Sport/Voetbalmagazine nr. 44 | 31 oktober 2018

Web weergave

'Trainers, de eeuwige verliezers'

De rol van de trainer is in de loop van de jaren veranderd, zegt Jacques Sys. 'Het zijn in de eerste plaats peoplemanagers die de spelers met de nodige psychologie aanpakken.'

INTRO

Verstrengeling in het voetbal: boeiend debat op til

Kan het dat de manager van Club Brugge klant is bij het accountancykantoor van de sportief directeur van KV Mechelen? En wat als een journalist of scheidsrechter plots een makelaar als huisbaas krijgt?

FOOT

Hoe Jess Thorup AA Gent inpalmt

De 48-jarige Deense trainer duldt geen individualisme, vijzelt de efficiëntie van paradepaardje Tsjakvetadze op en toont nuchterheid.

FOOT

Luikse stuntmannen

Dit seizoen staat RFC Liège onderin derde klasse. Dertig jaar geleden wipten ze verrassend Benfica uit de Europabeker.

FOOT

Plus & Min

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-voetballer en Proximusanalist Wim De Coninck laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Wim De Coninck.

FOOT

Anderlecht: op zoek naar een nieuwe identiteit

Hoe gaat Anderlecht om met zijn Brusselse identiteit? Waarom is de bestuurstop uitsluitend Vlaams? Op welke manier heeft Marc Coucke het familiebedrijf van de Vanden Stocks opgepeuzeld? Factcheck in het hart van Neerpede.

ANDERLECHT

De Lokerse malaise: en nu, Roger?

Na het ontslag van Peter Maes, vorige zomer nog ingehaald als de verlosser, is de malaise bij Sporting Lokeren totaal. De grote leegte op en naast het veld. De supporters nemen voorzitter Roger Lambrecht in het vizier.

LOKEREN

Deense dynamo

Geen enkele Belgische club die de onderbenutte Scandinavische markt beter kent dan Genk. De laatste ruwe diamant werd in het noorden van Denemarken opgegraven en schittert momenteel aan de rechterkant van de Limburgse verdediging.

JOAKIM MAEHLE

Bruno Godeau

Aan de hand van 20 levensvragen willen we de mens achter de voetballer beter leren kennen.

VRIJGESPEELD

'Roberto Martínez heeft me aangenaam verrast'

Voetbal is passie. Dat geldt evenzeer voor vrouwen. Om de twee weken laten we een vrouw aan het woord die de sport met overgave beleeft. Deze week: De Ochtendpresentatrice (Radio 1) en Sporzajournaliste Steffy Merlevede (40).

STEFFY MERLEVEDE

Renaud Emond: 'De feniks is het verhaal van mijn leven'

Renaud Emond (26) kende een bijzonder moeilijke start bij Standard, maar hij liet het hoofd niet hangen. De aanvalsleider van de Rouches over doelpunten, vertrouwen en een droom die uitkwam. 'Ik kon bij alle Belgische topclubs terecht, maar ik wilde absoluut voor Standard voetballen.'

RENAUD EMOND

Ronaldo-effect bij Valladolid

Ronaldo, de Braziliaan, is nog steeds ambassadeur van Real Madrid. Komend weekend is hij te gast in Bernabéu, maar dit keer ook als eigenaar van de bezoekende club.

COSMOS

Lille vindt het noorden terug

Na een moeilijk jaar is Lille aan een goed seizoen bezig. Of dat in Europees voetbal uitmondt, moet nog blijken.

COSMOS

'Bent u zeker dat u mij wilt?'

Met een gedurfde tactische omzetting aan de rust deed Thomas Tuchel het duel van PSG tegen Napoli vorige week kantelen. Tot grote vreugde van de Qatarese emir, die de Duitser deze zomer met een gigantische taak opzadelde: in het slangennest van PSG proberen iedereen in dezelfde richting te laten kronkelen.

PSG

De schaduw van Andrés en Neymar

Hij mag dan de duurste aankoop in de geschiedenis van Barcelona zijn, Philippe Coutinho schijnt zijn plaats nog niet gevonden te hebben bij de Catalanen. Hij is er de opvolger van... ja, van wie eigenlijk?

PHILIPPE COUTINHO

Game changers

Usain Bolt (32) wil na zijn roemrijke atletiekcarrière zijn bliksem nu ook op een voetbalveld doen inslaan, maar voorlopig wacht hij nog op een contract. De Jamaicaan is niet de eerste kampioen die zijn geluk in een andere sport zoekt. Velen gingen hem vooraf, met wisselend succes. Het verhaal van vijf bekende sporthoppers en hun volgelingen.

SPORTHOPPERS

'Blij om deel te zijn van een familie'

Door de 4x400-meterploeg, die vorige winter werd opgericht, kenden Cynthia Bolingo en Camille Laus een uitstekend seizoen 2018. Hun carrières, die tot dan toe wat in het slop zaten, werden (opnieuw) gelanceerd.

CYNTHIA BOLINGO en CAMILLE LAUS

'Rugnummers? Een verkrachting van het shirt'

Op het WK in 1930 stapten de spelers van Bolivia het veld op in een trui waarop slechts één letter stond, op de ploegfoto gaf dat 'Viva Uruguay': een bedankje naar de gastheer van het eerste WK. Een subjectieve rondreis door de wereld van iconische voetbalshirts.

DOCUMENT