Sport/Voetbalmagazine

Web weergave

De Fransen van Gent kijken uit naar de bekerfinale. Ze praten zonder zich in te houden over de grote dag. En over alle subtiliteiten van het Belgisch voetbal, die ze soms moeilijk begrijpen.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - INTERVIEW

De ambitieuze club uit Tessenderlo, leider na de reguliere competitie in de eerste amateurklasse en vier jaar geleden nog in eerste provinciale Limburg, predikt nuchterheid.

FOOT

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-voetballer en Proximusanalist Wim De Coninck laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Wim De Coninck.

FOOT

Het alom betreurde vertrek van Alejandro Pozuelo net voor de start van play-off 1 maakte op het Genkse middenveld de weg vrij voor de doorbraak van Bryan Heynen, zestien jaar nadat hij in de schaduw van de Luminus Arena een aansluitingskaart tekende. Een terugblik.

BRYAN HEYNEN

Aan de hand van 20 levensvragen willen we de mens achter de voetballer beter leren kennen.

VRIJGESPEELD

Als een volslagen onbekende ging Jess Thorup in oktober als trainer aan de slag bij KAA Gent, maar hij zal als een held worden gevierd als hij de beker wint. Op zoek naar zijn roots in het Deense Odense, stad van Hans Christan Andersen, waar ze niet opkijken van een sprookje meer of minder.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - JESS THORUP

Als Gentenaar de beker naar je thuisstad kunnen halen, bestaat er iets mooiers? Vadis Odjidja over zijn eerste seizoen in de hoofdmacht van blauw-wit en zijn jeugd in Malem, vlak bij de Blaarmeersen.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - VADIS ODJIDJA

Meer dan de helft van zijn leven bracht Frank De Leyn (68) door op KAA Gent. Eerst 11 seizoenen als speler, de afgelopen 27 jaar als jeugdtrainer van onder meer De Bruyne en Odjidja en nu als jeugdsecretaris.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - PASSIE VOOR KAA GENT

Igor de Camargo (38) zet na 22 jaar een punt achter zijn voetbalcarrière in België. De ex-Rode Duivel speelde de helft van zijn leven in ons land en voelt zich half Braziliaan, half Belg. Maar de eerste uren in ons land waren koud en eenzaam. Een terugblik. 'Er zit iets in mij dat groter is dan ikzelf. Dat noem ik god. En dan krijgt niets mij klein.'

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - IGOR DE CAMARGO

Koen Sanders speelde elf seizoenen voor KV Mechelen, zijn zoon Bram (29) is een diehard van Malinwa.

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - PASSIE VOOR KV MECHELEN

Strijders met een hart voor de club, mannen die voorop gaan wanneer het moeilijk wordt. Dat zijn bij KV Mechelen Joachim Van Damme en Seth De Witte. Maar het zijn ook twee handen op één buik naast het veld. Een vrolijke babbel, met af en toe wat diepgang.

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - SETH DE WITTE en JOACHIM VAN DAMME

Niet enkel vanuit Mechelen zal een geel-rode stoet richting Heizel rijden, ook vanuit Limburg. In de jaren 80 speelden bij KV toppers uit die provincie. Sindsdien huist de Malinoismicrobe ook daar. 'Drieënhalf uur rijden om een training te zien, daar schrik ik niet voor terug.'

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - DE LIMBURGSE LIEFDE VOOR KV

Vaandrigs, trommelaars, blazers, het clublied 'FC Malinwa Vooruit' en de iconische zin 'De club zal zegepralen' die door duizenden wordt meegebruld. Met dank aan de Malinwa Harmonie (geboortejaar 1924). Folklore die nooit mag verdwijnen. David Gybels, trommelaar, en Gert Pauwels, dirigent, leggen uit waarom.

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - PASSIE VOOR KV MECHELEN

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport benadrukte het belang van onze landgenoot Radja Nainggolan voor Inter.

COSMOS

Zondag is PSG - dan toch - voor de achtste keer kampioen van Frankrijk geworden, door het gelijkspel van achtervolger Lille. Typisch voor een seizoen dat niet van een leien dakje liep. Een overzicht in vijf bedrijven.

PARIS SAINT-GERMAIN

Patrick Sercu werd heel zijn carrière gedreven door een hartstochtelijke liefde voor de wielersport. Hij kon geen twee weken zonder fiets. Ondanks zijn buitenaardse prestaties voelde Sercu zich nooit verheven boven een ander.

DOCUMENT