STVV doet stunt van acht jaar geleden niet over

© belga image

Acht jaar geleden haalde STVV als nieuwkomer verrassend play-off 1 en streed tot de laatste minuut mee voor een Europees ticket.

Al 7200 tickets waren begin vorige week in voorverkoop aan de man gebracht voor STVV-Club Brugge op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Nu STVV definitief uitgeschakeld is voor een plaats in de top zes, gaat deze wedstrijd voor de Limburgers nergens meer om.

Heel anders liep dat acht jaar geleden, in het seizoen 2009/2010. Toen was STVV al na één jaar teruggekeerd op het hoogste niveau, en ging die strijd aan met een grotendeels ongewijzigde kern onder leiding van trainer Guido Brepoels. Vooraf geprognostikeerd als vijftiende startten de Kanaries, furieus om die onderschatting, sterk. Na de zege tegen Anderlecht in september stond STVV voor het eerst in 44 jaar nog eens op een eerste plaats. De nieuwkomer in de hoogste afdeling beëindigde de reguliere competitie verrassend als vijfde, en zou in de play-offs nog beter doen. De ploeg van Brepoels vormde vooral een hecht blok rond de ervaren Zwitserse verdediger Mario Cantaluppi, middenvelders Wim Mennes en Peter Delorge, de huidige teammanager. Keeper Simon Mignolet hield aan dat fantastische seizoen zijn uitverkiezing tot Doelman van het Jaar over, én een transfer naar Sunderland, in de Premier League. Verder kwam verdediger Dennis Odoi van OHL, werd Nils Schouterden een revelatie als linkermiddenvelder en had STVV met de Zimbabwaanse international Cephas Chimedza een fantastische spelmaker. Eigenlijk beschikte Brepoels met Ibrahima Sidibe maar over één volwaardige spits. Die scoorde vijftien keer in de competitie, maar nul keer in de play-offs. De grote verdienste schuift teammanager Delorge naar trainer Brepoels, ‘die dat seizoen bij elke speler het onderste uit de kan haalde’.

Dat jaar voetbalde STVV voor gemiddeld 8800 man en plaatste zich samen met het al even verrassende KV Kortrijk, na STVV de ploeg met het kleinste budget dat seizoen, voor de allereerste uitgave van play-off 1. Daarin ontbraken Genk en Standard, al zou Genk, dat elfde eindigde, na winst tegen de andere groepswinnaar in play-off 2 (Westerlo) om Europees voetbal knokken tegen de nummer vier van play-off 1.

Dat werd gouwgenoot STVV, dat in beide wedstrijden telkens nipt verloor. Met de vierde plaats evenaarde de club de prestatie van 2002/2003. Voor een beter eindklassement moest men al teruggaan tot 1965/1966, toen een tweede plaats werd behaald onder Raymond Goethals. In het seizoen 2010/2011 kon STVV niet bevestigen. In wat het allerlaatste seizoen op gras zou worden, redde het zich met een minimum aantal doelpunten, goed voor een twaalfde plaats.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content