britain, voor Wout Poels en de Brit Owain Soull.

– De Nederlandse Anna van der Breggen won de slotrit in de Lotto Belgium Tour, de eindoverwinning ging naar Emma Johansson.

– Bondscoach Carlo Bomans maakte zijn selectie bekend voor de wegrit op het WK (27 september). De kopmannen zijn Tom Boonen, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet, met als helpers Tiesj Benoot, Iljo Keisse, Jens Keukeleire, Nikolas Maes, Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke. Voor de tijdrit worden Yves Lampaert en Belgisch kampioen Jurgen Van den Broeck ingezet.

– De Brit Chris Froome (Team Sky) geeft met een voetbreuk forfait voor het WK in Richmond.

– Tom Boonen (35) bereikte met Patrick Lefevere een akkoord over een bijkomend jaar Etixx – Quick-Step, waardoor de Kempenaar straks aan zijn veertiende opeenvolgende seizoen begint bij Lefevere begint.

– Kris Boeckmans (28) is woensdag, na een zware val op 29 augustus in de Vuelta, uit een kunstmatige coma ontwaakt. Hij werd ondertussen naar België gerepatrieerd.

– Jurgen Van den Broeck (32) tekende een contract voor een jaar bij Katjoesja.

– Laurent De Backer, 13 jaar voorzitter van de Belgische Wielerbond, overleed op 78-jarige leeftijd.

– De Amerikaanse Molly Shaffer van Houweling verbeterde het werelduurrecord van Leontien Zijlaard-van Moorsel, dat de Nederlandse 12 jaar geleden neerzette. Ze legde 46,274 kilometer af, Van Moorsel 46,065 km.

– Laurens Sweeck (ERA-Murprotec) won de eerste Europese veldrit van het seizoen. Hij was in Baden sneller dan Philip Walsleben en Francis Mourey.

EN VERDER ATLETIEK

– Op de Memorial Van Damme won Dafne Schippers het prestigeduel op de 200 meter van Allyson Felix (22.12), Justin Gatlin was de snelste op de 100 meter. Philip Milanov, zilver op het WK in Peking, werd persoonlijk gefeliciteerd door IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

– Bij de World Challenge in Zagreb zegevierde de Jamaicaan Asafa Powell (32) op de 100 meter bij mannen.

AUTO

– Op de WRC-rally van Australië, de tiende WK-manche, pakte Sébastien Ogier (VW) zijn derde wereldtitel op rij. Thierry Neuville (Hyundai) werd zevende en schuift in de tussenstand op naar de vijfde plaats.

BOKSEN

– Floyd Mayweather evenaarde in Las Vegas het record van de legendarische Rocky Marciano, die in 1956 met 49 zeges en 0 nederlagen stopte. Mayweather won van Andre Berto en kondigde zijn afscheid aan, maar volgens insiders mikt hij op een rematch tegen Manny Pacquiao, een kamp waarin hij alle financiële en sportieve records wil breken.

DUATLON

– Seppe Odeyn (28) eindigde als tweede op het WK Powerman in Zofingen. De Fransman Gaël Le Bellec won.

GOLF

– De Amerikaan Jordan Spieth (22) lost de Noord-Ier Rory McIlroy (26) af als nummer een van de officiële wereldranglijst. Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts staan respectievelijk 141e en 214e.

– Thomas Pieters won nu ook de KLM Open in Zandvoort. Met zijn tweede zege ooit op de European Tour is hij momenteel geplaatst voor de grand final. Bovendien is de 23-jarige golfer uit Nijlen zogoed als zeker van zijn selectie voor de Spelen in Rio.

MOTORSPORT

– Wereldkampioen Marc Marquez (Honda) was op de GP van San Marino de sterkste in de MotoGP-klasse. In de gietende regen was de Spanjaard sneller dan Bradley Smith en Scott Redding. WK-leider Valentino Rossi werd vijfde, maar verstevigt zijn leiderspositie.

– Romain Febvre (Yamaha) won de GP motorcross van Mexico. De Franse WK-leider was in beide reeksen de sterkste, Jeremy Van Horbeek (Yamaha) eindigde op de vierde plaats.

PAARDENSPORT

– Grégory Wathelet klom op de wereldranglijst van de zestiende naar de tiende plaats. Een primeur voor de 35-jarige Luikenaar, die op de prestigieuze meeting van Spruce Meadows (Canada) 36.700 euro won. Constant Van Paesschen (39) en Olivier Philippaerts (50) zijn de andere Belgen in de top 50.

SKIÊN

– De Oostenrijker Benjamin Raich (37), dubbel goud op de Spelen in Turijn en drievoudig wereldkampioen, zette een punt achter zijn carrière.

DOOR FREDERIC VANHEULE & CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content