Borussia Dortmund toont zijn ware gedaante op de transfermarkt.

Amper een half jaar geleden haalde Borussia Dortmund voor een half miljard frank de Tsjechische spelmaker Tomas Rosicky weg bij Sparta Praag. Toen de ploeg van Matthias Sammer in mei ook nog Jan Koller voor 480 miljoen frank losweekte bij Anderlecht, leek de transferhonger in het Westfalenstadion gestild. Maar dat was niet naar de zin van voorzitter Gerd Niebaum, die voor zijn vijftienjarig jubileum graag eens alle financiële registers opentrok.

Vorige week presenteerde hij met de nodige trots de tweede grote aankoop. Het ging om niemand minder dan de Braziliaanse aanvaller Marcio Amoroso (27), die voor vier jaar werd overgenomen van Parma. Met de overgang is een bedrag van ruim 990 miljoen frank gemoeid, een nieuw Bundesligarecord. Dortmund financierde de opvallende transfer door de rechten van de Braziliaanse middenvelder Evanilson af te staan aan de Italianen, plus bijbetaling van zo’n 305 miljoen frank. Evanilson blijft komend seizoen wel op huurbasis bij Dortmund.

Marcio Amoroso moet volgend seizoen een koningskoppel gaan vormen met Jan Koller. Het zorgt er voor dat de speelkansen van gevestigde waarden als Fredi Bobic, Jan-Derek Sörensen en de terugkerende Heiko Herrlich enorm slinken. Victor Ikpeba kreeg al eerder te horen dat hij naar een andere club mag uitzien. Amoroso is een trefzekere en pure afwerker. Twee jaar geleden verkaste hij van Udinese naar Parma voor 1,36 miljard frank. Hij was toen topscorer geworden van de Serie A met 22 treffers. Bij Parma kwam de vijfvoudige international echter niet uit de verf. Op twee jaar tijd kwam hij slechts tot elf goals in 39 duels. Maar Amoroso is een karakterman, die graag terugkeert uit verloren posities. Het is een rode draad die de hele loopbaan van de laatbloeier typeert. In Brazilië was hij lang een held bij het middelmatige Guarani, de oud-club van Julio Cesar (ex-Juventus en Dortmund), waarna hij het avontuur opzocht bij het Japanse Verdy Kawasaki. Teleurgesteld keerde hij door heimwee terug naar zijn club van herkomst, waarna Amoroso pas op 22-jarige leeftijd bij Flamengo furore begon te maken. Zijn Europese doorbraak forceerde hij bij Udinese, waar hij op overtuigende wijze Oliver Bierhoff verving.

Manager Michael Meier sprak van een sensationale transfer, waarmee Borussia Dortmund gewapend moet zijn om de strijd voor het kampioenschap met Bayern München aan te gaan. Het is immers van het seizoen 1995/96 geleden dat de Borussen nog eens de landstitel mochten vieren. Opvallend genoeg zorgde de overgang niet echt voor een verschuiving van het aandeel op de wisselmarkt. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content