Sport/Voetbalmagazine

Web weergave

De topper in Genk werd een afknapper voor Club, maar met 9 op 12 heeft de eerste achtervolger van Racing zijn start in de play-offs niet gemist. Wesley Moraes, misschien bezig aan zijn laatste weken in België, over zijn ambities en zijn ontwikkeling als voetballer.

INTERVIEW

Cijfers spreken vaak boekdelen. Onderzoeksgroep CIES berekende het aantal speelminuten voor zelf opgeleide jeugdspelers in België. Een schrijnend overzicht.

FOOT

Twintig jaar geleden, in 1999, werd KRC Genk voor het eerst kampioen. De huidige succestrainer Philippe Clement had de club dat seizoen verlaten. Hij trok naar het Engelse Coventry City.

FOOT

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-voetballer en Proximusanalist Wim De Coninck laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Wim De Coninck.

FOOT

Als KRC Genk straks kampioen wordt, zal de Japanner Junya Ito (26), in de gewonnen topper tegen Club Brugge alweer erg sterk, daar een groot aandeel in hebben. Twee maanden geleden nog onbekend, en nu al smaakmaker. Hoe doen ze dat toch in Limburg?

JUNYA ITO

Als trainer zat hij niet op een club uit 1B te wachten, maar van de naam Beerschot werd Stijn Vreven wel warm. Zes jaar na het failliet van het oude Beerschot zat hij op vijf minuten na met paars-wit weer in eerste klasse. Nu moet hij zich troosten met play-off 2.

STIJN VREVEN

Aan de hand van 20 levensvragen willen we de mens achter de voetballer beter leren kennen.

JONATHAN BOLINGI

Wanneer acteur Günther Lesage met zijn zoon de thuisduels van Club Brugge bijwoont, draagt hij nog steeds de sjaal die zijn mama breide, toen hij tien jaar was. 'Ik verzamelde twee jaar lang alle krantenartikels over Marc Degryse.'

CLUBLIEFDE IS...

In België heeft zowat elke gemeente wel een voetbalclub. Sport/Voetbalmagazine trekt op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

EEN DORP, EEN CLUB

Hij bracht Anderlecht 2,5 miljoen euro op zonder een minuut te hebben gespeeld. Na 2 jaar Borussia Dortmund en Stuttgart lijkt de carrière van Orel Mangala eindelijk in een stroomversnelling te komen bij Hamburger Sport-Verein in tweede klasse.

OREL MANGALA

Nog meer dan aan zijn onverslijtbare, getransformeerde lichaam dankt Philippe Gilbert - zondag een van de favorieten voor de Amstel Gold Race - zijn zege in Parijs-Roubaix aan zijn granieten hoofd.

SPORT

Hij vindt het volgens vader Adrie 'niet leuk' om een fenomeen genoemd te worden. En toch is hij er een. In het veld, in het mountainbiken én op het asfalt. Want ook daar gaf Mathieu van der Poel (24) het begrip superioriteit en aanvalslust al van jongs af een gezicht.

MATHIEU VAN DER POEL