Web weergave

Na een afwezigheid van tien jaar begint Pär Zetterberg in januari aan zijn derde ambtstermijn bij Anderlecht. Drie weken voor hij aan zijn nieuwe job begint, gingen we de nieuwe Jean Dockx van paars-wit opzoeken in zijn hometown Falkenberg.

INTERVIEW

Vanavond verwacht Union een vol huis voor het bekerduel tegen KRC Genk. Of hoe een oude glorie vanonder het stof wordt gehaald en opnieuw tot leven komt.

FOOT

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-profvoetballer en Proximusanalist Wim De Coninck laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Wim De Coninck.

FOOT

In deze donkere dagen kruiden vier scheidsrechters uit vier verschillende afdelingen dit kerstnummer met hun liefde voor de arbitrage. Deel één: Nicolas, de memoryspeler.

DE PASSIE VAN DE REF

Ze hadden een pact: een van hen moest het tot profvoetballer schoppen. Dat werd Leandro Trossard, de tengerste maar de leepste en meest ambitieuze van de bende die opgroeide aan de Krekeldries in Lanklaar. 'Zo hebben al die uren voetbal toch iets opgeleverd.'

DE STRAAT VAN LEANDRO TROSSARD

Hij betreurt het dat hij geen Nederlands spreekt, daarom communiceert László Bölöni via de media met de fans van Antwerp. Aan de vooravond van Kerstmis praat hij niet alleen over voetbal, maar ook migratie en politieke bekommernissen.

LÁSZLÓ BÖLÖNI

Sinds 2011 is hij algemeen manager bij Club Brugge. Een functie in het oog van de storm, waar de basis van zijn geboorteplaats voor rust zorgt. Een rondje met Vincent Mannaert door zijn geliefde Opwijk. 'Deze plek roept een gevoel van onbekommerd plezier op.'

VINCENT MANNAERT

In deze donkere dagen kruiden vier scheidsrechters uit vier verschillende afdelingen dit kerstnummer met hun liefde voor de arbitrage. Deel twee: Beau, de diplomaat.

DE PASSIE VAN DE REF

'Ooit wil ik mijn rugzak pakken en zonder gsm een wereldreis maken', vertelt Mehdi Carcela. Samen met zijn moeder', lacht mama Najat. Een gesprek met de prins van Luik en zijn koningin.

MEHDI CARCELA

Aan de hand van 20 levensvragen willen we de mens achter de voetballer beter leren kennen.

VRIJGESPEELD

In deze donkere dagen kruiden vier scheidsrechters uit vier verschillende afdelingen dit kerstnummer met hun liefde voor de arbitrage. Deel drie: Nicolas, de man in pak.

DE PASSIE VAN DE REF

Er komt steeds meer tegenstand om de Italiaanse supercup in Saudi-Arabië te laten plaatsvinden, weet The New York Times.

COSMOS

Vrouwen in oude klederdracht, een verbod om op zondag te voetballen en een totale drooglegging voor de dorpsderby, die ooit door een bomaanslag werd ontsierd. Het (voetbal)leven zoals het is in Spakenburg, een gereformeerd Nederlands dorp.

VOETBAL IN SPAKENBURG

In deze donkere dagen kruiden vier scheidsrechters uit vier verschillende afdelingen dit kerstnummer met hun liefde voor de arbitrage. Deel vier: Johan, de Cécémelref.

DE PASSIE VAN DE REF

De voetbalschoenen hebben plaatsgemaakt voor een stropdas, het rood is vervangen door blauw. Toch lijkt er niets wezenlijks veranderd te zijn. Steven Gerrard coacht zoals hij speelde, met een mengeling van vista en passie in de ogen.

STEVEN GERRARD

Koen Naert is dé exponent van het beste Belgische sportjaar ooit: hij werd in augustus in Berlijn Europees kampioen marathon, won de Gouden Spike en is genomineerd voor de trofee van Sportman van het Jaar, terwijl niemand dat ooit in hem zag. Van goeie meeloper tot absolute topper: hoe doe je dat?

KOEN NAERT

Wat de Rode Duivels nog niet konden, deed die andere gouden generatie, van de Red Lions, wel. Geen blessures, tragisch overlijden, vroege achterstand of voorbarige viering tijdens de finale shoot-outs kon hen van hun eerste wereldtitel houden. Hoe de hockeymannen de laatste zin van de kroniek van hun aangekondigd succes schreven: een analyse.

RED LIONS

Veertig jaar geleden, op kerstdag 1978, overleed Raymond Braine (71) in alle stilte bij hem thuis in Antwerpen. Als aanvalsleider van achtereenvolgens Beerschot en Sparta Praag in zijn gloriejaren was hij de eerste Rode Duivel met internationale uitstraling.

DOCUMENT