Jan-Pieter Martens werd bijna het slachtoffer van interne crisis bij Sturm Graz.

Sturm Graz begint dit weekend aan zijn Europese campagne. Niet langer in de Champions League, maar de ploeg van Jan-Pieter Martens mag zich straks opmaken voor een Intertotoduel tegen Lausanne. Ondanks een nog doorlopend contract tot 2002, werd de Limburgse flankspeler bijna het slachtoffer van een interne crisis, die door voorzitter Kärtnig op gang was gebracht. Martens werd voor het eerst geconfronteerd met de keerzijde van de medaille bij de meervoudige Oostenrijkse kampioen. Een teleurstellende vierde plaats vorig seizoen lag aan de basis van de woede-uitbarsting van de voornaamste geldschieter. “Na de laatste wedstrijd tegen Rapid Wien werden we door de voorzitter bijeengeroepen voor een groepsgesprek. Hij reageerde vrij heftig en heel emotioneel : zes spelers kregen te horen dat hun contract niet werd verlengd, terwijl ik samen met Minavand en Kocijan een nieuwe club mocht opzoeken. De verrassing was groot. Gelukkig is alles nu een beetje in zijn plooien aan het vallen. Onze voorzitter heeft het nadeel dat hij eerst praat en dan pas begint na te denken. Het leek er sterk op dat hij een geweer nam en op iedereen schoot die bewoog. Het is treurig dat een dergelijke emotionele reactie zoveel dreigde kapot te maken.”

De voorzitter verweet Martens een gebrek aan professionalisme, omdat hij bij een fotosessie weigerde halfnaakt te poseren en zich te veel met muziek bezighield. Maar Martens kon rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de Bosnische trainer Ivica Osim. “Hij stelde me snel gerust. Lange tijd kon hij zich echter niet sterk maken, omdat de materie nogal gevoelig lag. De trainer vreesde namelijk voor zijn eigen ontslag en kon zijn nek niet te veel uitsteken. De boel stond een beetje op ontploffen. Eigenlijk heel raar, want Europees speelden we het beste seizoen ooit in de clubgeschiedenis. Dat zorgde voor een euforische stemming. Met het Kader waarover we beschikten, hadden we eigenlijk opnieuw probleemloos de Champions League moeten halen. De zware belasting en het dubbel programma hebben ons genekt. We gaven het zelf uit handen. Maar daarom moet je nog geen grote schoonmaakoperatie organiseren.”

De tussentijdse komst van Matthew Amoah, voor een recordtransfer van 500 miljoen frank, leidde blijkbaar tot afgunst in de spelersgroep. Bovendien bracht de aanvaller nog niet het gewenste rendement. “Eigenlijk heeft hij door verschillende kleine blessures niet veel gespeeld. Andere spelers voelden zich ondertussen wel tekortgedaan. Onze sterren begonnen zich dan te roeren. Het zorgde er voor dat de cohesie een beetje ontbrak.”

Ondertussen is de druk heel groot bij Sturm Graz. Kwalificatie voor de Uefabeker via de Intertoto en later ook nog de landstitel of tweede plaats vormen de uitgesproken doelstellingen. “We moeten aan een volledig nieuwe ploeg bouwen. Die Intertotowedstrijden zullen niet alleen als voorbereidingsmatchen worden aanzien. Op een maand tijd kan je niet alles omgooien, hé.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content