Bij PSV zetten ze hem aan de deur omdat hij er te machtig werd en de club de controle over haar sportieve beleid helemaal kwijt was. Sinds afgelopen zomer is Vlado Lemic, een van ’s werelds machtigste zaakwaarnemers en de rechterhand van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, met zijn netwerk neergestreken in Waregem. Nieuwe baas Patrick Decuyper is één en al lof, en benadrukt: ‘Zulte Waregem is níét de speelbal van Vlado Lemic.’

Met veel tromgeroffel en steile ambities begon SV Zulte Waregem aan het nieuwe seizoen. Play-off 1 was en is nog altijd het doel en binnen drie jaar wil de Zuid-West-Vlaamse club meestrijden voor de titel. Om die doelstellingen te realiseren trok de nieuwe gedelegeerd bestuurder PatrickDecuyper de afgelopen maanden een blik nieuwe gezichten open: de Zwitserse Bosniër DarijeKalezic tekende eind mei als hoofdcoach een verbintenis voor drie jaar, net als de Nederlander Hans Gillhaus, die drie maanden later werd voorgesteld als technisch manager. Op verzoek van Kalezic sloot Zulte Waregem ook een deal met de Nederlandse conditietrainer Raymond Verheijen, die eens in de maand naar West-Vlaanderen komt om advies te geven.

Ook de spelersgroep onderging een transformatie. Hoewel Decuyper eerst sprak over “topspelers”, schakelde hij later – naar eigen zeggen op advies van “mensen uit de Belgische en internationale voetbalwereld met wie ik geregeld overleg” – over naar “jonge toptalenten die Zulte Waregem met winst wil doorverkopen”.

Meest opvallende namen waren die van drie Balkanjongens: AleksandarTrajkovski, een 19-jarige Macedoniër die werd weggehaald bij NK Inter Zapresic; Luka Milunovic, een 19-jarige Serviër overgenomen van OFK Belgrado; en Irfan Hadzic, een 18-jarige Bosniër van FK Olimpik Sarajevo. De drie tekenden elk een contract voor vijf jaar. Dat zij, net als Kalezic, afkomstig zijn uit ex-Joegoslavië, was volgens Decuyper “puur toeval”. Eind augustus haalde Zulte Waregem bij Cagliari ook nog de 23-jarige Wit-Rus Mikhail Sivakov weg. En net voor de transferdeadline versterkte het zich met Ouwo Moussa Maâzou, de ex-topschutter van Lokeren die van CSKA Moskou wordt gehuurd.

In de doorgaans goed geïnformeerde makelaarswereld werd de transferbedrijvigheid aan de Gaverbeek met argusogen gadegeslagen. Zulte Waregem, zo viel te horen, was bezig “zich uit te leveren aan Vlado Lemic“. Lemic is een omstreden Bosnisch-Servische zaakwaarnemer met een indrukwekkend netwerk dat reikt tot de hoogste regionen van het mondiale clubvoetbal, van Corinthians over Chelsea tot Anzji Machatsjkala. Hij wordt beschouwd als de rechterhand van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. Alles wijst erop dat hij sinds afgelopen zomer ook SV Zulte Waregem controleert. Van álle hierboven genoemde personen – vijf spelers, een trainer, een conditietrainer én een technisch directeur – loopt er een lijn naar Vlado Lemic.

Stroman

Aanvankelijk baarde vooral het voor Aleksandar Trajkovski neergelegde transferbedrag opzien. Met 1,1 miljoen euro is hij de duurste transfer uit de geschiedenis van Zulte Waregem. Of de Macedonische international die recordinvestering ook waard is, zal moeten blijken, maar het traject naar Londen lijkt wel al uitgestippeld. Vorig jaar in mei nam hij als gastspeler van Chelsea deel aan de Copa Amsterdam, een jeugdtoernooi waarin Trajkovski uitblonk.

De man die zich in Waregem om Trajkovski, maar ook om Hadzic en Milunovic bekommert, is Dejan Mitrovic. Deze Servische makelaar, ex-speler van onder meer Westerlo, Moeskroen en Antwerp, staat in het makelaarsmilieu bekend als een stroman van Vlado Lemic. Dat wordt ook indirect bevestigd door wat Zulte Waregemvoorzitter Willy Naessens eind augustus in een telefonisch interview met Sport/Voetbalmagazine verklaarde: dat de agent van Trajkovski Vlado Lemic is, met wie Zulte Waregem, zo gaf hij toe, “al verschillende keren contact had gehad”. Volgens Mitrovic is Trajkovski’s officiële makelaar de Serviër Davor Curkovic.

