Stabiliteit bewaren

© BELGA

De technische staf die er de ploeg vorig seizoen (na de trainerswissel in november) bovenop hielp, onderging één wijziging: het contract van Staelens, rechterhand van hoofdcoach De Boeck, werd verrassend niet verlengd. De intentie was om met hem door te gaan, maar tijdens de onderhandelingen liep het fout. Zijn plaats is ingenomen door O’Loughlin.

Van de basis die net niet play-off 1 en ook net niet de bekerfinale haalde, vertrokken linksvoetige middenvelder Makarenko (weggekocht door Anderlecht) en centrumspits Perbet (niet langer gehuurd van Club Brugge). Centrale verdediger Kumordzi is na een positieve dopingplas vier maanden geschorst tot 14 september. Offensieve middenvelder De Smet zag zijn aflopend contract niet verlengd. De koopoptie op rechterflankspeler Altal werd gelicht, maar hij werd intussen met winst doorverkocht aan Nice. Anderen die geregeld tot de wedstrijdstrijdselectie behoorden en uit de A-kern verdwenen zijn: centrumspits Papazoglou, linksvoetige flankverdediger Verboom, de centrale verdedigers Kovacevic en Palmer-Brown en de jeugdspelers zonder profcontract Galens (doelman) en Pupe (centrale verdediger).

Nieuwkomers tot nu toe zijn: De Smet (doelman), Camara (verdedigende middenvelder), Mboyo (spits), Kanu (linksvoetige middenvelder), Toualy (linksvoetige flankspeler) en Naderi (linksvoetige verdediger). Ezekiel (centrumspits) is op komst.

VERDEDIGING

In doel is KVK voldoende gewapend: Kaminski heeft een sterk seizoen achter de rug en Bruzzese toonde zich een degelijke vervanger. Met De Smet werd er nog een jong talent bijgehaald. De achterste linie is momenteel de minst sterk bezette. Rechtsback Rougeaux, ook inzetbaar als centrale verdediger, revalideert nog van een kruisbandletsel en Van Loo onderging een hartoperatie. Azouni, een centrale middenvelder, en Ouali, een offensieve flankspeler, bewezen ook die positie aan te kunnen. Centraal achterin is Kumordzi dus de eerste zes speeldagen niet bruikbaar. In zijn plaats vormt nu de grote, sterke en ervaren centrale middenvelder Lepoint een duo met Kagelmacher. Met Naderie werd een beloftevolle linksvoetige centrale verdediger aangetrokken die ook inzetbaar is als linksachter. Daar wierp de kleine, vinnige en vaardige D’Haene zich op tot een certitude.

Stabiliteit bewaren

MIDDENVELD

Vóór de verdediging verdween er links van aanvoerder Van Der Bruggen met Makarenko een belangrijke schakel. Daartegenover staat de terugkeer van Rolland na een kruisbandletsel, die eens weer op zijn beste niveau een waardige vervanger moet kunnen zijn. Met Kanu kwam er bovendien een ervaren linksvoetige middenvelder bij die ook daar bruikbaar is. Komen er eveneens in aanmerking: Azouni en de jonge verdedigende middenvelder Camara. Op de positie van offensieve middenvelder was Ajagun vorig seizoen een certitude met weinig balverlies, werkkracht en een goed schot. Stojanovic is een aanvallende middenvelder met scorend vermogen. Ivanof en Hoxha zijn twee jonge centrale middenvelders uit de jeugd met doorgroeimogelijkheden.

AANVAL

Ter vervanging van Perbet in de spits is er Chevalier, maar De Boeck liet die vorig seizoen met succes vanaf de rechterkant spelen. Mboyo is groot en sterk maar geen typische targetspits: hij moet overal kunnen opduiken en veel de bal kunnen voelen. Het wordt ook uitkijken in welke constructie Ezekiel ingepast zal kunnen worden, want hij functioneert het best in een systeem met twee centrumspitsen. Ouali is een zekerheid op de flank, Toualy een jong talent. Ook Ivanof kan vanaf de zijkant voetballen.

CONCLUSIE

De schaarste aan echte verdedigers valt op. Ook opvallend: de exotische aard van de inkomende transfers. En: de komst van Kanu, Ezekiel en Mboyo, in principe mannen met een meerwaarde, hoewel ze in het buitenland niet hun beste seizoenen achter de rug hebben. Het is afwachten welk niveau ze halen en hoe al die diversiteit op elkaar afgestemd zal worden. KV Kortrijk wil de stabiliteit behouden die het vorig seizoen verwierf. Zeker ook gezien de zware competitiestart zal daarbij eveneens belangrijk zijn hoe de relatie tussen de coach en de clubleiding zal evolueren, want De Boeck gaf in de voorbereiding de indruk ontevreden te zijn met de gang van zaken bij KVK.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content