Sportief directeur Leonardo drukt meteen weer zijn stempel bij PSG

© Belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Na een woelige zomer proberen de Parijzenaars, onder leiding van de ervaren Leonardo, weer iets op te bouwen.

Vorig jaar werd hij door de Franse analisten nog uitgelachen, maar nu heeft Jean-Eric Maxim Choupo-Moting zich ontpopt tot reddende engel. Het gevolg van een samenloop van omstandigheden: Edinson Cavani en Kylian Mbappé die in de lappenmand lagen terwijl PSG de onvoorspelbare maand augustus van Neymar trachtte te controleren. En zo werd de Kameroener, met drie goals in twee wedstrijden voor de interlandbreak, het pronkstuk van de Parijzenaars. Een onverwachte held, passend bij deze woelige zomer.

In de Parijse coulissen verliepen de voorbije weken behoorlijk geanimeerd. Thomas Tuchel kwam als winnaar naar voren uit de interne machtsstrijd met Antero Henrique, de sportief directeur die Neymar naar de Lichtstad haalde, maar veel kritiek kreeg voor zijn dagelijkse leiding van het instituut PSG. Om een einde te maken aan de speeltijd en de macht van de Brazilianen in te perken, stelden de Qatarese eigenaars een andere… Auriverde aan. Leonardo, een belangrijke figuur uit het eerste Qatarees-Parijse project, is terug in de Franse hoofdstad als baas van de sportieve cel. Hij drukte al zijn stempel op het einde van de zomermercato met transfers ( Pablo Sarabia, Abdou Diallo, Ander Herrera, Idrissa Gueye) die vooral dienen om de kwaliteit van de reservebank te verhogen, die vorig seizoen vaak te smal bleek.

De Braziliaan maakte gebruik van de opportuniteiten in de laatste uren van augustus om de problemen aan de beide uiteinden van het veld aan te pakken. Tussen de palen – een positie die nooit echt goed was ingevuld sinds de overname van de club – koos Leonardo voor Keylor Navas. Die won drie keer de Champions League maar werd in Madrid verdrongen door Thibaut Courtois. Met Sergio Rico, geleend van FC Sevilla, haalde hij ook een doublure uit Spanje in huis.

Om de vele blessures in de aanvallende sector te compenseren maakte PSG gebruik van het openlijke conflict tussen Inter en Mauro Icardi. Het trok de Argentijnse goalgetter aan voor een onverhoopte som (een aankoopoptie die op 70 miljoen wordt geraamd), zeker voor een speler die bij Inter 124 keer raak trof in 219 wedstrijden. Het valt nog wel te bezien hoe snel Icardi inzetbaar zal zijn, want hij werd al vroeg in de voorbereiding aan de kant geschoven door Antonio Conte, die geen plaats voor hem zag in zijn plannen.

PSG lijkt in een overgangsperiode te zitten, met een project ‘Leonardo 2’ dat te laat werd opgestart om echt een effect te hebben op de samenstelling van de kern. Die is nog altijd onevenwichtig (slechts vier spelers die als middenvelder werden opgeleid, onder wie de fragiele Marco Verratti) en bovendien kampen veel sleutelspelers met blessures. ‘Het zal geen seizoen met veel blingbling worden’, zei de nieuwe sportieve baas al in de media, die hij perfect weet te bespelen. Want naast alle onzekerheden beschikken de Parijzenaars natuurlijk nog altijd over een voorhoede die al tot de beste van Europa behoorde en nog werd versterkt. Door de druk af te houden hoopt Leo ongetwijfeld ook het lot te kunnen keren dat een vloek op de club lijkt te leggen van zodra in de winter de achtste finales van de Champions League er aankomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content