Mitrovic en Lemic delen nog meer zakelijke belangen. Eerstgenoemde is voor tien procent aandeelhouder van de bvba reINA, een ‘adviesbureau’ gevestigd op zijn thuisadres in Merksem. De overige aandelen zijn in handen van Vlado Lemic (50 %), diens vrouw Dijana (20 %) en twee dochters Jelena en Dajana (elk 10 %). Bovendien staat op de laatste jaarrekening van VL Sports Consulting, het makelaarsbedrijf dat Lemic in 1997 opstartte, het gsm-nummer van Mitrovic vermeld.

Nog opmerkelijk is dat Milan Broceta, een andere Servische makelaar met vooral goede connecties bij AA Gent, van juli 1999 tot juli 2000 zaakvoerder was van VL Sports Consulting. Hij was het die Irfan Hadzic overtuigde om voor Zulte Waregem te kiezen.

Broer van Giner

Op advies van Kalezic nam Zulte Waregem ook Mikhail Sivakov over van Cagliari. Het deed dat zonder dat het de Wit-Russische international, die met uitleenbeurten aan Piacenza en Wisla Krakau al een erg wisselvalig parcours aflegde, zelf live aan het werk zag. Opmerkelijk: Wisla Krakau is de Poolse club waar Lemic vorig jaar Stan Valckx neerzette als technisch directeur. Beiden kennen elkaar van hun veel besproken samenwerking bij PSV (zie kaderstuk).

Sivakovs agency is ProSports Management, eigendom van German Tkatsjenko, een van origine Oekraïense zakenman die een fortuin vergaarde in de aluminiumsector. Tot 2005 was hij Russisch parlementslid en voorzitter van de Siberische club Krylja Sovetov Samara. Vandaag is hij een invloedrijk makelaar. Afgelopen zomer vertegenwoordigde hij Anzji Machatsjkala in de transfer van Samuel Eto’o. Hij regelde de miljoenentransactie samen met nog twee andere makelaars: Predrag Mijatovic (ex-Real Madrid) en, jawel, Vlado Lemic.

Al van toen hij voorzitter van Krylja was, woont Tkatsjenko geregeld wedstrijden bij op Stamford Bridge. Volgens de Britse krant The Independent was hij in 2003 zelfs nauw betrokken bij de overname van Chelsea door Abramovitsj. The Telegraph noemde Tkatsjenko vorig jaar nog steeds een ” influential associate” van de Russische oligarch. Toen Sport/Voetbalmagazine hem eind 2004 ontmoette in Moskou, zei hij hierover: “Abramovitsj en Giner zijn mijn vrienden, Giner is zelfs als een broer voor mij.”

Jevgeni Giner is de voorzitter van CSKA Moskou, waarmee Zulte Waregem in de laatste uren voor het sluiten van de transfermarkt nog een deal sloot over de huur (met aankoopoptie) van Ouwo Moussa Maâzou. Nochtans had de Nigerees, na eerdere uitleenbeurten aan Monaco en Bordeaux, helemaal geen zin in Zulte Waregem. Willy Verhoost, de man die hem in 2008 naar Lokeren haalde, moest worden ingeschakeld om hem over de streep te trekken.

Met zijn nieuwste transfer lijkt Maâzou helemaal te zijn verstrikt in het web van Roman Abramovitsj en Vlado Lemic. “Chelsea en CSKA zijn één club,” weet een goed geplaatste insider, “dat is twee keer Roman.” In 2004 sloot Abramovitsj met zijn oliemaatschappij Sibneft een driejarige sponsorovereenkomst af met CSKA. Speculaties over belangenvermenging waren niet van de lucht, maar de UEFA zag er na onderzoek geen graten in. Nog voor de sponsordeal ten einde liep, verkocht Abramovitsj zijn aandelen in Sibneft, waarna de nieuwe eigenaar Gazprom zijn activiteiten verlegde naar Zenit Sint-Petersburg.

Lof van Hiddink

Een sleutelpositie in het nieuwe sportieve beleid van Zulte Waregem wordt bekleed door Darije Kalezic, wiens makelaar Rodger Linse is, een voormalig journalist die al jaren nauw samenwerkt met Lemic (samen deden ze o.a. RoystonDrenthe naar Real Madrid). Kalezic was de voorbije vijf seizoenen aan de slag bij De Graafschap, waar hij in 2006 zijn spelerscarrière had afgesloten. In die rol leerde hij Guus Hiddink kennen, ook een voormalig speler en trainer van de club uit Doetinchem. Begin dit jaar bezocht Hiddink nog het trainingskamp van De Graafschap in Turkije. De Turkse bondscoach sprak er met veel lof over Kalezic: “De Graafschap heeft veel trainers versleten, maar nu is het rustig. Kalezic doet het goed. Ook op tactisch gebied heeft hij zich bewezen.” Woorden die de Bosniër deden blozen: “Als een wereldcoach zoiets zegt, streelt dat mijn ego, ja. Het is voor mij een visitekaartje voor de toekomst.”

