Met de sluiting van een deel van ArcelorMittal verdwijnt een stuk hel van Sclessin.

Het directe gevolg van de sluiting van de productie van warm staal door Arcelor Mittal is dat op wedstrijddagen straks de fabrieken tegenover het stadion niet langer rook en vuur zullen uitspuwen. Het verhaal van de staalindustrie aan de oever van de Maas is altijd nauw verweven geweest met de geschiedenis van Standard. Niet alleen leefden ze als overburen, lang waren ook de werknemers de voornaamste supporters in het stadion. Vandaag schat Louis Smal, CdH-politicus, gepensioneerd ACV-vakbondsman en voorzitter van de overkoepelende supportersfederatie La Famille des Rouches, het aantal werknemers van ArcelorMittal onder de fans op 200 à 300.

Verrast door de aangekondigde sluiting is Smal niet. “In 2002 had Arcelor al aangekondigd dat ze de warme productielijn zouden sluiten, maar met de komst van Mittal werd de productie hervat, omdat de vraag naar staal toen ook steeg. Nu lopen de bestellingen terug.”

Momenteel werken bij het metaalverwerkend bedrijf nog zo’n 3000 man, van wie er op korte termijn 581 hun job verliezen. De verwevenheid tussen het bedrijf en Standard is met de jaren kleiner geworden. In 1954, net voor de eerste glorieperiode van de club, toen Roger Petit secretaris-generaal was, was clubvoorzitter Paul Henrard ook de grote baas van Cockerill Sambre. Nog tien jaar geleden had de voorganger van ArcelorMittal, toen in Franse handen, een loge op Sclessin. Vandaag is het bedrijf geen sponsor meer, maar de impact van de sluiting op de club blijft voelbaar. De supporters van Standard mogen dan uit heel België komen, het aantal fans uit de Luikse agglomeratie is aanzienlijk. Louis Smal weet niet precies hoeveel het er zijn. “Standard heeft 24.500 abonnees, van wie er 17.000 aangesloten zijn bij de Famille des Rouches.”

Gaat Standard iets doen voor de werknemers? “Dat hangt af van de vraag van de vakbonden”, zegt Smal. “Vorige week hebben we even gepraat met Pierre François en Yves Leterme, maar we wachten op een vraag van buitenaf.” Morgen/donderdag brengen de Ultra’s en de harde kern op hun spandoeken alvast een boodschap betreffende de recente economische gebeurtenissen ter gelegenheid van de Europa Leaguewedstrijd tegen Poltova.

DOOR GEERT FOUTRÉ

De verwevenheid tussen het bedrijf en Standard is met de jaren kleiner geworden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content