Terwijl Zulte Waregem maandag meedeelde dat het komend seizoen zijn Europese wedstrijden in het stadion van Anderlecht zal afwerken, zit het dossier over de vernieuwing van het eigen Regenboogstadion vaster dan ooit.

Midden oktober 2012 hoopte CEO Patrick Decuyper dat het contract met projectontwikkelaar Rainbow en de stad Waregem tegen eind vorig jaar getekend zou worden, maar dat bleek te optimistisch. Ook de nieuwe timing – einde afgelopen seizoen – bleek onhaalbaar. De vraag is zelfs of het ooit tot een akkoord zal komen.

Het grootste probleem is bekend: het oorspronkelijke project viel veel duurder uit (45 miljoen euro) dan verwacht en werd door de stad Waregem, die bouwheer is, afgeschoten. Verder dan het ter beschikking stellen van de gronden wil burgemeester Kurt Vanryckeghem immers niet gaan. De handelsvereniging Rainbow diende daarom een goeie maand geleden een nieuw voorstel in. Kostprijs: ongeveer 25 miljoen euro. Gesnoeid werd vooral in de afwerking.

In tegenstelling tot het eerste ontwerp – waarin ook de stad en/of de club had moeten participeren – kan Rainbow zogoed als alle kosten van het meer bescheiden stadion recupereren via de opbrengsten van de tweeduizend vierkante meter commerciële ruimte. “Cruciale voorwaarde is wel dat de stad Waregem zich borg stelt voor de banklening”, zegt woordvoerster Stefanie Vanden Broucke. “Want als de voetbalgerelateerde inkomsten (vipruimtes, brasserie…) ooit zouden tegenvallen – bijvoorbeeld door een degradatie – dan moet dat verschil bijgepast worden. Sinds dat tweede ontwerp is ingediend, hebben we van de stad Waregem niets meer gehoord.”

Burgemeester Vanryckeghem staat niet te springen om borg te staan, zelfs al gaat het niet om een reële investering (tenzij de club zou degraderen): “Een kleine stad als Waregem moet voorzichtig omspringen met zijn centen. We nemen geen risico’s.”

En zeker niet na de recente stamnummer-soap, die de relatie met de club op scherp gezet heeft. “Zonder harde garanties nemen wij geen fundamentele beslissingen over het stadiondossier”, beklemtoont Vanrycke-ghem. “Wij eisen dat Zulte Waregem de komende jaren sowieso in het Regenboogstadion blijft spelen en dat niet één man, maar meerdere mensen beslissen over het stamnummer, de thuishaven, zelfs over het dagelijks bestuur. De aandelenstructuur moet dus herverkaveld worden. (Decuyper heeft een optie op alle aandelen, nvdr) Hoe? Ofwel via een kapitaalsverhoging, ofwel moet Decuyper een deel van zijn aandelen afstaan. Er staan verschillende Waregemse ondernemers klaar, en ook de supportersfederatie wil binnen de zes maanden aandelen kopen (20 procent of 1,25 miljoen euro, nvdr).”

Decuyper en de raad van bestuur, bij monde van voorzitter Willy Naessens, reageerden niet afwijzend, maar moeten nog formeel bevestigen dat ze bereid zijn tot een effectieve herverkaveling van de aandelen.

Burgemeester Vanryckeghem wil nog eind deze zomer opnieuw samenzitten. Of de stad dan wel borg wil staan als ze de gevraagde garanties krijgt, wil hij bevestigen noch ontkennen: “We moeten naar een creatieve oplossing zoeken, misschien met inbreng van privékapitaal. Alle opties staan open, want het dossier is nog altijd niet toegewezen aan Rainbow. Als we er niet uitkomen, volgt eventueel een nieuwe aanbestedingsprocedure. Met de club, en niet de stad, als bouwheer? Dat is een van de pistes.”

“Wellicht vervalt dan wel de PPS-procedure (publiek-private samenwerking, nvdr) en moet er weer van voor af aan begonnen worden”, stipt Stefanie Vanden Broucke aan. Volgens haar is het besluit van de Raad van State, dat de achtergestelde leningen van de Vlaamse overheid aan clubs voor de bouw van een nieuwe stadion schrapte (Zulte Waregem diende een dossier in voor vijf miljoen euro), geen groot struikelblok. “De kostprijs blijft dezelfde, maar als minister Muyters geen nieuwe oplossing vindt, moet je dat geld wel bij een bank halen.” En daarvoor zijn waarborgen nodig…

Zelfs als alle partijen er deze zomer uit raken, is een nieuw stadion niet voor morgen. “Volgens de meest optimistische timing begin 2016”, aldus Vanden Broucke.

DOOR JONAS CRETEUR

“Een kleine stad moet voorzichtig omspringen met zijn centen.” Kurt Vanryckeghem, burgemeester van Waregem

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content