De lof bleef niet beperkt tot woorden, want toen Hiddink na vorig seizoen op weg leek naar Chelsea, ter vervanging van Carlo Ancelotti, wilde hij Kalezic meenemen als assistent. Volgens de Engelse kranten zat ook Raymond Verheijen, nu adviseur bij Zulte Waregem, in dat pakket. De conditietrainer werkte eerder met Hiddink bij onder meer de nationale ploegen van Zuid-Korea en Rusland. De deal met Chelsea ging uiteindelijk niet door, waarna de Londense club zijn pijlen richtte op André Villas-Boas van FC Porto.

Hiddink heeft een goed contact met Roman Abramovitsj sinds Piet de Visser, zijn ex-coach bij De Graafschap en superscout van Chelsea, hem in 2004 voorstelde aan de Rus. In het voorjaar van 2009 was Hiddink ook enkele maanden interim-coach in Londen. Met Vlado Lemic werkte hij nauw samen toen hij van 2002 tot 2006 hoofdcoach was van PSV.

Vlotte onderhandelingen

Ook Hans Gillhaus, de nieuwe technisch manager van Zulte Waregem, liep daar toen rond. Na zijn spelerscarrière werkte de Nederlandse ex-international als scout voor PSV. In 2005 volgde hij Frank Arnesen, voorheen manager scouting en transfers bij de Eindhovense club, naar Chelsea. Gillhaus werd er als hoofd internationale scouting de rechterhand van sportief directeur Arnesen.

Toen Arnesen vorig jaar naar Hamburger SV trok, bleef Gillhaus achter. Hij mocht blijven in Chelsea, op voorwaarde dat hij naar Londen zou verhuizen, maar dat zag de ex-spits wegens familiale redenen niet zitten. Uiteindelijk kwam hij na “heel vlotte onderhandelingen” bij Zulte Waregem terecht. In het telefonisch interview met Sport/Voetbalmagazine van eind augustus zei Willy Naessens dat de club “via de makelaar van Aleksandar Trajkovski” in contact was gekomen met Gillhaus. Later vertelde Naessens dat die makelaar Vlado Lemic was.

Nog volgens Naessens was Gillhaus aanvankelijk op weg naar Vitesse, maar zag hij daar na gesprekken met Decuyper en Kalezic van af. Vitesse is sinds augustus 2010 in handen van de Georgische zakenman Merab Zjordania, een vriend van Roman Abramovitsj. Hij wordt aangezien als diens stroman en maakte van Vitesse een satellietploeg van Chelsea. Daarmee voegde de club uit Arnhem zich in het rijtje clubs dat door Lemic’ netwerk wordt gecontroleerd en waarvan naast Chelsea, CSKA, Zenit en Benfica, ook PSV, Hamburger SV, Porto, West Ham, Anzji en het Braziliaanse Corinthians deel uitmaken.

Veelzeggend in dat verband was een uitspraak van Zulte Waregemaanwinst Luka Milunovic een paar weken geleden in Krant van West-Vlaanderen: “Via mijn manager kwam ik eind vorig seizoen te weten dat Zenit Sint-Petersburg me wou inlijven en dat ook Benfica was komen aankloppen.” Die makelaar is, volgens Dejan Mitrovic, Zoran Lemic, broer van.

Straks de Zuid-Amerikanen

Nog een opvallend detail: VL Sports Consulting, het makelaarsbedrijf van Lemic, verhuisde begin dit jaar zijn zetel van Herenthout naar de Julius De Geyterstraat 133 in Antwerpen. Dat is het adres van Olympia Beerschot, de tennisclub vlak naast Het Kiel die de catering van de eersteklasser verzorgt. In HUMO ontkenden Patrick Vanoppen en Herman Kesters eerder dat zij Vlado Lemic kennen. Volgens Dejan Mitrovic is het Francis Verachtert (zie kaderstuk) die de tennispleinen kocht, als “goeie businessdeal”, en heeft Lemic hier niets mee te maken. Niet Beerschot, maar Zulte Waregem is nu dus de eerste Belgische club waaraan het netwerk van de invloedrijke zaakwaarnemer zich heeft gekoppeld.

