Halverwege de eindronde staat SV Roeselare op kop. ‘We komen uit een diep dal,’ zegt voorzitter Antoine Van Eeckhout, ‘maar zijn op alle vlakken springlevend.’ Een stand van zaken.

Na drie van de zes speeldagen in de eindronde leidt SV Roeselare met twee punten voorsprong op FCV Dender, vijf op Lierse SK en zes op Antwerp FC. De West-Vlamingen wonnen bij Antwerp (1-3), speelden gelijk tegen Dender (0-0) en klopten Lierse (1-0). Resten: Lierse uit (4 juni), Antwerp thuis (7 juni) en Dender uit (11 juni). De eindwinnaar neemt volgend seizoen deel aan de Jupiler Pro League.

Roeselare begon gehandicapt aan de eindronde, zonder offensieve middenvelder Ivan Perisic. De jonge Kroaat, die sinds zijn komst in januari acht keer scoorde, sukkelt met een enkelletsel. Aanvoerder Stefaan Tanghe mocht daardoor weer centraal spelen. Rechts op het middenveld kwam Gunter Van Handenhoven in de ploeg, op links kreeg de kwieke Joeri Dequevy de voorkeur op het meer controlerende type dat Arturo ten Heuvel is en op de positie van verdedigende middenvelder verkoos Dennis van Wijk tot nu toe de ervaring van Azubuike Oliseh boven de actieradius van Vincent Provoost.

Op de eerste speeldag verloor Roeselare ook nog Mahamadou Dissa met een hamstringblessure. Sherjill MacDonald kreeg toen twee keer geel en was geschorst tegen Dender. AbdessalamBenjelloun ontpopte zich tot topschutter: hij maakte drie van de vier doelpunten, dat zijn er drie keer zoveel als in de volledige terugronde.

De piramide van Schiervelde

Halverwege de reguliere competitie stond SV Roeselare met slechts tien punten afgescheiden laatste. Het haalde tijdens de winterstop zeven nieuwe spelers, pakte in de terugronde twintig punten en vermeed zo nog de rechtstreekse degradatie.

De Jupiler Pro League 2008/09 zal op Schiervelde ook herinnerd worden als het seizoen dat de nieuwe sportief manager Wim De Coninck nog voor de competitiestart alweer vertrok en een te grote spelersgroep achterliet die amper punten pakte. In de daaropvolgende malaise maakte voorzitter Luc Espeel plaats voor ondervoorzitter Antoine Van Eeckhout, werd hoofdtrainer DirkGeeraerd ontslagen en keerde zijn voorganger Dennis van Wijk terug als trainer en technisch directeur.

“Het was een turbulent seizoen, maar het kneep ons niet dood”, zegt Antoine Van Eeckhout. “We komen uit een diep dal, maar zijn springlevend. Op alle vlakken van de vereniging is er beleving, strijdlust en enthousiasme. We hadden ook kunnen zeggen: ‘Foert, ’t is gedaan.’ Maar we kozen voor een kwaliteitsinjectie. De wilskracht om te overleven is groot. Zij die er op beleidsniveau mee bezig zijn, zijn mensen met diepe wortels in de geschiedenis van deze club en met het karakter om te slagen. Als ik zie dat nuchtere supporters als die van ons niet afhaken na een op het sportieve vlak catastrofaal jaar, dan weet ik: onze plaats is in eerste.

“Op het bestuurlijke vlak zijn we het systeem aan het rationaliseren. Zowel in de beslissings- als in de communicatiestructuur streven we naar een piramidevorm. Voorheen werkten we horizontaal: de 20 bestuurders waren allemaal kapiteins aan hetzelfde stuur en dat is bijzonder moeilijk omdat niet iedereen naar dezelfde kant draait. Nu evolueert de raad van bestuur, het onderste niveau van de piramide, naar een denktank, een beetje zoals de Senaat in de politiek. Constante rechtstreekse communicatie van boven naar beneden maakt dat er binding blijft. Twijfel of verdeeldheid ontstaat vaak omdat de communicatie verkeerd loopt.

