Emilio Ferrera en RWDM trokken voor een weekje naar Marokko.

Het was een imposante delegatie waarmee RWDM voor een week op stage trok naar Agadir. Geld te veel ? Nee, een cadeautje van Royal Air Maroc, de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij die enkele publiciteitspanelen in het Machtensstadion heeft en de hele stage voor haar rekening nam. Trainer Emilio Ferrera vond het alvast niet erg met zijn selectie in het warme Marokko aan de slag te kunnen. “We hebben in ideale omstandigheden kunnen werken”, zegt hij. “De temperatuur bedroeg 20 à 25 graden. Vrijwel alles was perfect, behalve het trainingsveld. Maar goed, ik was vertrokken met de bedoeling het accent vooral op het fysieke en het technische aspect te leggen. Dat hebben we kunnen doen op een onmetelijk strand, waar geen kat te zien was. Trouwens, al bij al lag dat veld er nog honderd keer beter bij dan de onze in België.”

Dat het Molenbeek sportief per definitie voor de wind zal gaan na zo’n prima verlopen stage, wil Ferrera zeker niet gezegd hebben. “Twee jaar geleden ben ik met Beveren tijdens de winter naar Sicilië geweest. Onze maand januari vervolgens was buitengewoon goed. Daarentegen is het bijna alle ploegen die vorig jaar op oefenkamp gingen naar het buitenland, verre van goed vergaan na de hervatting. Ik denk dus niet dat er een direct verband gezocht mag worden tussen een geslaagde stage en goede resultaten.”

Het wordt nog een spannende strijd voor het behoud, verwacht Ferrera. “En dat is een goede zaak. Trouwens, in heel de rangschikking, zowel boven als onder, zijn veel ploegen nog aan elkaar gewaagd. Dit seizoen verloopt het kampioenschap in België een beetje zoals in Spanje of Italië : halfweg is het onmogelijk om al te zeggen wie er kampioen wordt dan wel degradeert.”

Wat RWDM betreft, vindt Ferrera dat zijn ploeg beter waard is dan de veertiende plaats die ze momenteel bezet. “Na de catastrofale start zijn er te snel voorbarige conclusies getrokken. Er is nadien ook gezegd dat de vooruitgang die Molenbeek maakte, te danken was aan de spelers die er in de loop van het seizoen zijn bijgekomen. Daar ga ik niet mee akkoord. Het is een onjuiste, te simpele voorstelling van de zaken. Het doet tekort aan de verdienste van hen die er van bij het begin bij waren, zoals Kolotilko, Van Oekelen, Fassotte, Kargbo, Smid.

“Sinds mijn komst hier zijn we erin geslaagd te winnen van ploegen die voor ons haalbaar waren. Ook in de terugronde moeten we blijven winnen van onze directe tegenstanders. En als we van tijd tot tijd een stunt kunnen realiseren, zetten we een grote stap voorwaarts. Behalve ons gelijkspel op Anderlecht hebben we van de grote clubs telkens verloren. De volgende stap bestaat er dus in het ook hen moeilijk te maken.” (PiD)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content