Op de voetbalbond dreigt de chaos week na week groter te worden. Niemand weet nog wie aan de touwtjes trekt. De bondsvoorzitter is zogoed als vleugellam geworden en de secretaris-generaal nog lang niet vervangen. De vier directeurs willen nergens hun vingers aan verbranden, want een paar van hen azen op de lege stoel van Steven Martens. Het wordt minimaal tot eind juni wachten vooraleer het glazen huis weer in beweging komt. Na de voorzittersverkiezingen.

Bij de Pro League is de situatie al geen haar beter. De voorzitter is ruim een half jaar na zijn ontslag nog niet opgevolgd. In veel bestuurskamers wordt gemord omdat ze niet weten wat het directiecomité uitspookt. Communiceren lijkt taboe en de clubs hebben pas voor de tweede keer dit seizoen samengezeten.

Tot overmaat van ramp dwarsbomen individuele ambities de voortgang van sommige dossiers. Joseph Allijns (KV Kortrijk) wil bondsvoorzitter worden. Johan Timmermans (KV Mechelen) is officieel niet langer kandidaat, maar weinigen geloven dat en anderen menen dat hij de Pro League wil aanvoeren. Maar ook Ivan De Witte (AA Gent) zou zijn vroegere functie terug willen. Het idee van een onafhankelijke voorzitter lijkt weer begraven. De Pro League: algemeen belang, ammehoela.

Intussen staat het plan om prof- en amateurclubs verder te scheiden weer op de helling. Jean-Marie Philips (Union) berekende dat de goedkeuring slechts kan met toestemming van de derde- en vierdeklassers en maakt zich sterk dat zij dwars gaan liggen.

Philips heeft nog een rekening openstaan met zowel de Pro League als de bond. Hij was nog niet zo lang geleden achtereenvolgens voorzitter van de Pro League en secretaris-generaal van de KBVB. Niemand kent het reglement beter dan de Brusselaar (tenzij misschien Gilbert Timmermans) en hij weet verdomd goed dat de clubs van derde klasse zich bedrogen voelen. Toen eerste klasse afgeslankt werd van achttien naar zestien teams beloofde bondsvoorzitter François De Keersmaecker derde klasse 400.000 euro, waar ze nog steeds op wachten.

Inmiddels zijn er nieuwe problemen op komst waar niemand zich lijkt om te bekommeren. Het staat nagenoeg vast dat STVV volgend seizoen zijn rentree viert in de hoogste afdeling. Officieel heeft Roland Duchâtelet geen link met deze club, maar iedere insider weet wel beter. Vroeg of laat duikt het spook van competitievervalsing op, maar onze voetballeiders genezen liever dan te voorkomen.

Is er dan alleen slecht nieuws? Toch niet, Club Brugge blijft goed presteren in Europa en kan morgen zijn beste internationale resultaat in twintig jaar herhalen. Positief is ook dat de politiek eindelijk van plan lijkt zich met de populairste sport te gaan bemoeien.

Vanmiddag heeft in de commissie sport van het Vlaamse parlement een hoorzitting plaats over supportersparticipatie. Wat niet betekent dat er morgen al veel gaat veranderen. Een studie, in opdracht van het parlement, leverde helaas veel wollige woorden maar bitter weinig concrete voorstellen op.

De problemen bij verscheidene clubs in de voorbije maanden tonen nochtans aan dat de verhouding clubs-fans moet hertekend worden. Meer dialoog en toelichting moet voor meer begrip zorgen.

Voetbalclubs zijn sportief erfgoed en mogen niet in handen van één man vallen. Of ze nu Maged Samy, Roland Duchâtelet of zelfs Marc Coucke heten. Toestanden zoals met Patrick Vanoppen (ex-Beerschot), die in zijn eentje een club met een geweldige achterban naar het vagevuur van de lagere reeksen leidde, mogen niet herhaald worden. Vooral nu Patrick Decuyper, van wie velen vrezen dat hij meer met Vanoppen gemeen heeft dan de voornaam, mysterieuze plannen koestert met FC Antwerp.

De Duitse en Zweedse 51 %-regel (de meerderheid van de aandelen zijn en blijven in handen van de supporters) is wellicht te hoog gegrepen, maar de fans zouden inspraak moeten krijgen over zaken als veiligheid en ticketprijzen, akkoord moeten gaan bij een machtswissel en de mogelijkheid hebben om onder strikte voorwaarden – zoals in Spanje – de bestuurstop weg te stemmen.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Clubs mogen niet in handen vallen van mannen als Maged, Duchâtelet of zelfs Coucke.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content