Web weergave

Na lange en verhitte discussies zag de Bundesliga 60 jaar geleden het levenslicht. Tot dan was het Duitse voetbal in vijf regionale kampioenschappen opgesplitst. Het duurde nog een seizoen voor de overkoepelende competitie effectief van start ging.

60 JAAR

Met iemand uit het Belgisch voetbal bespreken we de actualiteit: Emmanuel Agbadou - Verdediger - KAS Eupen

DUG-OUT

De Croky Cup is een competitie die gepaard gaat met veel emoties, maar die te weinig sprookjes kent. Het is het favoriete jachtterrein van de grote clubs geworden, verrassingen worden al van bij de loting in de kiem gesmoord. Moet de bekerfinale het podium zijn voor de beste spelers van het land of willen we er David zien winnen tegen Goliath? In België is het antwoord duidelijk.

CROKY CUP

Anderlecht domineerde in de jaren 60 het Belgisch voetbal. Tussen 1964 en 1968 won het vijf opeenvolgende titels. De klasse spatte van de ploeg.

11 HELDEN

Het einde van het tijdperk-Venanzi op Sclessin begon met een zoektocht naar partners en eindigde met de totale verkoop van de club. Gedurende maanden van onzekerheid werd een kroniek geschreven over rijke Luikenaars en onpersoonlijke Amerikaanse investeringsfondsen, vol aasgieren en zondebokken.

STANDARD

De 15-jarige Endrick, de nieuwste Braziliaanse crack, is binnenkort wellicht te bewonderen bij een Europese topclub. we trokken het archief in op zoek naar andere Braziliaanse toppers in hun tienerjaren.

BRAZILIAANSE VOETBALLERS

De hel van Stayen brandt weer lichtjes. En dat heeft STVV te danken aan een paar onverzettelijke Duitsers op het veld en in de dug-out, een dozijn Japanse spelers en bestuursleden en een legertje nuchtere Belgen die achter de schermen de club doen draaien.

STVV

Elke maand laten we hier een voetballer uit de lagere reeksen aan het woord. Deze keer: Nico Van De Vyver, doelman bij tweedeprovincialer 's Gravenwezel-Schilde in Antwerpen.

NICO VAN DE VYVER

Longyearbyen, op Spitsbergen, is de meest noordelijk gelegen bewoonde stad ter wereld. Hier speelt de club Svalbard Turn al sinds jaar en dag. Met een ploeg van buitenlanders en jongeren neemt die het één keer per jaar op tegen de Russische buren uit Barentsburg. Verslag over 'de match van het jaar'.

SVALBARD-BARENTSBURG

Hoewel hij bij de jeugd zijn tandglazuur stukbeet op struisere generatiegenoten, scherpte Wout van Aert (27) zo een aangeboren doorzettingsvermogen aan waarmee hij later telkens zijn limieten opzocht. Tot hij een hyperprofessionele, koelbloedige én menselijke allroundcoureur werd, die met een zo breed mogelijk palmares zijn stadsgenoot Rik Van Looy hoopt te evenaren. Portret van een grenzenverlegger.

DE GRENZENVERLEGGER IN WOUT VAN AERT

In april zullen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix voor het eerst sinds 1980 niet in twee opeenvolgende weken plaatsvinden. Voor de rest zullen beide klassiekers weer veel gemeen hebben, al zijn er hier en daar ook wat verschillen. Een overzicht.

RONDE VAN VLAANDEREN EN PARIJS-ROUBAIX

Het karakter, de levensfilosofie en het carrièresucces van mensen wordt vaak (mede) gevormd door hun verleden. Dat geldt zeker voor Patrick Lefevere (67). Welke ervaringen en gebeurtenissen hebben hem tot de succesvolste wielermanager van de laatste dertig jaar gemaakt? En hoe gebruikt hij die lessen nu als 'patron' van 'The Wolfpack'?

PATRICK LEFEVERE