Sport/Voetbalmagazine

cover Sport/Voetbalmagazine

Lees nr. 16 | 15 april 2020

Web weergave

Hij is de revelatie in een seizoen dat zijn gelijke niet kent. Maar Sebastiaan Bornauw moest wel het Anderlecht van Vincent Kompany verlaten om waardering te krijgen in de Bundesliga, een competitie die de nieuwe rots in de branding van FC Köln op het lijf is geschreven.

SEBASTIAAN BORNAUW

Zeven jaar nadat FC Brussels naar derde klasse zakte mag RWDM hopen op profvoetbal.

FOOT

Een ploeg geschoeid op Amerikaanse leest, dat is waar Club Brugge naar toewerkt. Terwijl de absolute topclubs hun eigen NBA-model verder ontwikkelen, groeit blauw-zwart in hun schaduw steeds verder. Na project 2020 staat project 2024 al een tijdje in de steigers.

CLUB BRUGGE

Zonder wedstrijdpremies en met een gekortwiekt salaris, soms zelfs een passage langs de werkloosheidskas, beleven sommige voetballers moeilijke tijden. De verborgen kant van een wereld waar de miljoenensalarissen de bomen zijn die het bos verbergen.

CORONACRISIS

Geen dorp of stad zonder voetbalclub. Allemaal hebben ze hun eigenheid. Sport/Voetbalmagazine trekt ook in coronatijden op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

LANGS STILLE VLAAMSE VELDEN

Rafaella Szabo (30), alias mevrouw Witsel, legt zich toe op fotografie en heeft een ongelooflijke zin voor avontuur. Zo zal ze in september meedoen aan de Rallye Aïcha des Gazelles in de Marokkaanse woestijn voor het goede doel. Gesprek met een ondernemende vrouw én moeder.

RAFAELLA SZABO WITSEL

Luc Schotsmans (53) leest Sport/Voetbalmagazine al sinds het prille begin, toen de naam nog Sport 80 was. Door de jaren heen zag hij de inhoud en de stijl veranderen, maar altijd bleef hij trouw. Meer zelfs: hij gebruikte het magazine voor zijn job als scout bij OH Leuven.

ABONNEE

Sport/Voetbalmagazine bestaat 40 jaar. Daarom diepen we voor de laatste keer een pareltje op uit ons rijke archief: zestig jaar geleden kwam Eusébio naar Europa, waar hij de eerste Afrikaanse voetballer was die écht een topper werd.

EUSÉBIO

In Madrid overleed vorige week Radomir Antic. De Serviër is de enige trainer die ooit aan het roer van Real, Atlético én Barça heeft gestaan.

COSMOS

Met een documentaire, opgehangen aan de figuur van de Braziliaanse Lais Araújo, zet Kelly Nascimento-DeLuca de spots op vrouwen. In The Guardian gaf ze een woordje uitleg.

COSMOS

In de Frankfurter Allgemeine Zeitung stelden ze vast dat auteur Alfred Behrens in 1974 met zijn satire over de tv-liga een voorspellende gave bleek te hebben.

COSMOS

Kan de Franse kampioen maandelijks 8 miljoen euro blijven spenderen aan de lonen van Neymar, Mbappé, Cavani, Di María en Icardi?

COSMOS

Nog niet zo lang geleden was Dietmar Hopp de meest gehate man in het Duitse voetbal. Nu de steenrijke eigenaar van Hoffenheim met de medische poot van zijn bedrijf snel een vaccin tegen het coronavirus hoopt te vinden, sloeg de stemming helemaal om.

DIETMAR HOPP

Een rijke traditie en aantrekkingspool voor groundhoppers, maar niet altijd een onbezorgd bestaan of goedgevulde prijzenkast. Traditionsvereine, aflevering 16: Sporting Club Bastiais.

TRADITIECLUB

Feyenoord startte desastreus aan het seizoen, maar speelde dit weekend normaal gezien de Nederlandse bekerfinale. Het streed zelfs nog mee voor de titel. Met de welgemeende groeten van een kleine en flinke zeventiger: Dirk Nicolaas Advocaat (72).

FEYENOORD

Ondanks een steeds grotere tsunami aan spelers van over de landsgrenzen en de nasleep van het Propere Handenschandaal bleef de Jupiler Pro League ook in het afgelopen reguliere seizoen van weliswaar 29 i.p.v. 30 speeldagen, veel fans naar de Belgische stadions lokken. Sport/Voetbalmagazine dook in de officiële toeschouwersaantallen en distilleerde acht opvallende vaststellingen.

TOESCHOUWERS