Stan Van den Buijs

© BELGAIMAGE

spelersscout SV Zulte Waregem

‘Ten eerste: we benutten heel goed de ruimte. Tegen Tunesië kregen de Rode Duivels veel meer ruimte dan tegen Panama en daar maakten ze heel goed gebruik van. Dan zie je: als je ruimte geeft aan jongens als Hazard, De Bruyne, Mertens en Lukaku, dan ben je verkocht. Met onze offensieve kwaliteiten zijn we dan zo sterk dat we iederéén heel veel pijn kunnen doen. In onze offensieve manier van spelen, waren er defensief wel wat dingen die beter konden, maar daar kun je dan weer van leren voor de volgende wedstrijden. Die laatste tegengoal, bij 5-1, zal alleen Courtois nog meetellen, denk ik.

Als je ruimte geeft aan jongens als Hazard, De Bruyne, Mertens en Lukaku, dan ben je verkocht.’ Stan Van den Buijs

‘Ten tweede: we profiteren van de automatismen. Wat we behalve de individuele offensieve kwaliteiten tegen Tunesië ook heel goed zagen, was dat de spelers heel goed weten waar ze moeten lopen om de vrije ruimtes te vinden. Zo was er een heel goeie wisselwerking tussen de jongens voorin en de flankspelers, die afwisselend langs buiten en langs binnen kwamen. Voor een tegenstander is dat heel moeilijk om allemaal af te dekken. Op zulke momenten profiteren de Rode Duivels van de automatismen van een systeem waarin ze onder Martínez heel flexibel zijn geworden. Wanneer er iemand afgestopt wordt, is er altijd wel iemand anders die de ruimte vindt of in een bepaalde positie gaat lopen waardoor de tegenstander moet gaan schuiven en er elders ruimte ontstaat.

Stan Van den Buijs

‘Ten derde: we moeten heel blij zijn met een diepe spits als Lukaku. Veel mensen onderschatten het belang van een goeie diepe spits en Lukaku is er één die ook nog meewerkt, die altijd op een verdediging weegt, die twee verdedigers op zich trekt en bereid is om zich volgens het wedstrijdplan van de coach weg te cijferen voor de ploeg. Hij kreeg al veel kritiek, maar is iemand die altijd in zichzelf is blijven geloven, die altijd beter wil worden, daar alles voor doet en voor de wedstrijd ook nog anderen motiveert. De rest van de ploeg laat hem voelen dat hij aanvaard is en de coach, die bij Everton al met hem werkte, gaf hem de beste mogelijkheden om optimaal te functioneren. Tegen Tunesië bedankte hij iedereen daarvoor met twee doelpunten in de eerste helft, waarna het voor de Rode Duivels makkelijker werd. Zijn statistieken zijn intussen indrukwekkend.’

België-Tunesië 5-2

DOELPUNTEN: 6′ Hazard (p) 1-0, 16′ Lukaku 2-0, 18′ Bronn 2-1, 45+3 Lukaku 3-1, 51′ Hazard 4-1, 90′ Batshuayi 5-1, 90+3 Khazri 5-2

GEEL: 13′ Sassi

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content