Vorige week namen vijftien trainers hun Pro Licensediploma in ontvangst. Johan Boskamp, Kenneth Brylle, Eddy Raeymaekers en Jacques Muller moeten zich op 31 juli aanbieden voor een herkansing. Dat een gerenommeerde trainer als Boskamp het niet haalde, gaf stof voor discussie. Met de computeranalyse was hij niet de handigste, maar de andere kandidaten prezen zijn inbreng, enthousiasme en behulpzaamheid tijdens de hele cursus. Herman Wijnants zit verveeld met de zaak : “De jury deed zijn werk zoals het hoort, is veel strenger dan bij de eerste cursussen. Het is algemeen bekend dat bij de eerste generatie internationals de normen minder strikt waren.”

Lesgever Bob Browaeys : “Wij zijn qua manier van examineren zeer strikt gebonden aan de UEFA-conventie van 1998, die bepaalt hoe geëxamineerd moet worden. Vooraf wordt de kandidaten uitgelegd hoe ze beoordeeld zullen worden en wat ze moeten kennen.”

Nog meer ophef veroorzaakte bij de laureaten de vaststelling dat bijna één op vier van de eersteklasseclubs straks het seizoen aanvatten met een hoofdtrainer die geen Pro Licensediploma heeft : Glen De Boeck (Cercle), Jean-Pierre Vande Velde (FCV Dender), Philippe Vande Walle (Charleroi) en Valère Billen (STVV). Albert Cartier (Brussels) hoort daar niet bij, sinds de UEFA anderhalf jaar geleden het Franse trainersdiploma erkende en gelijkstelde met de Pro License.

Bij het begin van de sessies in september 2006 vroeg Johan Boskamp of het diploma vanaf het seizoen 2007/08 verplicht was voor hoofdtrainers. Tot vorig jaar volstond het dat één van de trainers van de technische staf het diploma had.

Marc Brys : “Het antwoord was dat de hoofdtrainer komend seizoen in het bezit moest zijn van dat diploma. Op de vraag welke sanctie clubs die niet in orde waren, riskeerden, was het antwoord duidelijk : ‘Dan krijgt die club geen licentie.’ Toen we plots merkten dat een aantal clubs onderhandelde met kandidaten die het diploma niet hadden, vroegen verscheidene cursisten hoe de voetbalbond daar tegenover stond. Daar is nooit een duidelijk antwoord op gekomen.”

Namens de Profliga stelt Herman Wijnants duidelijk dat de hoofdtrainer van een eersteklasser de Pro License moet hebben vanaf het seizoen 2008/09. Dat is ook zo voor de licentiecommissie, bevestigt Roland Tis : “Wij sluiten ons dossier af op 15 mei.” Wat gebeurt er met een eersteklasser die op 15 mei 2008 geen Pro License heeft ? “Die riskeert geen licentie te krijgen voor het volgende seizoen.” Voor komend seizoen staat geen nieuwe cursus geprogrammeerd. Moeten Cercle, STVV, Charleroi en FCV Dender voor 15 mei 2008 hun trainers ontslaan ?

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content