Graag wil ik even reageren op de uitspraak van Peter Vandenbempt (Mediawatcher, 24 maart, p. 27) : “Standard wordt bevoordeeld”. Sorry, maar dit is onzin. In Standard – Club Brugge zou Mumlek een tweede gele kaart gekregen moeten hebben, wat terecht is. Maar over de onterechte eerste gele kaart spreekt niemand meer. En dan de onzin dat Standard al de meeste penalty’s kreeg : wil dat zeggen dat ze er geen meer mogen krijgen, ook al zijn ze terecht, zoals op AA Gent ? Al hadden ze er al dertig gekregen : als ze terecht zijn, moet de scheidsrechter fluiten. Ik las ook dat Standard op Charleroi scoorde na de vier minuten blessuretijd. Gaan we belachelijk doen ? De corner wordt gegeven na 93 minuten en 40 seconden, de bal wordt er door Emile Mpenza ingekopt na 94 minuten en 14 seconden. Moest de scheidsrechter misschien affluiten toen de bal in de lucht hing ? Wat Genk – Standard betreft, is het voor iedereen duidelijk : Koen Daerden stond geen buitenspel toen hij scoorde, en zo kon Standard een puntje mee snoepen. Tot daar de bevoordeelde wedstrijden : het leverde Standard dus één punt op.

De benadeelde wedstrijden dan. Op Heusden-Zolder wordt Moreira foutief gestopt in de zestien meter. Geen penalty, eindstand 1-1. Op Bergen wordt de fout op Wamberto begaan buiten de zestien meter. Penalty, eindstand 1-1. En dan de historie op Gent. En dan zwijg ik nog over de minder flagrante dingen, zoals tegen Germinal Beerschot. Daar zocht de scheidsrechter duidelijk Bisconti en Dragutinovic om hen een derde gele kaart aan te smeren. Gevolg : allebei geschorst tegen Moeskroen. En bij Standard – Lierse deed de scheidsrechter er ook alles aan om Lierse weer in de partij te laten komen. Wat hem dan ook gelukt is enkele minuten voor tijd : 1-1.

Begrijp me niet verkeerd : de problemen van Standard liggen niet alleen bij de scheidsrechters, maar het is er toch ook één van. Ik ben het wel eens met meneer Vandenbempt als hij zegt : “Standard zorgt er door het eigen falen voor dat het afhankelijk wordt van scheidsrechterlijke beslissingen” (zoals in de wedstrijden tegen Gent, Lierse en STVV, waar ze hun kansen hadden moeten benutten). Het verschil is dat als Standard een mindere wedstrijd heeft, de scheidsrechters hen nog wat dieper in de put proberen te duwen. Terwijl ze Brugge of Anderlecht in zo’n geval uít de put proberen te trekken.