Sport/Voetbalmagazine

Web weergave

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-voetballer en Proximusanalist Wim De Coninck laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Wim De Coninck.

FOOT

'We zijn begonnen met het naïeve geloof dat we als fans het verschil konden maken', zegt Geert De Cang (46), ex-voorzitter van het sfeercollectief Blue Army, dat er na 20 jaar een punt achter zet. Een inkijk in de blauw-zwarte ziel.

CLUB BRUGGE

Na een zes op zes tegen Anderlecht en Club Brugge sputtert de motor van AA Gent met amper een op negen tegen Standard, RC Genk én Charleroi. Balans van de Buffalo's na de helft van play-off 1. 'Het zal er boenk op moeten zijn thuis tegen Standard.'

AA GENT

Zondag bekampen Beerschot en Antwerp elkaar nog eens tijdens dé Belgische stadsderby, deze keer op het Kiel. Hiphopper Johannes Faes trappelt nu al van ongeduld. Als Tourist LeMC zingt hij: Wij zen geen ratten. 'Maar uiteindelijk besef je: die aan de andere kant zijn ook mensen.'

TOURIST LEMC

Aan de hand van 20 levensvragen willen we de mens achter de voetballer beter leren kennen.

VRIJGESPEELD

Ja, er is Alejandro Pozuelo, maar wil KRC Genk nog een Europees ticket afdwingen in play-off 1 dan kan het best twee gamechangers in zijn ploeg hebben. Dat treft, want de kwikzilveren Leandro Trossard is eindelijk weer fit na een seizoen vol blessureleed. 'Zelfs zonder in de match te zitten, krijg ik altijd wel mijn momentje.'

LEANDRO TROSSARD

Elke week zet Sport/Voetbalmagazine een wedstrijd uit play-off 1 in de kijker door terug te blikken op een gelijkaardige affiche uit het PO1-verleden. Zondag is het AA Gent-Standard.

BLIKVANGER PO 1: GENT-STANDARD

Met zijn imposante lijf en noeste arbeid trad Christian Luyindama in een paar maanden tijd uit de schaduw van zijn collega-verdedigers. Portret van het Congolese fenomeen.

CHRISTIAN LUYINDAMA

Staatssecretaris voor armoedebestrijding, gelijke kansen, personen met een beperking, grootstedenbeleid en wetenschapsbeleid Zuhal Demir doet voor N-VA in oktober een gooi naar de burgemeesterssjerp in Genk. De Limburgse heeft ook een boontje voor KRC. 'Die blindentribune, dat was voor mij het meest ontroerende wat ik ooit meemaakte.'

CLUBLIEFDE IS...

Met een promotie naar de derde klasse en meteen ook een bijna-promotie naar de tweede klasse beleefde Maccabi Antwerpen vijftig jaar geleden zijn hoogdagen. Een halve eeuw later dobbert blauw-wit rond in vierde provinciale. Bezoek aan een curiosum in het Belgische voetbal.

MACCABI ANTWERPEN

De BBC berichtte vorige week waarom na het Hillsboroughdrama uit 1989 staantribunes in de Premier League nog altijd taboe blijven.

COSMOS

Charly Musonda Jr, Siebe Schrijvers, Zakaria Bakkali, Mathias Bossaerts, Andreas Pereira... Ze werden bestempeld als dé gouden generatie van 1996, maar geen van hen figureert nu in de WK-plannen van Roberto Martínez. Pereira, bezig aan een succesvol seizoen bij Valencia CF, komt als enige in de buurt. Een kennismaking.

ANDREAS PEREIRA

In het tweede seizoen - het eerste volledige - sinds de komst van de Amerikaanse overnemer Franck McCourt heeft Olympique Marseille zijn Europese klasse teruggevonden. Een terugblik op de bouw van een even stevig als ambitieus project.

OLYMPIQUE MARSEILLE

Volgende woensdag zal het één jaar geleden zijn dat belofterenner Linas Rumsas (21) overleed. De trieste climax van een dopingtragedie, die begon met vader Raimondas, de derde van de Tour 2002, en waar zelfs na Linas' dood diens broer, Raimondas junior, een schimmige rol in speelde. Een reconstructie van een afdaling naar de hel.

HET RUMSASDRAMA

Ruim één jaar na zijn afscheid blijft Nico Rosberg de Formule 1 op een gepassioneerde manier volgen. Als consultant van de Duitse commerciële zender RTL volgde de ex-wereldkampioen dit seizoen de legendarische Niki Lauda op.

NICO ROSBERG

Toen Cristiano Ronaldo in de kwartfinales van de Champions League met een omhaal scoorde tegen Juventus, vielen overal ter wereld de monden open. Een omhaal die lekker binnen gaat, is zowat het summum wat een voetballer kan bereiken. Maar wie is daar nu eigenlijk ooit mee begonnen?

DOCUMENT