Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Burnley beukte poort naar Premier League open.

Toegegeven, we moesten het ook opzoeken waar Burnley juist lag. In het noordwesten van Engeland dus, niet zo ver van Blackburn. Boven Manchester. Het kanaal Leeds-Liverpool stroomt door de stad. Eentje van ongeveer 75.000 inwoners, een van de kleinste in de hoogste klasse. Wel een voetbalclub met geschiedenis, de derde nieuweling. Stichter van de Football League in 1888 en een van de weinige ploegen die kampioen werden in de hoogste vier Engelse reeksen. In eerste klasse weliswaar een halve eeuw geleden, in 1960. Een jaar later halvefinalist van de EC1. Eruit tegen Hamburg. Maar de laatste 33 jaar niet meer actief op het hoogste niveau. Tot nu, vijfde in het kampioenschap en na winst in de play-offs naar eerste. Sheffield United werd daarin met 1-0 verslagen. Eerder wipte Burnley Reading.

De match tegen Sheffield was voor Burnley de 61e van een superseizoen dat het met amper 18 (!) spelers rondmaakte en waarin het vlot combinatievoetbal op de mat legde, met veel jonge gretige voetballers rond één ontzettend oude rot: Graham Alexander (37), verdedigende middenvelder en een van de zes Schotten in de kern. Al prof sinds 1991, meer dan 800 wedstrijden in een eerste elftal, maar nog nooit in de Premier League. Het is niet de meest modieuze ploeg, noch de rijkste. Thuis komen gemiddeld slechts 13.000 toeschouwers naar Turf Moor. Overigens speelt er een oude Belgische bekende: Joey Gudjonsson, de jongere broer van Thordur, voetbalde van 1998 tot 2000 nog voor KRC Genk. In de competitie was hij goed voor zes goals dit seizoen.

Architect van dit alles is alweer een Schot. Owen Coyle (42). Aangesteld in november 2007 en afkomstig uit Glasgow. Promotie is qua tv-geld goed voor 60 miljoen pond. Gelukkig maar, want in een opwelling beloofde voorzitter BarryKilby aan een pak mensen (ongeveer 7000) dat ze volgend seizoen hun abonnement niet moesten betalen als de club op Wembley won. Kilby zag dat als een beloning.

Ondanks een assist van Marouane Fellaini voor Louis Saha na 25 seconden (een nieuw record!) verloor Everton met 2-1 van Chelsea in de finale van de FA Cup, na treffers van Didier Drogba en Frank Lampard.

Sunderland komt volledig in handen van Ellis Short, een rijke Texaan. Hij greep sportief meteen in, omdat direct nadat de redding vaststond dat Ricky Sbragia ontslag nam als manager. Ellis kocht vorige week Steve Bruce vrij bij WIgan.

Portsmouth heeft een nieuwe eigenaar. Dr. Sulaiman Al Fahim, een zakenman uit de Emiraten die betrokken was bij de overname van Manchester City door de Abu Dhabi United Group, heeft nu zijn eigen club. Hij nam Portsmouth over van Alexandre Gaydamak, die de club in januari 2006 overnam van Milan Mandaric, nu bij Leicester City. Portsmouth kende een moeilijk seizoen. Harry Redknapp stapte over naar Tottenham, Tony Adams kreeg na amper zestien wedstrijden de bons.

Mike Ashley onderhandelde vorige week bij Newcastle druk met Alan Shearer over een nieuw contract. Hij laat een verlengd verblijf afhangen van een stevig transferbudget.

Liverpool brak de verbintenis van Fernando Torres (25) open tot 2013.

Op maandag 15 juni begint het EK voor beloften in Zweden. Engeland zit in een groep met Finland, Spanje en Duitsland. In de selectie zijn drie spelers opgenomen die ook al voor de A-ploeg speelden; Theo Walcott (Arsenal), Gabriel Agbonlahor (Aston Villa) en Micah Richards (Manchester City). Walcott moet op 6 en 10 juni ook nog WK-kwalificatieduels spelen tegen Kazachstan en Andorra. Ar-sène Wenger maakte zich al boos omdat Walcott opgebrand dreigt te raken.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content