Honderd figuren die de voorbije maanden het Belgische voetbal kruidden, onderverdeeld in tien originele categorieën.

1 MBARK BOUSSOUFA

Eind vorig seizoen werd Mbark Boussoufa door zijn collega’s verkozen als Profvoetballer van het Jaar en vorige week mocht hij de Gouden Schoen in ontvangst nemen. Met andere woorden: Boussoufa is zonder discussie de beste voetballer die er in 2010 op de Belgische velden rondliep: puntgave techniek, splijtende acties, een massa assists, prachtige goals (tegen Germinal Beerschot en Club Brugge bijvoorbeeld) en meer dan ooit superieur in de topmatchen.

2 VINCENT KOMPANY

Vergelijken is altijd moeilijk, maar weinigen zullen tegenspreken dat Vincent Kompany de beste Belgische voetballer van dit ogenblik is. Tot een jaar geleden was er altijd wel kritiek, maar de laatste tijd is hij daarboven uit gestegen. Zijn woelige talent, zijn frivole techniek en zelfbewuste mondigheid hebben een bedding gevonden in volwassenheid en ervaring. Kompany stelt zijn kunnen ten dienste van de ploeg, de Rode Duivels of Manchester City. Bij de Mancunians houdt hij zich moeiteloos staande tussen de dure vedetten en mocht hij zelfs al eens de kapiteinsband aantrekken.

3 ROMELU LUKAKU

Lukaku is de jongste topschutter aller tijden van België, maar statistieken zeggen niet alles. Een derde en een tweede plaats in de verkiezing van de Gouden Schoen zeggen al meer. Lukaku is een geweldenaar, een spits met onvoorstelbare kracht en snelheid. En stabiel in het kopje. Hoewel hij al een tijdje als hét aanstormende talent van het Belgisch voetbal genoemd wordt, blijft hij met beide voeten (maat 49) stevig op de grond.

4 EDEN HAZARD

Er moest het afgelopen jaar weleens een keertje aan zijn oren getrokken worden, maar zodra Hazard weer bij de les was, straalde hij pure klasse uit. Zowel Georges Leekens als zijn coach bij Lille tikte hem op de vingers omdat hij wat gemakzuchtig werd. Blijkbaar viel die boodschap niet in dovemansoren. Hazard tilde zichzelf naar een hoger niveau en Lille volgde gedwee, recht naar de kop van het klassement. De kleine Belg werd verkozen als beste linksbuiten van de Ligue 1 in 2010, voor o.a. een gereputeerde speler als Bastos.

5 NICOLAS LOMBAERTS

Voor wie eraan mocht twijfelen: in de dubbele confrontatie Zenit-Anderlecht toonde Nicolas Lombaerts dat hij niet toevallig bij de Russische topclub speelt. In alle facetten van het spel is Lombaerts met Zenit meegegroeid. Enkele maanden geleden mocht hij de titel vieren, in principe zijn tweede maar de vorige keer (in 2007) was hij nog maar enkele weken in Sint-Petersburg.

6 SILVIO PROTO

Proto voerde bij de winterstop het TopFootklassement van dit blad aan. Geen geringe prestatie voor een keeper, eentje die per wedstrijd maar weinig ballen te verwerken krijgt dan nog. Maar Proto toont zich dit seizoen outstanding. Enkele geweldige parades, maar vooral: de maturiteit die hij vroeger een beetje miste. Hij gaat de concurrentie met Gillet en Mignolet aan voor een plaats onder de lat bij de Rode Duivels.

7 RONALD VARGAS

La Perla de Brujas was de afgelopen maanden een van de weinige sieraden aan de Brugse kroon. De technisch vaardige aanvaller lijkt zijn draai gevonden te hebben: behalve zijn vloeiende acties met de bal aan de voet scoort hij nu ook vlot. Hij staat op een tweede plaats in de topschuttersstand en viel bij de verkiezing van de Gouden Schoen maar net naast het podium.

8 JELLE VOSSEN

Was Jelle Vossen in het begin van dit seizoen geblinddoekt aan de aftrap gekomen, hij zou nog gescoord hebben, zo vlot vlogen ze binnen. Negen wedstrijden op rij vond hij de weg naar het doel. Na een derde van de competitie stond de teller al op 14, dat is maar eentje minder dan Lukaku in het hele vorige seizoen. Op dat moment was de topschutter jaargang 2010/11 eigenlijk al min of meer bekend. Alleen een blessure sloeg de jonge spits (nog altijd maar 21) even uit koers, maar hij vierde zijn rentree meteen met een doelpunt.

9 YASSINE EL GHANASSY

Vorig seizoen werd er nog een beetje om hem gelachen: alles en iedereen dribbelen, geweldige acties maken, het publiek verwennen, dat wel. Maar scoren: niks, noppes. Zelfs opgelegde kansen miste hij. De eerste goal kwam er pas in de play-offs. Maar dit seizoen heeft hij de erfenis van andere Gentse linksbuitens als Boussoufa en Ruiz afgeschud. Hij dribbelt zichzelf niet zo vaak meer voorbij, is efficiënter in zijn acties en trapt er ook af en toe eentje binnen. En het blijft nog altijd een plezier om hem rond zijn tegenstanders te zien kronkelen.

10 KEVIN DE BRUYNE

Was Jelle Vossen de sniper van dienst, dan fungeerde Kevin De Bruyne als generaal in de onverwachte Blitzkrieg die Racing Genk aan het begin van dit seizoen uitvoerde. De Bruyne zette de lijnen uit, bracht de aanvallen op gang, kon een mannetje uitschakelen, strooide met assists en scoorde ook enkele keren, waaronder een beauty tegen AA Gent die de wereld rondging. Op 11 augustus (nog maar net 19 geworden) mocht hij debuteren voor de Rode Duivels.

DOOR PETER MANGELSCHOTS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content