Kan SC Freiburg opnieuw voor dé verrassing zorgen ?

Iedereen in Duitsland kijkt met grote verwachtingen uit naar de prestaties van SC Freiburg dit seizoen. Vorig jaar leidde hun complexloos voetbal tot een onverhoopte zesde plaats in het eindklassement.

Eigenlijk zou Freiburg niet misstaan op de beurs. Een jonge en dynamische club, met weinig bedrijfskosten en hoge winstverwachtingen. Bovendien beschikt de club sportief gezien over heel wat kapitaal, door de talentvolle spelers die het jaarlijks voortbregt. Elke frank wordt dubbel geteld, terwijl er maar liefst 400 miljoen frank in een nieuw voetbalinternaat wordt gepompt. Vanaf 1 september worden de grootste talenten uit de regio daar samengebracht. Michael Skibbe, de huidige assistent van bondscoach Rudi Völler, sprak niet voor niks al van “een voorbeeldfunctie voor het hele Duitse voetbal”.

Er wordt, naar Duitse normen, met een relatief klein budget van 900 miljoen frank gewerkt. In het verleden werden belofteninternationals als Sebastian Kehl (voor 4 miljoen frank van Hannover 96) en Tobias Willi (eigen amateurs) bij de A-kern gehaald om de selectie in de breedte te versterken, nu zijn ze minstens een veelvoud van die prijs waard. In plaats van veel geld uit te geven aan dure vedetten, zocht trainer Volker Finke (51) de laatste jaren naar een mix van eigen jeugd en goedkope buitenlanders. Hij slaagde in dit opzet, door in Georgië vier schier onbekekende voetballers te halen, hen veel vertrouwen te geven en boven hun grenzen te laten uitstijgen. Finke lag ook aan de basis van de heropstanding van de Rus Vladimir But (23), voor wie er bij Borussia Dortmund geen toekomst meer leek weggelegd.

Finke is al elf seizoenen lang het boegbeeld van Freiburg. Geen grootspreker, maar iemand die vastberaden naar een welomlijnd doel toewerkt. De gewezen leraar schrikt er niet voor terug om elke speler meermaals op zijn plichten te wijzen. Hij hoort niet graag het woord ambities en toekomstvoorspellingen. “Ik praat alleen maar over zaken die ikzelf kan beïnvloeden. Speculaties zijn niet aan mij besteed. Wij zouden opnieuw graag rond de zesde of zevende plaats eindigen.” Hij moet dat huzarenstukje opnieuw bewerkstelligen met de jongste kern van de Bundesliga. Slechts vijf veldspelers ( Zeyer, Sellimi, Müller, Hermel en Ramdane) zijn ouder dan 25 jaar. De kern werd in het tussenseizoen alleen maar aangevuld met belofteninternational Fabian Gerber en Zaza Zamtradze als vijfde Georgiër. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content