“In België kan je makkelijk spelers van alle nationaliteiten plaatsen”, zegt een insider. “Dat maakt Zulte Waregem interessant. Waarschijnlijk was Beerschot de bedoeling, maar is dat niet gelukt. Jos Verhaegen was er niet weg te krijgen, en toen Patrick Vanoppen kwam, bleek die andere plannen te hebben met de club. Vlado heeft eerst met Kalezic een trainer geplaatst in Waregem, en toen hij wist dat Gillhaus niet bij Chelsea kon blijven, heeft hij er meteen zijn hele netwerk neergezet. Na vijf jaar krijgen die Balkanjongens een paspoort waarmee ze in Engeland kunnen voetballen. En let op: volgend jaar zijn de Zuid-Amerikanen aan de beurt. Zo is het ook bij PSV gegaan. Vlado werkt samen met Giuliano Bertolucci, na Juan Figer de grootste makelaar in Zuid-Amerika. Twijfel er maar niet aan: Zulte Waregem is in handen van Vlado. Die club is Sporting Vlado Zulte Waregem geworden.”

Goede neus

Dat laatste klopt niet, zegt Patrick Decuyper. “Zulte Waregem werkt samen met Vlado Lemic, maar die mens heeft wel al iets bewezen. En samenwerken is nog iets anders dan dat hij hier het sportieve beleid uitstippelt.”

Wie heeft Vlado Lemic binnengebracht bij Zulte Waregem?

Patrick Decuyper: “Alleen de drie ex-Joegoslaven. Maâzou hebben we gehuurd via Mogi Bayat en Sivakov was een tip van Kalezic, die bevriend is met de Nederlandse trainer van Wisla Krakau ( Robert Maaskant, nvdr).

En waar Lemic vorig jaar Stan Valckx, jarenlang zijn goede vriend bij PSV, plaatste.

“Het is mogelijk dat die twee goed opschieten, zoals Sivakovs manager allicht ook Lemic kent, maar Vlado heeft die transfer niet geregeld.”

En trainer Darije Kalezic?

“Dejan Mitrovic, die ik leerde kennen via een sponsor (BASE, nvdr) en met wie ik geregeld over voetbal en over Zulte Waregem sprak, stelde voor om met Kalezic te praten. Op dat moment had ik nog nooit van Vlado Lemic gehoord (volgens Mitrovic sprak hij wel al in zijn allereerste gesprek met Decuyper over Lemic, nvdr). Pas nadat Darije eind mei getekend had, heb ik Lemic via Dejan een eerste keer ontmoet.”

Is het mogelijk dat Lemic eerst zijn zakenpartner Mitrovic heeft ingeschakeld om u in contact te brengen met Kalezic?

“Absoluut niet. Dejan heeft mij gewoon geholpen en advies gegeven, nóóit op een dwingende manier. Ik heb trouwens zélf beslist om Kalezic een contract te geven en tijdens de onderhandelingen zat ik alleen met zijn manager Rodger Linse aan tafel, niet met Vlado of Dejan.”

Lemic heeft daarna ook de naam van Hans Gillhaus laten vallen.

“Ik heb op aanraden van Vlado met Gillhaus gesproken, en zat met hem, net zoals bij Mitrovic en Kalezic, direct op dezelfde golflengte. Maar ook toen heb ik zélf beslist om Hans naar Waregem te halen. Als je iemand met zo’n schat aan ervaring op het hoogste niveau kunt binnenhalen, moet je niet twijfelen.”

Bent u ook afgegaan op het advies van Lemic toen u de Balkanjongens aantrok? Of heeft iemand van de club hen ook live aan het werk gezien?

“Ik, noch onze scouts, hadden de tijd om naar daar te vliegen, maar wij hebben hen uitgebreid op dvd gezien. Geen highlights, maar volledige matchen. Elke voetbalkenner kon op die beelden zien dat Trajkovski een heel groot talent is.”

Wie bezit de transferrechten van die spelers?

“Als wij hen doorverkopen, dan gaat een groot deel naar Zulte Waregem, de rest naar Lemic. Dan zal hij veel geld verdienen, maar wij nog meer. Een win-winsituatie voor beide partijen, al blijft Lemic’ commissie beperkt. Hij zal bij ons nooit tachtig procent van de transfersom opstrijken en we zullen ook niet toelaten dat Vlado zelf een speler koopt en hier stalt.

