Van veel eersteklassespelers hoor je dat ze van klein af al wilden winnen, winnen, winnen. Ze konden niet tegen hun verlies, waren bij een nederlaag nijdig op zichzelf en iedereen. Maar vaak wordt door hun jeugdtrainers van weleer aan die mentaliteit hun later succes toegedicht.

Bij Stijn De Smet was dat helemaal anders, zegt Piet Van Eenoo, zijn miniementrainer bij KSV Jabbeke. “Stijn hield vooral van het voetballen, echt met hart en ziel. Het spel op zich was voor hem veel belangrijker dan winnen.” Er werd ook lang niet altijd gewonnen, een kampioenstitel heeft Stijn De Smet niet meegemaakt bij Jabbeke. “Het was een goede, maar een beperkte groep”, zegt Van Eenoo. “Stijn was de beste en speelde dan meestal ook helemaal centraal. Alleen als we merkten dat we de wedstrijd konden winnen, dan schoven we hem naar voren, om de goals te maken.”

Zo’n talent, daar waren ze natuurlijk best trots op in Jabbeke, de gemeente bij Brugge die onder meer bekend is van schilder Constant Permeke. Dat hadden ze nog niet vaak meegemaakt in de lange geschiedenis van de club, die in de beginjaren nogal wat kinderziektes kende. Zo was er al een SV Jabbeke opgericht in 1925, maar die club sloot zich nooit aan bij de bond en na een aantal jaren had men geen terrein meer door de aanleg van een staande wip en bijna geen spelers meer vanwege … allemaal getrouwd. In 1940 kwam dan het huidige SV Jabbeke tot stand, maar na enkele jaren was ook dat zijn veld kwijt. Er werden namelijk loopgraven op aangelegd. Na de oorlog pendelde SV Jabbeke door de provinciale reeksen met als uitschieter een eenjarig verblijf in eerste provinciale in het seizoen 2002/03.

Wat jeugdspelertjes betreft had SV Jabbeke een goede regeling: als een talent naar een club uit nationale kon, dan werd er hem niks in de weg gelegd. Het was Piet Van Eenoo zelf die Stijn De Smet naar Cercle Brugge loodste. “Ik kende de jeugdcoördinator van Cercle goed”, vertelt hij. “En ook de familie De Smet, want mijn zoon is een leeftijdsgenoot van Stijn. Na het laatste jaar bij de miniemen is hij vertrokken. Cercle was de beste optie voor Stijn, want hij kon er met de fiets naartoe en het is er gemoedelijker dan bij Club. Dat was zeker een voordeel voor hem, want ik vreesde er een beetje voor of hij de discipline zou kunnen opbrengen die bij de jeugd van een eersteklasseclub geëist wordt. Stijn was een echte speelvogel. Het ging bij Jabbeke allemaal zo makkelijk voor hem dat hij er geregeld de kantjes afliep. En een haantje-de-voorste, dat was hij ook, zelfs op school.” De bezorgdheid van Van Eenoo was allicht niet helemaal onterecht, maar met Stijn De Smet kwam het toch allemaal goed. Hij speelde zich als 18-jarige in de eerste ploeg van Cercle en bleef tot zijn 24e bij de vereniging. In 2009 ging hij andere lucht opsnuiven, bij AA Gent.

Meer foto’s vind je op www.groundhopping.be

Volgende week: Davy De Beule (VW Hamme)

DOOR PETER MANGELSCHOTS – BEELDEN: JURGEN VANTOMME

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content