Sterrenparade in Beieren

© BELGAIMAGE

Meer dan 100 miljoen euro investeerde Bayern München al in het tussenseizoen. Het zet zo Carlo Ancelotti onder druk. Vooral ook omdat de trainer fel aandrong op de komst van de Colombiaan James Rodriguez. Maar aan deze deal hangt ook een commercieel luik.

Thomas Müller is de verpersoonlijking van Bayern München. Hij debuteerde in 2008 in de eerste ploeg, speelde 253 competitiematchen en maakte 95 doelpunten. Müller is een echte Bayer: op de traditionele oktoberfeesten zie je hem telkens weer in Lederhose – hij glimt dan van geluk. Daarom kan de 85-voudige international zich niet voorstellen elders te spelen dan in München. Twee jaar geleden verlengde hij zijn contract tot de zomer van 2021. Net ervoor had Bayern een bod van Manchester United afgeslagen. De Engelse club wilde liefst 100 miljoen euro voor Müller betalen.

Snel kan het allemaal veranderen. Vorig seizoen bleef de Duitser onder zijn niveau. Hij scoorde slechts vijf keer, al was hij nog altijd goed voor veertien assists. Te vaak naar zijn smaak belandde Müller niettemin op de bank. En nu valt het af te wachten of er voor hem nog een plaats is in de hoofdmacht van Bayern. Want de Duitse kampioen lijkt wel aangetast door een koopvirus. Voor de centrale positie in het middenveld werd James Rodríguez voor twee jaar gehuurd van Real Madrid. Op uitdrukkelijk verzoek van trainer Carlo Ancelotti die bij Real met hem had gewerkt. Daar was de Colombiaan onder Zinedine Zidane op een zijspoor beland.

EEN ECHTE GELDMACHINE

Hoewel Rodríguez als een allrounder werd gepresenteerd, ziet het ernaar uit dat niet Thomas Müller, maar de Colombiaan in de rug van topschutter Robert Lewandowski zal opereren. Zeker in een eerste fase. Want Rodríguez’ komst heeft voor Bayern ook een commerciële achtergrond. De club hoopt zo voet aan de grond te krijgen in Zuid- en Latijns-Amerika en daar nieuwe markten te ontdekken en te openen. De populariteit van Rodríguez in Colombia blijft zeer groot. Voetballiefhebbers liepen tot voor kort in de hoofdstad Bogota en verre omstreken met een trui van Real Madrid door de straten, met de naam James op de rug. Voor (kleding)sponsor Adidas bleek Rodríguez in Zuid-Amerika een echte geldmachine. Hij hoort er naast Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar bij de populairste voetballers. Met hem haalt Bayern een echte publieksmagneet binnen. De Colombiaan heeft dertien miljoen volgers op Twitter, meer dan de vier Duitse wereldkampioenen van Bayern samen: Matts Hummels, Jérôme Boateng, Manuel Neuer en Thomas Müller komen samen aan elf miljoen.

De komst van James Rodríguez opent voor Bayern München dus vele deuren. De Beierse grootmacht komt in een nog andere mediale sfeer terecht en merkt dat nu al aan de toevloed op de sociale kanalen. Bayern vergroot zo op een aanzienlijke manier zijn territorium. In Colombia wonen 48 miljoen mensen, in heel Latijns-Amerika ruim 500 miljoen. Daar wil Bayern gebruik van maken. De club was tot afgelopen vrijdag twaalf dagen op tournee in Azië, met wedstrijden in China en Singapore, maar ook met heel veel marketingverplichtingen. Goed mogelijk dat er volgend jaar een trip naar Latijns-Amerika op de planning zal staan. Vandaar ook dat in de overeenkomst met Real Madrid een aankoopoptie werd opgenomen: in 2019 kan Bayern voor 38 miljoen euro Rodríguez definitief aan zich binden. Nog altijd een flink stuk minder dan de 80 miljoen die de Koninklijke medio 2014 voor hem op tafel legde.

ONDERHUIDSE KRITIEK

Het valt echter af te wachten of Rodríguez die vorm vindt waarmee hij in 2014 topschutter werd op het WK. Bij Real zat hij vaak op de bank en voor de finale van de Champions League hoorde hij zelfs niet meer bij de selectie. Ook in de nationale ploeg brengt hij niet meer het niveau van vroeger. Het leidde zelfs daar tot wat onderhuidse kritiek.