“Het is een eer voor Zulte Waregem dat wij van Vlado’s netwerk gebruik kunnen maken, al zullen niet al onze nieuwe spelers via hem in Waregem belanden. Dat heeft Hans Gillhaus al heel duidelijk gezegd tegen Lemic. Voor hem was dat geen probleem.”

De volgende lading spelers komt uit Zuid-Amerika, wordt ons nu al voorspeld.

“Misschien. Als het even grote talenten als Hadzic, Milunovic en Trajkovski zijn, mogen ze gerust komen.”

Zijn die wel zo goed? Veel hebben ze nog niet gespeeld.

“Zij zijn súpergoed, maar die jongens zijn pas 18, 19 jaar, spreken nauwelijks Engels en kwamen in een vreemd land terecht. Dan kunnen ze na twee maanden toch niet de pannen van het dak spelen? En mocht Kalezic een pion van Lemic zijn, dan zouden ze toch elke match op het veld staan?”

Heeft Lemic u over zijn netwerk gesproken?

“Vlado heeft verteld over zijn grote transfers. Dat stelt me gerust, want door zijn contacten zullen wij onze spelers zeker met winst kunnen doorverkopen.”

Is het voor u geen bezwaar dat Lemic geen makelaarslicentie heeft?

“Dat heb ik niet gecontroleerd.”

Kent u zijn verleden bij PSV?

“Ik weet dat hij er ooit buiten is gegooid toen een nieuwe technisch directeur aan de macht kwam. Meer niet.”

Is dat niet vreemd voor een succesvol zakenman als u?

“Ik heb een goede neus voor wie ik kan vertrouwen en gééf ook veel vertrouwen. Zo heb ik met mijn bedrijf Enfinity de top bereikt. Zal ik ooit met mijn kop tegen de muur lopen? Dat is al gebeurd, met andere makelaars, maar niet met Lemic. Die vertrouw ik voor zévenhonderd procent. Ik kan geen slecht woord over hem zeggen.”

U weet dus niet dat Lemic in 2008 moest opstappen bij PSV omdat zijn macht er te groot werd en hij bijna het volledige transferbeleid bepaalde?

“Ik weet dat PSV via Vlado héél goede spelers kon kopen en zo grote successen heeft behaald. Het is geen toeval dat PSV sinds 2008 niet meer in de top twee is geëindigd en Europees nog weinig voorstelt. Vlado moest opstappen omdat één man ( Jan Reker, nvdr) niet met hem kon samenwerken. En die is alweer weg bij PSV. Dan moet je zulke negatieve berichten met een grote korrel zout nemen. Vlado werkte al de jaren ervoor perfect samen met voorzitter Harry van Raaij, Stan Valckx, Guus Hiddink en Ronald Koeman. Dat zijn toch geen onbetrouwbare figuren? En mocht Vlado een louche figuur zijn, waarom werkt hij dan al jaren samen met al die grote Europese topclubs?”

Omdat hij via zijn connectie met Abramovitsj over een groot netwerk van clubs beschikt waarbinnen hij met spelers kan schuiven. Daardoor blijft de geldstroom binnen dezelfde ploegen en mensen.

“Er is toch niks mis met spelers kopen en verkopen als de makelaar én de club daar beter van worden? Dat is nu eenmaal de business van een voetbalploeg.”

U vreest geen PSV-scenario bij Zulte Waregem?

“Nogmaals: Zulte Waregem is níét de speelbal van Vlado Lemic. Ik controleer iedere factuur en bepaal – in samenspraak met Willy Naessens – zélf wat er hier gebeurt.”

Is Naessens op de hoogte van het verleden van Lemic?

“Dat denk ik niet, al heeft hij na een wedstrijd wel al eens met Vlado gesproken. Willy vertrouwt mijn oordeel. De samenwerking met Lemic is míjn verantwoordelijkheid. Als Vlado mij bedriegt, dan is de hele voetbalwereld rot en zullen we veel geld kwijt zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet zal gebeuren.”

DOOR JONAS CRETEUR & JAN HAUSPIE

“Ik vertrouw Lemic voor zévenhonderd procent. Ik kan geen slecht woord over hem zeggen.”

Patrick DecuyperIn de doorgaans goed geïnformeerde makelaarswereld werd de transferbedrijvigheid aan de Gaverbeek met argusogen gadegeslagen.”In België kan je makkelijk spelers van alle nationaliteiten plaatsen. Dat maakt Zulte Waregem interessant.” een insider

“Het is een eer voor Zulte Waregem dat wij van Vlado’s netwerk gebruik kunnen maken.” Patrick Decuyper

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content