Sporting Winterslag

© BELGAIMAGE - YORICK JANSENS

Geen dorp of stad zonder voetbalclub. Allemaal hebben ze hun eigenheid. Sport/Voetbalmagazine trekt op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

Ook meer dan 30 jaar nadat de laatste mijnwerkers het stof van hun plunjes klopten, blijft Winterslag onlosmakelijk verbonden met zijn mijn. De oude mijnschachten domineren het landschap en zeldzaam is de rotonde waarop geen mijnwerker of -lamp is neergepoot. De Genkenaren zijn trots op hun verleden als kompels. De aanvraag om die historie te vereeuwigen als werelderfgoed ligt al een tijdje op een bureau bij UNESCO.

In het voetbal verdedigde KFC decennialang de eer van de trotse gemeenschap. Een verplaatsing naar Winterslag was eind jaren 70, begin jaren 80 voor weinig eersteklassers een pretje. En betekende voor de bezoekende medische staf niet zelden overuren. De Vieze Mannen waren door de mijn geharde spelers die nooit hun voet terugtrokken. In 1982 leidde dat tot een Europese campagne waarin Arsenal de tanden stukbeet op de over-mijn-lijkmentaliteit van de Limburgse semiprofs. Een rake kopbal van Mathy Billen bezegelde de stunt in Highbury. Toen KFC in 1988 fuseerde met de buren van Thor Waterschei, sloeg dat diepe wonden. Alsof de mijnsluiting nog niet erg genoeg was! ‘Af en toe borrelen die perikelen op’, zegt Yves Grouwels, voorzitter van Sporting Winterslag. ‘Sommige supporters weigeren nog altijd voet te zetten in het stadion van KRC Genk. Maar de meerderheid schaart zich wel achter de fusieploeg. Hier leeft een echt Genkiegevoel.’

Sporting Winterslag
© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS

Sporting Winterslag is de opvolger van Winterslag 88, een club die na de fusie was opgericht om jongeren uit de cité de kans te geven dicht bij huis te voetballen. Aan het begin van deze eeuw zag Winterslag 88 zwarte sneeuw. Samen met enkele vrijwilligers richtte Grouwels, een huisarts, in 2001 Inter Sport Winterslag op. Een naam gekozen uit respect voor de Italiaanse amateurploeg – fervente fans van Internazionale – wiens plein de nieuwe club mocht gebruiken. Toen terreurorganisatie IS de initialen bezoedelde, veranderde Inter Sport wijselijk van naam.

Het doel bleef wel hetzelfde: jongeren in de eigen wijk laten voetballen. ‘Hier wonen veel mensen van buitenlandse origine, die hun kinderen vaker op straat laten voetballen. De stap naar een voetbalclub ligt minder voor de hand. Wij proberen de drempel te verlagen.’ Onder het stamnummer 9411 spelen vier jeugdploegen. De oudste spelertjes zijn 13 jaar. Oudere jeugdploegen zijn moeilijk haalbaar, stelt Grouwels. ‘Omdat hun ouders niet meegaan op verplaatsing, zoals Vlaamse ouders wel doen. Daardoor is er te weinig vervoer, begeleiding en controle.’ Oudere spelers kunnen terecht bij Termien, Boxberg of Turkse Rangers. Of ze stoppen met voetballen.

Waar KFC vroeger in De Noordlaan speelde, een stadion in de gelijknamige hoofdstraat, liggen de velden van Sporting aan de rand van Winterslag. ‘We pleitten ervoor om op de historische locatie te spelen, maar er zat een hypotheek op die grond. Jammer, want de voetbalclub stond hier altijd centraal in de wijk. Een veld langs de Noordlaan heeft meer aantrek. Nu zitten we mooi, maar afgelegen.’ Daar is geen letter van gelogen. Wie als spits zijn vizier niet goed afstelt, moet zijn bal nadien gaan zoeken in het aanpalende heidegebied. De club ligt ver van de immer gezellig drukke Vennestraat, waar het sociaal leven van Winterslag zich afspeelt. Wel binnen wandelafstand: een moskee, een Sardinisch café en een frituur.

De terreinen van Sporting Winterslag liggen afgelegen, maar heel mooi. Bij de club van voorzitter Yves Grouwels speelt het verleden een belangrijke rol, maar zijn er ook heel wat culturen vertegenwoordigd.
De terreinen van Sporting Winterslag liggen afgelegen, maar heel mooi. Bij de club van voorzitter Yves Grouwels speelt het verleden een belangrijke rol, maar zijn er ook heel wat culturen vertegenwoordigd.© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS

Alle culturen vertegenwoordigd, net als op het wedstrijdblad. Want ondanks het gebrek aan tussenbouw stuurt rood-zwart – de van KFC geadopteerde kleuren – wel elke week een eerste ploeg in de wei. Dit seizoen strijdt die mee in de top van de Limburgse 4e provinciale B. Een uithangbord om jongeren mee te trekken, zo noemt Grouwels de eerste ploeg. Grootse ambities heeft Sporting niet. Een kwestie van centen. ‘Onze toeschouwers drinken weleens een tas thee, maar verder consumeren ze weinig.’ Dat zo’n gebrek aan inkomsten de sportieve mogelijkheden beperkt, blijkt treffend uit een match van vorig seizoen. Bij afwezigheid van de eerste doelman trok hulptrainer Wesley Smeets noodgedwongen de handschoenen aan tegen Kolonie. Hij moest zich tien keer omdraaien.

Sporting Winterslag
© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS
Sporting Winterslag
© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS
Sporting Winterslag
© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS
Sporting Winterslag
© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS
Sporting Winterslag
© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS
Sporting Winterslag
© BELGAIMAGE – YORICK JANSENS
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content