Stef Peeters

© belgaimage

Even zag het ernaar uit dat Stef Peeters bij Standard zou belanden, maar de spelmaker blijft de spil van KAS Eupen, de verrassende nummer twee uit de competitie.

1. Waarom voetbal je vandaag nog voor KAS Eupen en niet voor pakweg Standard?

‘Omdat Standard een bod heeft gedaan dat afgewezen is wegens ontoereikend, en dat vervolgens niet wou of kon verhogen. Het was een ernstig voorstel, ik schatte de kans op een transfer op 50 procent, maar de laatste dagen van de mercato voelde ik al dat het niet in orde zou komen. Het is niet zo dat ik tot middernacht zat te wachten tot het toch rond geraakte. Standard bood 750.000 euro, terwijl Eupen me voor 700.000 bij Cercle had weggehaald. Wat Eupen vroeg voor mij, vonden ze te hoog.’

2. Had jij vooraf durven inzetten dat jullie na zes wedstrijden tweede zouden staan?

‘Dat had ik helemaal niet verwacht. Zeker niet met de komst van een nieuwe trainer die dan ook nog eens de competitie niet kende, en omdat ik toch een vorm van uittocht van spelers had verwacht die er niet is gekomen. Dat we daar staan, is omdat we de ploeg behouden hebben en teren op onze automatismen. We kennen mekaar door en door, wat vorig seizoen nog niet het geval was met al die late nieuwkomers.

‘De nieuwe trainer vraagt ook simpele dingen, makkelijk te begrijpen: direct voetbal, naar voor toe. We mogen risico’s nemen, als onze reactie na balverlies maar direct de goeie is. Het was moeilijker geweest om van wat hij vraagt over te stappen naar wat Beñat San José vroeg dan omgekeerd.’

3. Straf dat jullie nu zo hoog staan, terwijl vorig jaar veel geïnvesteerd werd in de beste ploeg die ooit in Eupen op het veld kwam.

‘Het covidverhaal heeft vorig jaar een zware impact gehad, en verder zag je nog eens dat het niet volstaat om 20 nieuwe spelers te halen om Europees voetbal te halen. Het zat ook niet mee op beslissende momenten, als je van KV Mechelen en Zulte Waregem thuis verliest. Met alleen al die zes punten meer sta je achtste en zit je in de play-offs. Het was ook niet dramatisch. Uiteindelijk zetten we vorig seizoen wel het beste resultaat van Eupen ooit in de hoogste klasse neer, ook al waren de verwachtingen hoger.’

4. Wie jou vorig seizoen en dit jaar zag en ziet voetballen vraagt zich wel eens af: waarom voetbalt die Peeters niet gewoon bij een topclub?

‘Ik ben een laatbloeier. Op mijn 20e was ik fysiek niet klaar om de duels aan te gaan op eersteklasseniveau. Pas op mijn 25e was ik basisspeler in eerste klasse, op een leeftijd waarop andere goeie voetballers al bij een topclub zitten. Bij Cercle werd ik goed omdat ik veel vertrouwen kreeg. Pas vorig seizoen had ik voor het eerst het gevoel dat ik een topploeg zou aankunnen. Voetballen met kleppers als Adriano en Jordi Amat hielp daarbij. Die gaven me automatisch de bal wanneer ik erom vroeg. Dat getuigt van respect. Adriano zei me dat ik best zou meekunnen in een aantal competities waar hij had gespeeld. Zulke woorden hebben impact op iemand die toch maar van Cercle kwam.’

5. In afwachting toon je je bij Eupen de opvolger van Luis García, de leider op het veld, nog zo’n speler voor wie mensen speciaal naar het stadion komen.

García was eerder een nummer tien, ik beschouw mezelf meer als een acht, een box-to-box. Bij Cercle noemde men me ook de opvolger van Xavier Mercier. Dat was ik ook niet.

‘Ik zeg niet veel, ik laat liever mijn voeten spreken. Op het veld trek ik die leidersrol automatisch naar me toe, de bal vragen en het spel verdelen. Alleen moeten mijn statistieken terug omhoog, zoals bij STVV destijds. Vorig seizoen speelde ik mijn beste jaar ooit. Qua voetballend vermogen ben ik nu veel beter dan drie, vier jaar geleden, maar als je statistieken niet zo goed zijn, valt dat amper op. Daarom geef ik mezelf ook maar een zes als quotering van mijn seizoen.

‘Toch zou ik graag nog een stap hoger zetten, maar daarvoor heb ik mijn leeftijd tegen. Topclubs halen liever iemand van 22 die ze later kunnen doorverkopen dan iemand van 29, en ik heb ook nog twee jaar contract. Ik heb altijd zo lang mogelijke contracten getekend als ik kon. Daar moet ik nu niet over zeuren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content