Mogelijkheden zijn er op het middenveld genoeg voor Carlo Ancelotti. Arjen Robben en Franck Ribéry zijn normaal zekerheden op de flanken, al blijken beiden blessuregevoelig. Als defensieve middenvelder is de Spanjaard Thiago niet weg te denken en naast hem is er in plaats van Xabi Alonso, die zijn carrière beëindigde, een andere topaankoop verricht: de 22-jarige Fransman Corentin Tolisso werd voor 41,5 miljoen euro van Olympique Lyon overgenomen en is de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis. Ook op deze transfer hamerde Ancelotti: hij belde Tolisso zelf op. De middenvelder, een sterke persoonlijkheid, is zeer polyvalent, kan het spel versnellen maar ook vertragen en beschikt over een uitstekend schot. Hij moet een meer verdedigende rol op zich nemen.

Blijft dus over de positie van centrale middenvelder. Voor James Rodríguez of voor Thomas Müller. Een plaats veroveren wordt dus moeilijk voor de Chileense bijter Arturo Vidal, in 2015 voor 35 miljoen euro overgekomen van Juventus. En welke toekomst is er nog voor de vorig seizoen aangetrokken Renato Sanches?De Portugees was een revelatie op het EK van 2016. Bayern legde medio 2016 liefst 35 miljoen euro neer om hem bij Benfica uit een nog vijf jaar doorlopende verbintenis af te kopen. Sanchez paste zich moeizaam aan, vertraagde het spel, zocht te vaak naar eigen glorie en speelde niet erg veel. Hij moet echter nog twintig worden en blijft een wissel voor de toekomst. Net zoals de 21-jarige Franse middenvelder Kingsley Cooman, eerst voor twee jaar bij Juventus gehuurd en nu onder contract genomen tot juni 2020.

STRENGER EN ENERGIEKER

Met een heuse vloot aan vedetten moet Carlo Ancelotti dit seizoen aan de slag. De Italiaan maakt het zichzelf zo niet gemakkelijk. Maar hij geldt wel als een trainer die iedereen een goed gevoel geeft. Dat bewees hij eerder onder meer bij Real Madrid, terwijl er ook vorig seizoen bij Bayern zelden oprispingen vanuit de groep waren. Toch is de Ancelotti die met de voorbereiding startte een andere dan die van vorig seizoen. Toen werd hem verweten (te) veel door de vingers te zien, te week te zijn en te kameraadschappelijk met enkele spelers om te gaan. Met zijn grijze haar en rustige uitstraling leek hij een vaderfiguur. Nu is de Italiaan strenger en energieker.

Tijdens zijn vakantie in het Canadese Vancouver, de heimat van zijn vrouw, heeft hij over een en ander nagedacht. In alle stilte, want Ancelotti vult dan zijn dagen met zijn grote hobby: vissen. Hij kwam terug met het vaste voornemen het aantal trainingen op te drijven. De spelers ervoeren het de voorbije weken al: in de aanloop naar de competitie werd er harder dan ooit getraind, het zweet stroomde van de gezichten, sommigen kropen bij wijze van spreken naar de kleedkamer. Het doel van Bayern München is duidelijk: de titel, de beker, maar vooral de Champions League.

Daarvoor is er dus een grote sterrenparade neergestreken aan de rivier de Isar. Zo immens dat de club zich al verplicht zag bij te sturen. De voor acht miljoen euro van Werder Bremen aangetrokken kersverse international Serge Gnabry schrok zo van de koopwoede dat hij de club verzocht om hem uit te lenen. Hij vermoedde amper aan spelen toe te komen. Bayern ging op de vraag in en verhuurde de vleugelspeler aan Hoffenheim. Bij hetzelfde Hoffenheim haalde de kampioen de internationals Sebastian Rudy en Niklas Süle weg. Maar wat zal hun rol zijn? Rudy is een tactisch sterke 26-jarige middenvelder die transfervrij was, terwijl voor Süle, een 21-jarige centrale verdediger, 25 miljoen euro werd neergeteld. Hij stond in de belangstelling van tal van Europese topclubs. Hoeveel spelgelegenheid zullen beiden nu echter krijgen?

