De UEFA Cup is in zicht voor Palermo.

Tegen Udinese boekte Palermo zijn vierde achtereenvolgende thuiszege. Een mooie revanche voor de striemende nederlaag in de heenronde die de flamboyante voorzitter MaurizioZamparini deed besluiten om coach Stefano Colantuono te vervangen door DavideBallardini, een adept van ArrigoSacchi. Omdat de uitschakeling voor de beker tegen een derdeklasser lang bleef nazinderen, duurde het een tijdje vooraleer de club weer het goede spoor te pakken had. Maar Ballardini heeft het voordeel dat hij altijd kalm blijft.

Dat Palermo nu plots sprankelend speelt en kan meedingen naar een UEFA Cupticket dankt het natuurlijk ook aan zijn spelers. Zo speelde de eindelijk van blessureleed gespaarde Fabrizio Miccoli een heel sterke heenronde. Spits Mark Bresciano presteert met meer regelmaat en de andere aanvaller, de Argentijn EdisonCavani, haalt in het nieuwe tactische systeem een hoger rendement. Zondag maakte hij het 800ste doelpunt in de Serie A. AntonioNocerino heeft als verdedigende middenvelder zijn speelstijl geënt op die van zijn grote voorbeeld GennaroGattuso. Hij werd daar onlangs voor beloond met een selectie voor de nationale ploeg. Verdediger MattiaCassani, die normaal geen basisplaats zou krijgen, greep zijn kans en werd zo goed als onmisbaar.

FabioLiverani die afgelopen zomer de rangen kwam versterken, beschaamde de verwachtingen niet. De grote blikvanger is echter doelman MarcoAmelia (26). Volgens il Giornale di Sicilia was de 3-2-zege tegen Atalanta Bergamo trouwens bijna helemaal aan hem te danken. Nochtans is de doublure van GianluigiBuffon bij de nationale ploeg een beetje verrassend in Sicilië komen voetballen, nadat Livorno vorig seizoen degradeerde en nadat hij op aanraden van bondscoach MarcelloLippi niet inging op een bod van een Russische ploeg. Amelia had twee aanbiedingen: Palermo en Lazio. Als rasechte fan van AS Roma was de keuze snel gemaakt. “Ik zal nooit van mijn leven voor Lazio spelen”, verklaarde hij aan al wie het horen wilde.

Zlatan Ibrahimovic kreeg de Oscar van het Calcio 2008, die wordt uitgereikt door de profvoetballers aan de beste speler van de Serie A. Daarnaast kreeg de Zweed van Inter ook de prijs voor beste buitenlander en het mooiste doelpunt, voor het hakje tegen Bologna. Alessandro Del Piero (Juventus) werd verkozen tot beste Italiaanse speler en topscorer van het kalenderjaar 2008 en kreeg daarbovenop ook de publieksprijs. Bovendien werden Gianluigi Buffon en Giorgio Chiellini verkozen tot beste doelman en beste verdediger. De award voor de beste jongere was voor middenvelder Marek Hamsik (Napels). Cesare Prandelli (Fiorentina) werd uitgeroepen tot coach van het jaar en Roberto Rossetti tot beste scheidsrechter.

Kwartfinales Coppa Italia: Inter-AS Roma 2-1, Udinese-Sampdoria 1-1 (1-4 bij de strafschoppen), Lazio-Torino 3-1. De halve finales gaan tussen Inter en Sampdoria en tussen Lazio en de winnaar van het duel Napels-Juventus, dat op 4 februari plaatsvindt.

In de heenronde kwamen gemiddeld 24.825 toeschouwers naar de wedstrijden kijken. Dat zijn er 2395 meer dan vorig seizoen en zelfs 5633 meer dan in het seizoen 2006/07.

Gaby Mudingayi moest in de wedstrijd tussen Bologna en Milan na 40 minuten van het veld na twee gele kaarten. Eerder dit seizoen had de middenvelder trouwens al acht keer een geel kartonnetje onder de neus gekregen. Anthony Vanden Borre (Genoa) mocht in de 73ste minuut invallen en hielp zijn team, dat dan al enkele minuten met tien op het veld stond, alsnog een gelijkspel uit de brand slepen. Jean-François Gillet nam met Bari de leiding in de

Serie B.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content