In 2006 besliste men bij Club Brugge resoluut voor een nieuw stadion te gaan. Het stadion zou volledig gefinancierd worden met privégeld en zou volgens sommige planningen in het seizoen 2013/14 geopend worden.

Ondertussen zijn we bezig aan jaargang 2014/15, speelt Club nog steeds op Jan Breydel en zit er nog steeds geen schot in het stadiondossier. Dit dankzij het palaver over de geschikte locatie, het al dan niet toelaten van een winkelcentrum voor de financiering, acties van natuuractivisten, procedures bij de Raad van State, een vernietiging van het MER, enzoverder, enzovoort.

Uiteindelijk zijn we eind 2014, is de vermoedelijke nieuwe locatie gekend (Blankenbergse Steenweg) en zegt men bij Club dat de privéfinanciering rond is, maar is het wachten op beslissingen van de Vlaamse regering en de nodige vergunningen en de stad Brugge, want natuurlijk mag Cercle met zijn 4000 supporters niet in de kou blijven staan.

En wat gebeurt er ondertussen in Brussel? Daar hebben enkele toppolitici/voetballiefhebbers de schouders gezet onder de bouw van een nieuw voetbalstadion op parking C van de Heizel. De plannen borrelden op in 2013 en, ondanks het feit dat een nationaal voetbalstadion niet meer van deze tijd is, kennen de plannen veel bijval, dankzij het nakende EK 2020 en de hype die er rond de Rode Duivels heerst – die spelen voor het eerst in jaren voor uitverkochte stadions. Als je echter naar het verleden kijkt, zie je dat er meer slechte Rode Duivelsjaren zijn dan goede en dan sta je daar binnen enkele jaren met je 20.000 toeschouwers in een stadion van 68.000 man… Dat dit stadion per jaar slechts vijf keer door de nationale ploeg bespeeld zal worden en dertig keer door Anderlecht is bijzaak, het blijft voor de voetbalbond blijkbaar een nationaal stadion en geen stadion voor Anderlecht.

Omdat de locatie op Vlaams grondgebied ligt, kon Vlaanderen zijn eisen stellen. Vlaanderen eiste een atletiekpiste om de toekomst van de Memorial Van Damme veilig te stellen. Ondertussen is deze eis al verdwenen en nu Brussel effectief geselecteerd is als speelstad in 2020 zal de druk op de overheden om snel vergunningen af te leveren zeer groot worden. Dat de financiering van ruim 300 miljoen euro nog niet rond is, daar liggen we niet wakker van, de Brusselse heren brengen dit wel in orde. Ik ben benieuwd hoe snel het Vlaamse standpunt om geen overheidsgeld in dit project te steken zal wijzigen in deze zware begrotingstijden.

Anderlecht is de lachende derde: in tegenstelling tot Brugge zal men daar op enkele jaren tijd een gloednieuw stadion met hulp van de KBVB in de schoot geworpen krijgen. Kan men nu begrijpen waarom Bart Verhaeghe en Club Brugge, en ik als Clubsupporter, gefrustreerd reageren in het nationaalstadionverhaal? Ik ben eens benieuwd wie als eerste de nodige vergunningen zal krijgen: de grootste voetbalploeg van Vlaanderen of de elitetroepen uit Brussel? Ik vrees dat ik het antwoord al weet. Stijn Dubois, Machelen

Stijn Dubois, Machelen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content