Ook in de verdediging is het aanbod groot. Matts Hummels en Jérôme Boateng zijn in het centrum rotsen in de branding en er is ook nog de Spanjaard Javier Martínez. Süle is dus het nummer vier in de rangorde. Achteraan op de flanken lijken de plaatsen wel ingevuld. Links is de Oostenrijkse international David Alaba onaantastbaar en als vervanger van de gestopte Philipp Lahm kiest Ancelotti allicht voor Joshua Kimmich, een destijds door Pep Guardiola omgevormde defensieve middenvelder. Kimmich was een van de sterkhouders van de Duitse nationale ploeg die onlangs de Confederations Cup won. Als vleugelverdedigers zijn er echter ook nog de Braziliaan Rafinha en de Spanjaard Juan Bernat.

Relatief dun gezaaid zit Bayern in de aanvallers. De Braziliaan Douglas Costa werd uitgeleend aan Juventus, waardoor alles op de schouders van Robert Lewandowski terechtkomt. Heel even was er onrust over de Poolse spits die via zijn makelaar geklaagd zou hebben over de onvoldoende steun van zijn ploegmaats in zijn jacht op de topschutterstitel in de Bundesliga. Lewandowski strandde op één goal van Pierre-Emerick Aubameyang van Borussia Dortmund (30 tegenover 31 treffers). Maar Bayern verwees het verhaal, in de wereld gestuurd door zijn makelaar, naar het rijk der fabelen. Nooit had Lewandowski intern welke opmerking dan ook gemaakt. Niettemin was de Chileen Alexis Sanchez van Arsenal heel even in beeld. Zijn gevraagde jaarsalaris, 25 miljoen euro, bleek echter veel te hoog. Aan zijn loonstructuur wilde de Duitse kampioen niet raken.

GEEN GARANTIES

Dit Bayern München kan probleemloos twee elftallen in lijn brengen. Het heeft in zijn selectiegroep twintig internationals. Carlo Ancelotti vindt de verhoogde concurrentiestrijd een belangrijk element in de verdere ontwikkeling van de club. Niemand krijgt van hem garanties. Ook James Rodríguez niet, liet hij al opvallend vaak horen. De druk op de trainer is immens. Hij kan zich geen enkele misstap veroorloven. Anders wordt hij gegarandeerd geconfronteerd met bijtende kritiek. Want dat Bayern vorig seizoen voor de vijfde opeenvolgende keer de landstitel veroverde, was niet genoeg. De finale van de Duitse beker werd gemist en in de Champions League struikelde het in de kwartfinale.

Een opmerkelijke interne verschuiving speelde zich de voorbije weken in relatieve stilte af: ex-speler Willy Sagnol is de nieuwe assistent van Ancelotti. Het heet dat die zich wat al te gemakkelijk omringde door landgenoten, onder wie onder meer zijn zoon. Vandaar dat het bestuur de Fransman naar voren schoof. Die spreekt wel uitstekend… Italiaans. Eerste keus was Sagnol echter niet. Ook Philipp Lahm en Xabi Alonso kregen deze job aangeboden. Ze bedankten.

Dat beiden straks een leemte zullen nalaten, is bij alle transfergeweld amper genoemd. Sowieso moest Bayern verjongen. Dat is dan ook gebeurd. En voor komend seizoen zou er met nog een speler een akkoord bereikt zijn: de 22-jarige Leon Goretzka van Schalke 04, een van de absolute revelaties in de Duitse ploeg tijdens de Confederations Cup. Goretzka is wel weer een middenvelder. Niet onmogelijk dus dat hij zich bedenkt. Ook al omdat de meeste Duitse voetballers die van een andere club komen vreemd genoeg moeilijk voet aan de grond kunnen zetten bij Bayern München. Het supertalent Mario Götze is daar het beste voorbeeld van. Medio 2013 weggeplukt bij Borussia Dortmund voor de gelimiteerde transfersom van 37 miljoen euro. Maar drie jaar later teruggekeerd naar Dortmund. Met in zijn koffer een hoop desillusies.

DOOR JACQUES SYS – FOTO’S BELGAIMAGE

Bayern München heeft twintig internationals. Voor elf plaatsen.

Door de komst van James Rodriguez kan Bayern München nu ook de markt in Zuid- en Latijns-Amerika aanboren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content