Sporters beleven meer

© belgaimage

Sporters beleven meer! Het is de slogan van Sport Vlaanderen, beter bekend onder zijn vroegere naam Bloso. Ik kan dat perfect beamen. Als sporter beleef ik meer. In mijn nog prille leven heb ik al veel mooie momenten beleefd, veelal gerelateerd aan sport.

Enerzijds als supporter voelde ik intense vreugde bij de gouden medailles van Nafi Thiam en Greg Van Avermaet op de afgelopen Olympische Spelen en moest ik ook een traantje wegpinken wanneer de club van mijn hart, Club Brugge, na elf jaar opnieuw kampioen van België werd.

Anderzijds beleefde ik zelf ook sublieme sportmomenten. In het seizoen 2012-2013 degradeerden we bijna met mijn volleybalploeg, maar konden we toch de plaatselijke derby winnen tegen de leider. Het jaar daarop werden we zelf kampioen. Een onvergetelijk moment toen het laatste fluitsignaal weerklonk. Voor het eerst, en voorlopig voor het laatst, kampioen. Opgaan naar een hogere reeks… Zo’n fantastisch gevoel. Maar weet je wat nog beter was? Het feit dat ik het kon delen met mijn teamgenoten. Buiten al deze sportieve momenten ben ik vooral intens gelukkig dat ik aan de sport al heel wat goede vrienden heb overgehouden. Mensen van wie ik weet dat ze voor mij door het vuur zouden gaan, want sporters beleven meer.

Ook dit weekend beleefde ik als sporter meer. Helaas dit keer in de negatieve zin. Voor onze zesde uitmatch van het seizoen speelden we in een sportzaal van een school. Zou de verwarming al uitgezet zijn omdat de krokusvakantie voor de deur staat? Kou lijden en een verkoudheid opdoen was onvermijdelijk. Ik besef dat het klinkt alsof we ‘mietjes’ zijn en tegen niets kunnen. Maar toch, na de match waren we blij dat we zonder spierblessures van het terrein stapten en de winst mee naar huis konden nemen.

Het ergste moest helaas nog komen. Na een stevige inspanning is het aangenaam je te kunnen verfrissen en om te kleden. De staat van de kleedkamer en de douches was erbarmelijk. De tegels waren van de muur gekomen, de vloer in de douches leek al jaren niet meer gepoetst. Leuk is anders. Daarnaast waren de douchekoppen volledig verkalkt en kwamen er welgeteld drie straaltjes water uit.

Is dit een eenmalige gebeurtenis? Helaas niet, kan ik u zeggen. Dit jaar speelden we zes uitmatchen tot nu toe. In vier van de vijf sporthallen liet de accommodatie te wensen over. In de twee ergste gevallen, waaronder dit weekend, ging het over een sporthal die deel uitmaakte van een school. Tweemaal liet de hygiëne en de staat van de infrastructuur te wensen over.

Zonde, want minister Muyters pleit ervoor om de sportaccommodatie van scholen in het weekend ter beschikking te stellen van de sportclubs. Dat lijkt een nobel initiatief als je weet dat er in elke gemeente een tekort is aan faciliteiten om tegemoet te komen aan de noden van alle sportclubs. Moeten we dan geen werk maken van het opknappen van al deze accommodaties? Zo kan iedereen, jong en oud, gezellig sporten, zich daarna in alle netheid opfrissen en genieten van een après-sport. Hopelijk zetten de regionale politici dit op hun agenda voor hun verkiezingsstrijd in 2018.

Toch, laat je niet ontmoedigen en blijf sporten. Want geef toe, wat is er beter dan een fenomenaal punt te scoren, je vreugde uit te schreeuwen en dit te delen met je team?!

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content