“Ik probeer er een rechte lijn in te krijgen, zodat rationele beslissingen niet meer plots veranderen om bepaalde mensen of situaties te bevoordelen. Het is denken in clubverband. Ik respecteer ieders persoonlijke mening, maar het kan niet dat iedereen in naam van de club losweg zijn gedacht begint te zeggen over alles en ook nog eens zijn eigen interpretatie daarvan geeft.

“We kozen er ook bewust voor om de transfers niet meer te realiseren op be-stuursniveau, maar ze wel zeer nauw in de gaten te houden. Momenteel zijn we de laatste hand aan het leggen aan een soort grondwet van SV Roeselare waarin we onder meer ook onze sportieve identiteit definiëren. Wie hier aan de slag gaat, zal weten waarvoor de club staat, wat het werkingsgebied is en wat de middelen zijn waarmee hij het moet doen. Het moet gedaan zijn dat trainer X hier binnenkomt met zijn mannetjes, zijn makelaars en zijn ploeg en dat als het zes maanden later slecht afloopt we met de hele erfenis blijven zitten.

“Zo streven we ernaar dat er voortaan in de A-kern altijd minstens vijf eigen jeugdspelers worden opgenomen. In het basisbeginsel dat we aan het schrijven zijn, proberen we ook het spelersbudget te objectiveren. Een vast aantal contracten van díé waarde, zoveel van díé waarde enzovoort. Na het transferdebacle van vorige zomer zijn we heel alert aan het worden.”

Dissonant is momenteel het gerucht dat de zeer loyale hoofdsponsor Deceuninck zou stoppen als SV Roeselare ondanks alle inspanningen toch zou degraderen. “Er zijn gesprekken aangeknoopt met het oog op een contractvernieuwing en voor zover ik weet, blijft Deceuninck bij ons”, zegt Van Eeckhout. “Ook dat is weer een kwestie van communicatie en betrokkenheid. Wij genieten bovendien het voordeel dat onze sponsors hier gevestigd zijn. Als ze voelen dat er een duidelijk beleid en een bepaalde standvastigheid achter zit, denken ze graag mee, krijg je feedback en zijn ze ermee begaan. Mochten we degraderen, dan brengen we ze samen, tonen we hen de cijfers en ons plan voor tweede en vragen we: ga je mee of niet? Het vertrouwen is groot dat het antwoord dan ‘ja’ zal zijn.”

Het lot van Moeskroen

De strijd om het behoud wordt niet alleen op het veld gestreden. Het Uitvoerend Comité (UC), het hoogste KBVB-orgaan, besliste woensdag 20 mei dat als Excelsior Moeskroen uiteindelijk geen proflicentie krijgt het naar de laatste plaats zakt in de eindstand van de Jupiler Pro League 2008/09 en FCV Dender stijgt van de 15e naar de veilige 14e plaats.

Moeskroen, club in grote financiële nood, kreeg op 7 mei van de licentiecommissie een voorlopige proflicentie. KV Kortrijk, FCV Dender en SV Roeselare tekenden tegen die beslissing beroep aan. Pas op 15 juni, dus na de eindronde, herbekijkt de licentiecommissie de situatie.

Het UC besliste ook dat als Dender de eindronde wint en Moeskroen daarna zijn voorlopige proflicentie verliest, de ploeg die als tweede eindigde in de eindronde mag deelnemen aan de Jupiler Pro League 2009/10. Roeselare tekende tegen die beslissing beroep aan. Het redeneert: als Dender de eindronde wint, verzekert het zich langs deze (sportieve) weg van een plaats in de eerste klasse en moet dus een andere ploeg dan Dender de plaats van Moeskroen innemen. Volgens Roeselare kan dat dan alleen Roeselare zijn, omdat in artikel 15.36/23 van het bondsreglement staat dat een eersteklasser die om economische redenen zijn plaats in de eerste klasse verliest, vervangen moet worden door een andere eersteklasser, en dus niet door een tweedeklasser als Antwerp of Lierse. S

door christian vandenabeele – beelden: belga

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content