Sport/Voetbalmagazine

Web weergave

In deze wekelijkse rubriek volgen we de belangrijkste transfers op in het Belgische voetbal.

FOOT

Maandag speelden de Rode Duivels een laatste oefeninterland voor het WK. Vierentwintig jaar geleden leverde zo'n match een merkwaardige score (9-0) en een nieuwe held op: Josip Weber.

FOOT

Waar kan het schip van de Rode Duivels straks in Rusland stranden? Een poging tot duiding van de ambities waarmee België naar zijn tweede WK op rij kan.

RODE DUIVELS

Dit is het verhaal van een geweldige linkervoet, geboren in een land dat er daar niet te veel van heeft. Een rariteit zelfs die de poorten opent voor een tweede WK op rij, na jaren van dwaling. Dit buitengewone talent heet Adnan Januzaj.

ADNAN JANUZAJ

Het is maar goed dat gastlanden geen kwalificatieronde hoeven te spelen, anders was Rusland waarschijnlijk nooit op zijn eigen feestje verschenen. De fans zijn sceptischer dan ooit, slechts 4 procent van de Russen gelooft dat hun land een kans maakt op de wereldtitel.

RUSLAND

De Servische spits Aleksandar Mitrovic (23) is helemaal klaar om te knallen op het WK. Wie weet om met Romelu Lukaku te strijden voor de titel van WK-topschutter? 'Ik hoop het, want dat zou betekenen dat we allebei ver meegaan in het toernooi.'

ALEKSANDAR MITROVIC

Duitsland gaat deze zomer op zoek naar zijn vijfde wereldtitel. Indien die Mannschaft in haar missie slaagt, mag ze opnieuw een kampioensster aan haar shirt toevoegen.

KAMPIOENSSTERREN

Na twintig jaar afwezigheid is Marokko terug op het WK. De Leeuwen van de Atlas hebben met Nabil Dirar en Mehdi Carcela een Belgisch tintje, maar ze kunnen vooral rekenen op een legertje Nederlandse Marokkanen. Verslag vanuit Casablanca.

MAROKKO

Cijfers zeggen niet alles, maar in het geval van Sergio Ramos wel veel. 32 jaar oud, 23 trofeeën, 222 gele kaarten. Zijn honger naar prijzen raakt niet gestild, de stier in hem niet getemd.

SERGIO RAMOS

Ze deden de netten trillen in dienst van Real Madrid, Bayern München, Manchester United, Arsenal en Atlético Madrid. Maar Benzema en een aantal Franse collega-aanvallers zullen het WK vanuit hun zetel moeten volgen. Wat gaat er schuil achter de beslissingen van Didier Deschamps?

FRANKRIJK

Van Engeland wordt zoals steeds veel verwacht, maar na decennia van teleurstelling is bescheidenheid passend. De hoop rust op de schouders van een nieuwe, jonge generatie.

ENGELAND

Hun klanten heten Vincent Kompany, Thomas Meunier en Dedryck Boyata. Sinds een aantal jaar heeft het makelaarsduo Jacques Lichtenstein - Peter Verplancke zich gespecialiseerd in het zoeken van overnemers voor voetbalclubs. Twee jaar geleden hielpen ze Roeselare aan een Chinees en heel recent vonden ze een bruid voor Union. Sport/Voetbalmagazine ging aan tafel zitten met de twee mannen die de aanzet gaven voor de paleisrevolutie bij Anderlecht.

JACQUES LICHTENSTEIN en PETER VERPLANCKE

In The Guardian legt 92-voudig international Neville Southall uit waarom hij in de bres springt voor bepaalde bevolkingsgroepen.

COSMOS

Wie mag het WK 2026, met 48 deelnemers en 80 (!) wedstrijden, organiseren? Er blijven nog twee kandidaten over. Vandaag valt de beslissing.

WK 2026

Simona Halep en Rafael Nadal tekenden voor een logische zege, maar de 'oude' nummers één van de wereld - Serena Williams en Novak Djokovic - botsten keihard met te hoge verwachtingen.

SPORT

De Golden State Warriors klopten de Cleveland Cavaliers met 4-0 in de NBA-finals en pakten zo hun derde titel in vier jaar.

SPORT

Op vijf verschillende continenten 17 Ironmans winnen: niemand die het Marino Vanhoenacker (42) ooit voordeed. Een gesprek met Bink, gevormd en gekneed in de West-Vlaamse polders.

MARINO VANHOENACKER

Volgend weekend staat Fernando Alonso (36) aan de start van de 24 uur van Le Mans, een minivlucht uit het F1-circus. Portret van de Spanjaard, die op de vraag of seks voor een wedstrijd kan, ooit droog antwoordde: 'Op jouw leeftijd weet ik het niet, maar ik heb er geen last van.'

FERNANDO ALONSO

Terwijl de wereld aftelt naar de aftrap van het WK morgen, namen Tibet, West-Armenië, Matabeleland en Kabylië van 31 mei tot 10 juni in Londen deel aan een WK waar het in de eerste plaats ging om fierheid en passie.

DOCUMENT