Franky Vercauteren gelooft in de Anderlechtse spelersgroep. Om vergelijkbare resultaten te boeken als vorig seizoen, zal echter wat geluk nodig zijn, denkt hij. “Van de groep van vorig jaar miste Koller één wedstrijd, Radzinski twee wedstrijden. Goor speelde alles, De Boeck en Crasson ook, Dheedene miste alleen het einde. Nu zal het schipperen zijn, de ene dag zal die spelen en een andere dag een ander. Is Gilles De Bilde in staat om er op dit niveau zomaar in te stappen, drie weken na elkaar ? Hij heeft al een aantal zaken bevestigd, maar is nog niet in orde.”

Vraag is of dat tikkeltje snelheid nog terugkeert, dat hij nodig heeft om een man voorbij te gaan en een actie af te ronden ? Vercauteren : “Het probleem is : waaraan ligt het ? Of het nog terugkomt, weet ik niet. Normaal verlies je dat niet, hoogstens bot het wat af. Gilles komt uit een slechte periode, is gretig, heeft mogelijkheden en talent, maar ik denk dat we hem anders zullen moeten bekijken dan een paar jaar geleden. Hij zit als het ware bijna in een vicieuze cirkel : hij trainde noch speelde en zou daarom extra werk moeten doen, zoals dat deze week voorzien was in de planning. Maar hij kan zelfs de gewone training niet volgen, laat staan de extra training. Heel vervelend.”

De alternatieven zijn onbeschikbaar. Seol is geblesseerd, Jestrovic ook. Het gerucht gaat dat het een wonder mag heten, als de ex-aanvaller van Moeskroen nog dit kalenderjaar weer in actie komt. Klopt dat ? Vercauteren : “Dat laatste allicht wel. Zijn herstel zal nog twee-drie maanden duren, geen twee-drie weken. Voor hij helemaal klaar is, zal het inderdaad nieuwjaar zijn, denk ik. Eind september traint hij misschien al met de groep mee, maar tel daar na zes maanden inactiviteit nog gerust een maand of anderhalve maand bij.”

Mist Anderlecht een killer à la Jestrovic ? “Misschien”, antwoordt Vercauteren. “Tot nu toe hebben we noodgedwongen alle mogelijke combinaties geprobeerd. En binnenkort komt Stoica er nog bij.” En dan is de vraag : op welke positie zal Stoica worden uitgespeeld ? Vercauteren : “Voor mij is dat achter de spitsen, niét als tweede spits – zeker niet in de Belgische competitie. Tenzij je er Aruna bij zet, maar voor mij is dat ook een spits. Hij speelt momenteel alleen op rechts omdat hij in de actie beter is tegen minder volk, in een één-tegen-één dus. In het centrum moet je meer bewegen, heb je meer kracht nodig, meer duels, meer lengte. Voor mij is het dus duidelijk : Stoica én twee spitsen. Maar waar de trainer die twee spitsen zet, centraal of op de flank, dat zijn gewoon mogelijkheden.”

En àchter Stoica ? Twee verdedigende middenvelders, wat inhoudt dat er – zoals vorig jaar – weer een flank vrij komt ? Vercauteren : “Aruna rechts, Stoica en Baseggio centraal, en Said links. In grote wedstrijden levert dat veel problemen op met de balrecuperatie. Dus moet je inderdaad een kant openlaten en gaan schuiven. Maar dat brengt ook problemen met zich mee, waarmee we trouwens binnenkort al te maken zullen krijgen. Baseggio, Hasi, Vanderhaeghe : maak je daar een keuze of speel je met alledrie én gooi je er Stoica bij ? Aruna kunnen we op dit moment niet missen, wat inhoudt dat er dan nog één plaats overblijft en we zijn er.”

In afwachting van helderheid scoort Anderlecht dit seizoen vooral op stilstaande fazen. Vercauteren, snel : “Eindelijk”. Worden de vrijschoppen beter getrapt ? “Neen, daar zijn we nog niet helemaal tevreden over. Er is meer op gewerkt, maar ik denk niet dat dat de enige uitleg is. We zijn ons ook wat bewuster geworden van het belang van die fasen. Er is wat meer concentratie, timing en beweging. Het trappen blijft belangrijk en op links hebben we daar nog problemen. Marc ( Hendrikx, nvdr) trapt ze op dit moment het best, maar hij is niet echt een linksvoetige en Said heeft nog ups en downs. Als Walter ( Baseggio, nvdr) straks terugkomt, gaan we op dat terrein ook nog wat winnen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content