Eerste doelman van STVV is de van Boussu Dour overgekomen William Dutoit (27, FRA). “Hij is niet onze grootste keeper,” zegt Chris O’Loughlin, “maar zijn reflexen zijn geweldig en zijn verdienste in de vele clean sheets is groot.”

De verdediging is de meest ervaren linie met Dimitri Daeseleire (24, BEL), Yvan Erichot (24, FRA), Sascha Kotysch (36, DUI) en Alessandro Iandoli (30, ITA). “Dimi is: werkkracht, constant op en neer gaan, altijd honderd procent, een speler naar het hart van de supporters. Tijdens zijn blessure verving Faycal Rherras (22, MAR) hem, een flankspeler die heel snel is en direct speelt en ook als winger uitgespeeld kan worden. Dat geldt ook voor jeugdtalent Iebe Swers (18). Yvan komt uit de jeugd van Monaco, is snel, beschikt over een fantastische sprongkracht, wint heel veel duels en kan op interceptie spelen. Sacha is heel sterk in het lezen van het spel. Dit was zijn beste seizoen van de twee dat ik hier ben, maar hij onderging onlangs een knieoperatie. In zijn plaats kwam David Habarugira (26), een Burundese international die bij de jeugd van Anderlecht speelde, een fysiek ongelooflijk sterke speler die drive in het team bracht. Alessandro maakte als linksback ook enkele goals.”

Op het middenveld zijn aanvoerder Rob Schoofs (21), Mathias Schils (21), Gaëtan Hendrickx (20) en Pierre-Baptiste Baherlé (23, FRA) de vaste waarden. “Rob maakten we aanvoerder omdat hij vorig seizoen in de eindronde een fantastische maturiteit toonde. Hij is een jongen die als er dingen fout gaan nooit zijn hoofd laat hangen en met zijn voetballende kwaliteiten altijd een manier zoekt om de ploeg erbovenop te helpen. Is fysiek sterker en enorm constant in zijn prestaties geworden. Mathy zorgt voor balans op het middenveld, hij snapt heel goed hoe er gedekt moet worden en is heel goed in het uit de pressing komen. Is veel verbeterd in de lucht en maakte vanuit het niets belangrijke goals. Pierre doorliep het centre de formation van Lille en haalden we uit de Franse vierde klasse. Moest zich hier aanpassen aan voltijds voetbal, had wat tijd nodig om in het ritme te geraken. Hij is een speler met een grote beheersing aan de bal, indien nodig kan hij het spel vertragen en zijn vrije trappen zijn goed aangesneden. Gaëtan komt uit de beloften van Genk en is een fantastische jonge speler: heel intelligent aan de bal en een marathonman die in staat is om tot in de 94e minuut pressing te spelen.”

Voorin stonden de Poolse Nederlander Piotr Parzyszek (21), de Centraal-Afrikaan Hilaire Momi (25), Edmilson Junior (20 en zoon van de Edmilson van Seraing destijds) en Joeri Dequevy (26) het vaakst in de basis. “Junior is een winger, sterk op de kleine ruimte, heel moeilijk te verdedigen en aan de basis van enkele penalty’s. Is constanter geworden. Momi komt uit de Ligue 2 en is een speler met een grote impact als hij invalt. Is onvoorspelbaar, explosief, kan goed een bal afschermen en kan vanuit het niets iets creëren in en rond de box. Piotr komt van Charlton Athletic en is een spits met een grote werkkracht. Zijn onbaatzuchtigheid is heel waardevol voor het team, zou lopen en pressen tot hij erbij valt. Als hij wordt gewisseld, omhelst hij de coach, en gebeurt het soms dat diegene die invalt van zijn werk profiteert. Yvan Yagan (25) kwam in januari van RC Mechelen en moest zich aan ons ritme aanpassen. Hij is een explosieve winger met een fantastisch schot.”

Ook Igor Berezovski (24, OEK), Davy Schollen (37), Emil Velic (20, SLO) , Mergim Vojvoda (20, ALB), Salomon Nirisarike (22, RWA), Rodrigo Rojo (25, URU), Mehdi Lazaar (22), Redouan Aalhoul (23) en Matthias Odeurs (19) maken deel uit van de A-kern en droegen bij tot het succes. “Dat het in een groep van 25 man niet allemaal beste vrienden zijn, is normaal”, zegt O’Loughlin. “Maar het is een goeie mix van culturen, karakters en kwaliteiten. Er was onderling respect en iedereen droeg iets verschillend bij. Iedere ochtend kwamen we samen om 8.45 uur, begroetten we elkaar en ontbeten we samen. Zonder een goeie sfeer kan je nooit kampioen worden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content