Het succes van België in Rusland is niet de derde plaats, wél de manier van voetballen. Dat vindt voetbaltechnicus (en ook een klein beetje romanticus) Roberto Martínez in zijn analyse van het WK.
In aanloop naar het WK in Rusland nam de Belgische supporter een afwachtende houding aan, maar afgelopen zondag kwam een uitzinnige menigte de Rode Duivels fêteren in Brussel.
Ooit maakten de eersteklassers er een gewoonte van de pers voor de start van het seizoen te verrassen met een zo gezellig mogelijke persconferentie. Een gewoonte die alleen nog een handjevol clubs in ere houden.
Bestaat er zoiets als een Franse voetbalidentiteit? Of is het gewoon de cultuur van het winnen, die Didier Deschamps Les Bleus oplegt? In elk geval: twintig jaar nadat hij als speler de wereldbeker omhoog mocht steken, deed hij dat in Moskou als coach. En het einde is nog niet in zicht.
Sinds zijn bronzen medaille in 1998 in Frankrijk was Kroatië er niet één keer meer in geslaagd om op een WK voetbal de groepsfase te overleven. In Rusland brak het na twintig jaar eindelijk met die kwalijke traditie en deed het meteen beter dan ooit. Dat was een verrassing, maar geen toeval.
Een bronzen medaille, nog meer zelfvertrouwen en groepsgevoel: dat namen de Belgen terug mee naar Brussel. Over twee jaar kan/mag de lat nog wat hoger worden gelegd.
In september begint Chris Van Puyvelde, sportief directeur van de KBVB, aan een reis rond de wereld en langs Belgische clubs. Hij zal uitdragen wat hij in Rusland zag en hoe we moeten werken om het Belgisch voetbalsucces te bestendigen. Hoe luiden zijn conclusies?
Andy De Smet was er al bij toen Roberto Martínez vijf jaar geleden in Wembley met Wigan Athletic tegen Manchester City de FA Cup won. Hij deed daarna zowel bij Everton als nu bij de Rode Duivels scouting voor hem. Een getuigenis.
De voorbije weken kleurde onder impuls van de Rode Duivels het hele land, rood, geel en zwart. Wat betekent dat, en verandert dat straks iets aan de politieke situatie van het land?
Een ex-miss met een mening. Ook in Rusland. FIFA-ambassadrice, gewezen tv-vedette en ex-partner van Fjodor Smolov over de erfenis van dit tornooi voor Rusland.
Bericht van Onze Man in Rusland: van de kennismaking met een gewezen miss Rusland tot de invloed van een magisch veld op de prestaties van een voetbalploeg. Goeienacht! Of spokoynoy nochi, zoals ze in Rusland zeggen.
Komend seizoen heet de Italiaanse voetbalcom- petitie niet meer Serie A, maar Serie CR7. Zestien jaar na het afspringen van de transfer heeft Juventus nu toch Cristiano Ronaldo te pakken.
Na het pensioen van Evi Van Acker heeft Emma Plasschaert (25) zich ontpopt als de nieuwe leading lady van het Belgische zeilen. Op het WK, eind juli in het Deense Aarhus, mag ze hopen op een eerste medaille.
Op twaalf jaar haar eerste sponsors, op zeventien jaar haar eerste Olympische Spelen. Nu, nog altijd maar 23 jaar jong, mag ze zich bij de beste hockeykeepers ter wereld rekenen, iets wat ze op het komende WK in Londen (21 juli-5 augustus) andermaal zal bewijzen. Maak kennis met Aisling D'Hooghe, boegbeeld van de Red Panthers.
Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden werd er gekoerst en daar schreef auteur Patrick Cornillie een boek over. Onder meer met het opmerkelijke verhaal over hoe de Tour van 1914 samenviel met de start van het eerste grote wereldconflict. Een fragment.
Zondag wordt René Vandereycken 65 jaar. Tijdens het WK dook hij na jaren in de anonimiteit weer op als analist. Voorheen ging hij als voetballer en trainer consequent zijn eigen weg, het liefst tegen de stroom in. Maar als bondscoach liet hij wél de helft van de basisploeg van de Rode Duivels debuteren.