Quick-Step moet ambities bijstellen.

De vermaledijde knieblessure die Tom Boonen uit de Tour houdt, heeft niet alleen sportieve consequenties. Het is ook een commerciële tegenslag voor zijn teamsponsor Quick-Step. Stel dat Boonen komende zondag in Brussel de eerste etappe had gewonnen, zoals zijn fietsenleverancier Eddy Merckx hoopte. “Dan was de commerciële waarde van zo’n overwinning vergelijkbaar met winst in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix”, zegt Philiep Caryn, communicatie- en sponsormanager bij Quick-Step. “Dan kom je uit rond de 300.000 euro.” Caryn heeft het over het bedrag dat Quick-Step zou moeten adverteren om evenveel publiciteit te oogsten als na een ritzege in de Tour.

Boonen had bovendien zijn zinnen gezet op de groene trui, die hij in 2007 uit Parijs mocht meebrengen. “De waarde van een klassementstrui in de Tour is de laatste jaren nog toegenomen, sinds CNN iedere dag de diverse leiders vermeldt”, geeft Caryn aan. Een dagje in de groene trui zou voor een merk als Quick-Step, dat in 110 landen op de markt is, tot een half miljoen euro waard zijn.

Sponsoren is niet alleen evalueren maar ook risico’s vermijden. Caryn: “De laatste jaren bouwen we onze advertenties niet meer op rond één renner, maar wel rond de hele ploeg. Die campagnes houden we klaar om te lanceren zodra een van onze renners een ritzege of een trui verovert.”

Maar hoe realistisch is dit scenario nog? “Zonder kopman moeten we de ambities natuurlijk bijstellen”, antwoordt Caryn. “Nu zullen we zeker heel tevreden zijn als we een ritje kunnen winnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat onze jonge renners enorm gebrand liggen op goede prestaties. Met Carlos Barredo, Sylvain Chavanel en Jérôme Pineau hebben we ook nog drie routiniers in de rangen.

“De publicitaire waarde van een overwinning hangt in de eerste plaats af van de nationaliteit van de renner”, legt Caryn uit. “Als Chavanel een etappezege grijpt, zal de commerciële impact het grootst zijn in zijn thuisland. Frankrijk telt zes keer zoveel inwoners als België, dus zes keer meer potentiële kopers van een Quick-Stepvloer.”

Bij Quick-Step leeft niet het gevoel dat in de Tour het voorjaar moet worden goedgemaakt, waarin de troepen van Patrick Lefevere voor het eerst geen klassieker konden winnen. “Hoegenaamd niet”, zegt Caryn, die zich baseert op zichtbaarheidsmetingen. “Ons merk is de eerste vijf maanden van dit jaar zelfs nog iets meer in de media geweest dan vorig jaar.”

Caryn hoopt op een herhaling van het verhaal in de Giro. “Toen kreeg ik voor de start ook van iedereen de vraag of Quick-Step wel iets in Italië kon uitrichten. We wonnen uiteindelijk twee ritten. Na de Giro heeft mij daar niemand nog over aangesproken. Laat ons dus eerst de Tour afwachten alvorens de rekening te maken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content