Jaap Stam gaat dan toch voor AC Milan voetballen.

Elf miljoen euro is een transfersom die het financieel zwakke Lazio goed kan gebruiken. Zo veel geld vangt de club voor verdediger Jaap Stam, die na drie jaar overstapt naar de kersverse Italiaanse landskampioen. Milan is de zesde club voor de bijna 32-jarige achterspeler uit Kampen. Die verdedigde achtereenvolgens de kleuren van Zwolle, Cambuur, Willem II en PSV Eindhoven. Die laatste club verkocht hem in 1998 aan Manchester United, waar hij drie jaar bleef. In 2001 kreeg hij bij het toen nog ogenschijnlijk financieel kapitaalkrachtige Lazio een contract tot 2005 aan 2 miljoen euro netto per jaar. Stam verbaasde zich erover dat hij aan het eind van de maand vaker niet dan wel betaald werd. Toen het faillissement dreigde, weigerde hij een gedeeltelijke uitbetaling in clubaandelen met de intussen legendarische quote : “Met aandelen kan ik voor mijn kinderen geen eten kopen in de supermarkt.”

Bij Milan vindt Stam op één man na de verdediging van Lazio van twee jaar geleden terug : toen verhuisde boegbeeld en international Nesta naar het noorden, vorig jaar gevolgd door linksachter Pancaro. Bij Milan zal Stam nog meer verdienen dan bij Lazio : 2,5 miljoen euro netto gedurende twee jaar. Hoewel het niet aan belangstellenden ontbrak, hield de Nederlandse international de boot heel lang af. Juventus schoof hij zelf terzijde wegens niet interessant en tot het laatst poogde Inter Stam weg te halen voor de stadsrivaal, maar uiteindelijk koos Stam voor de meest succesvolle ploeg. Met Nesta en Maldini moet hij bij Milan achterin een stevige muur optrekken. (GF)

GIUSEPPE PANCARO, de 32-jarige linkerflankverdediger van Milan, werd zaterdag aan tendinitis geopereerd en zal drie maanden onbeschikbaar zijn, waardoor hij ook het EK mist. GIUSEPPE SIGNORI (36) bevestigt dat hij na dit seizoen afscheid neemt van Bologna en de Serie A. Misschien gaat hij nog in een minder stressvolle competitie (Qatar) uitbollen. Signori, die in 1991 in de Serie A debuteerde, scoorde in veertien jaar eerste klasse elf competitiegoals voor Foggia, 107 voor Lazio (waar hij zes jaar speelde), drie voor Sampdoria en 67 voor Bologna waar hij zijn zesde seizoen afwerkt. Dit jaar lukte de voormalige international (28 A-caps) nog maar zes goals. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Shevchenko (AC Milan) 23 goals ; 2. Totti (AS Roma) 20 goals ; 3. Gilardino (Parma), Chevanton (Lecce) 18 goals ; 4. Trezeguet (Juventus) 16 goals.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content