Sport/Voetbalmagazine

cover Sport/Voetbalmagazine

Lees nr. 17 | 22 april 2020

Web weergave

Het BAS moet voor 10 mei oordelen over de licentiedossiers van een aantal profclubs, maar ook over de stopzetting van de competities op amateurniveau. Dertien clubs gingen hiertegen in beroep.

FOOT

Terwijl de belangstelling voor zijn spelers groot blijft, moet KRC Genk ook de knoop doorhakken in de keeperskwestie.

FOOT

PSG zou Adam Marusic in het oog hebben. Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor KVO.

FOOT

Gevoetbald wordt er niet, maar dat betekent niet dat de clubs naast hun eigen onzekere situatie geen oog hebben voor de maatschappij. Wat doen de zestien clubs uit 1A concreet voor de samenleving?

CORONACRISIS

De Nederlandse Sanne Schoenmakers en de Belg Michaël Dick zijn op dit moment zorgverleners in de ziekenhuizen van Utrecht en Aalst. Ver weg is hun leven als aanvalster bij de vrouwenploeg van Standard en sportdokter bij de nationale futsalploeg en Halle-Gooik.

CORONACRISIS

Peter Croonen, voorzitter van Genk en van de profliga, is ervan overtuigd dat een opleidingsliga als de Jupiler Pro League ook na de coronacrisis relevant zal blijven. Sport/Voetbalmagazine ging na in welke mate de Belgische profclubs in die 'opleidingsliga' spelers uit hun eigen beloftekern lanceren.

JEUGDOPLEIDING

Henk Mariman, academy manager van Oud-Heverlee Leuven, was hoofd opleiding bij Germinal Beerschot en bij Club Brugge en reisde daarna jarenlang de wereld rond om voor Double Pass jeugdopleidingen te adviseren. 'Verplicht clubs om kleur te bekennen; stel duidelijke investeringseisen.'

JEUGDOPLEIDING

Vrij, maar niet blij. Want de passie blijft. Felice Mazzu wil de komende transferperiode graag weer plaatsnemen op een bank in de Pro League en zo een streep trekken onder een zwart jaar.

FELICE MAZZU

Voorzitter zijn van Standard is niet simpel en zeker niet in deze tijden. Vandaag verschijnt Standard namelijk voor het BAS en dreigt het naar Tweede Amateur te worden gezet. Hoe is het zo ver kunnen komen? Een overzicht van het voorzitterschap van Bruno Venanzi.

BRUNO VENANZI

Op het voetbalveld gaf hij alles en dat was tijdens interviews niet anders. In zijn nieuwe leven doet Momo Dahmane er nog een schepje bovenop. Meer dan ooit heeft hij het hart op de tong, zeker als het over solidariteit gaat.

MOHAMED DAHMANE

Van Tanzania over Kosovo naar Canada, de Faeröereilanden en Australië: Sport/Voetbalmagazine reisde de wereld rond om de stemming te peilen bij Belgische voetballers die in isolatie zitten. Honderd procent contactvrij.

EXPATS

De BBC World Service slaagde erin om de Ghanese middenvelder Emmanuel Agyemang Badu (29) van Hellas Verona te laten vertellen over zijn ervaring met Covid-19 en ander persoonlijk leed.

COSMOS

Allyson Felix (34) liep sneller dan ooit tevoren en zou in Tokio nog maar eens geschiedenis schrijven, tot het coronavirus de wereld stillegde.

SPORT

Troost bieden aan mensen die in isolement leven, hét argument om eind juni misschien een grand prix achter gesloten deuren te organiseren.

SPORT

Terwijl de tenoren van de wielersport een nieuwe wedstrijdkalender in elkaar draaien, houden profploegen hun renners op stand-by. Mathieu Heijboer, head of performance bij Team Jumbo-Visma, over wielrennen in een tijd met meer vragen dan antwoorden.

TEAM JUMBO-VISMA

Over enkele maanden zouden ze een gooi doen naar olympisch goud, maar het coronavirus heeft er anders over beslist. De Red Lions gaan tot de zomer van 2021 moeten wachten om de triple EK, WK en OS waar te maken. Welke gevolgen heeft dat?

HOCKEY

Vroeger volstond een blik op het wedstrijdblad om te weten hoe een ploeg zich zou presenteren. De man met rugnummer 6 ging stofzuigen en het publiek hield de adem in wanneer de 10 aan de bal kwam. Nu kiezen profvoetballers vaker voor hogere nummers. Zelfs het meest heilige der huisjes, het nummer 1, ligt tegen de grond.

RUGNUMMERS