Standard is het enige Belgische team dat nog op drie fronten meestrijd: kampioenschap, beker en Europa League. Toch lijkt het er sterk op dat de huidige kern van 28 spelers iets te groot uitvalt, zeker als je weet dat de clubleiding plannen koestert om tijdens de winterstop nieuwe spelers te contacteren. Het zorgt er zelfs voor dat Edenilson Bergonsi, Moussa Traoré, François D'Onofrio en Danilo (de zoon van Wamberto) al sinds de seizoensstart apart trainen van de vaste kern van 28. Naast een vijftal zekere vertrekkers, onder wie de overbodige spelers Mbaye Leye, Aloys Nong, Abdou Pape Camara en Franck Berrier, blijkt vooral de aanwerving van een centrale verdediger prioritair. De naam van Jérémy Taravel (Lokeren OV) circuleert. In de offensieve sector hangt alles af van het aantal vertrekkers.

Binnen een goede maand mogen er dus de nodige verschuivingen worden verwacht op Sclessin, want Standard denkt vooruit. Trainer José Riga profiteerde van de afgelopen twee maanden in competitieverband om een uitgebreide analyse te maken van zijn te omvangrijke spelersgroep. Het is duidelijk dat Riga de bestaande hiërarchie door elkaar haalde, waardoor bepaalde jongens - naargelang van de omstandigheden - van onbetwiste titularis plots invaller werden of omgekeerd.

Voorzitter Roland Duchâtelet verklaarde al meermaals dat de salarismassa veel te hoog ligt, waardoor besparingen en juiste keuzes zich opdringen. Op het middenveld en in de aanval staan beloftevolle talenten als Paul José Mpoku en Michy Batshuayi te trappelen van ongeduld. "Ze zijn stilaan klaar om een plaats in de eerste ploeg op te eisen", zegt technisch directeur Jean-François de Sart. "Ze kunnen het team helpen. Dat we plaats maken voor hen, betekent ook dat anderen een stap terug zullen moeten zetten."

Wat er ook gebeurt de komende weken, De Sart is duidelijk: "Onze eerste doelstelling is het sportieve", onderstreept hij. "We willen jaarlijks de poules van de Europa League halen. Daarom besliste de raad van bestuur om het budget voor volgend seizoen op te trekken met vier tot vijf miljoen euro. In principe is er dus geen sprake van een afzwakking."

door Stéphane Vande Velde

"We willen jaarlijks de poules van de Europa League halen." Jean-François de Sart

Standard is het enige Belgische team dat nog op drie fronten meestrijd: kampioenschap, beker en Europa League. Toch lijkt het er sterk op dat de huidige kern van 28 spelers iets te groot uitvalt, zeker als je weet dat de clubleiding plannen koestert om tijdens de winterstop nieuwe spelers te contacteren. Het zorgt er zelfs voor dat Edenilson Bergonsi, Moussa Traoré, François D'Onofrio en Danilo (de zoon van Wamberto) al sinds de seizoensstart apart trainen van de vaste kern van 28. Naast een vijftal zekere vertrekkers, onder wie de overbodige spelers Mbaye Leye, Aloys Nong, Abdou Pape Camara en Franck Berrier, blijkt vooral de aanwerving van een centrale verdediger prioritair. De naam van Jérémy Taravel (Lokeren OV) circuleert. In de offensieve sector hangt alles af van het aantal vertrekkers. Binnen een goede maand mogen er dus de nodige verschuivingen worden verwacht op Sclessin, want Standard denkt vooruit. Trainer José Riga profiteerde van de afgelopen twee maanden in competitieverband om een uitgebreide analyse te maken van zijn te omvangrijke spelersgroep. Het is duidelijk dat Riga de bestaande hiërarchie door elkaar haalde, waardoor bepaalde jongens - naargelang van de omstandigheden - van onbetwiste titularis plots invaller werden of omgekeerd. Voorzitter Roland Duchâtelet verklaarde al meermaals dat de salarismassa veel te hoog ligt, waardoor besparingen en juiste keuzes zich opdringen. Op het middenveld en in de aanval staan beloftevolle talenten als Paul José Mpoku en Michy Batshuayi te trappelen van ongeduld. "Ze zijn stilaan klaar om een plaats in de eerste ploeg op te eisen", zegt technisch directeur Jean-François de Sart. "Ze kunnen het team helpen. Dat we plaats maken voor hen, betekent ook dat anderen een stap terug zullen moeten zetten." Wat er ook gebeurt de komende weken, De Sart is duidelijk: "Onze eerste doelstelling is het sportieve", onderstreept hij. "We willen jaarlijks de poules van de Europa League halen. Daarom besliste de raad van bestuur om het budget voor volgend seizoen op te trekken met vier tot vijf miljoen euro. In principe is er dus geen sprake van een afzwakking." door Stéphane Vande Velde"We willen jaarlijks de poules van de Europa League halen." Jean-François de Sart