Ex-topsportmanager Ivo Van Aken vindt de benoeming van Steven Martens tot secretaris-generaal van de KBVB een goeie zet.

Is de KBVB op weg om te vervlaamsen? Dat vroeg de krant Le Soir zich vrijdag af, na de vaststelling dat met de benoeming van Steven Martens (46) als secretaris-generaal niet alleen de nummers een ( François De Keersmaecker) en twee Nederlandstalig zijn, maar ook de meeste voorzitters van de verschillende bondscomités. “Punt is dat gewoonlijk meer Nederlandstaligen dan Franstaligen solliciteren en dat bij de Franstaligen de kennis van het Nederlands vaak onvoldoende is”, geeft David Delferière, Franstalig lid van het directiecomité, aan.

Met klassiek filoloog Steven Martens haalde de KBVB alvast een talenknobbel in huis. Ivo Van Aken die bij de Vlaamse Tennis Vereniging in 2005 als technisch directeur opgevolgd werd door Martens en die zelf ervaring heeft met de overstap van de tenniswereld naar een ander milieu (hij was van 2005 tot 2009 Vlaams topsportmanager onder Bert Anciaux) is niet verrast door de keuze van de KBVB voor Martens. “Als je iemand zoekt die structuren kan uitbouwen, daar de geschikte personen voor kan zoeken en ze tot een hecht team kan vormen, is Steven een prima keuze”, zegt Van Aken, vandaag trainer bij de Antwerpse tennisclub Forest Hills.

Steven Martens viel Van Aken op toen hij nog gewoon spelerscoach en begeleider was. “Omdat hij heel breed geïnteresseerd was, en niet alleen gefocust bleef op zijn eigen atleten, maar ook oog had voor de structuren. Steven is een spons: hij absorbeert vele invloeden heel snel, waardoor hij ook snel kan oordelen wat goed en slecht is. Een andere gave is dat hij zeer goed de juiste mensen kan selecteren. Hij geeft ze ook de ruimte om hun ding te doen, maar stuurt ook bij waar nodig. En – niet onbelangrijk – het laatste waar hij op uit is, is om zelf in de picture te staan.”

Goed luisteren

Dat Martens enkel een tennisachtergrond heeft (een korte voetballoopbaan bij Rita Berlaar niet te na gesproken) vindt Van Aken geen bezwaar. “Er is niet één tennismodel of één sportmodel. Er is wel één systeem voor talentdetectie, dat je moet aanpassen per sport en per land. Daarvoor is Steven een prima kerel: omdat hij zeer goed kan luisteren naar mensen, uit wat hij gehoord heeft analyseren en vervolgens oordelen waar men voor moet gaan om succes te behalen. Hij kan ook van een groep mensen een hecht team maken dat er enthousiast voor gaat. In die zin zie ik in de uitdaging die hem wacht niets anders dan zijn functie in onze tennisfederatie en die in Groot-Brittannië. Voor zover ik begrijp, gaat het om de functie van een secretaris-generaal met uitgebreide bevoegdheden. Steven zal op voorhand goed onderhandeld hebben over de inhoud van de job. Hij is niet iemand die alleen zou gaan voor het uitvoeren van wat anderen beslist hebben.”

Van Aken verwacht niet dat Martens met zijn tennisverleden niet au sérieux genomen zal worden in het conservatieve voetbalwereldje. “Ik ga ervan uit dat iedereen in het voetbal vragende partij was om de structuren te veranderen. Steven zal aan iedereen de kans geven om zijn mening te ventileren. Daaruit zal hij een plan distilleren. Steven gaat zeker en vast mooie projecten uittekenen die door anderen vermarkt gaan kunnen worden.

“Zo zal Steven uitgaan van het feit dat elke club zijn eigen jeugdwerking heeft en zich afvragen: hoe kan je dat optimaliseren? Wat kan de federatie daaraan verbeteren zonder wat goed is lam te leggen?

“Je hebt nu bijvoorbeeld Double PASS, een spin-off van de VUB, die structuren in het voetbal evalueert in de Bundesliga en in Engeland. Steven is iemand die met zulke mensen aan tafel gaat zitten en zich laat inspireren.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Het laatste waar hij op uit is, is om zelf in de picture te staan.” Ivo Van Aken

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content