Het debuut van Franky Van der Elst ging de mist in door een reeks individuele fouten. Maandag kwam prompt een zesde (!) mogelijke opvolger van Simon Mignolet, die amper veertien maanden geleden vertrok.

Negentien tegengoals in zes wedstrijden, uiteraard hebben die niet allemaal te maken met het keepersprobleem dat ze op Stayen nu al ruim een seizoen hebben, maar het is wel duidelijk dat ze er sukkelen met de opvolging van de in juni 2010 vertrokken Simon Mignolet. Na Volders, Van der Jeugt, Henkinet en Castro vorig seizoen en dit jaar Castro en Van Crombrugge was de conclusie na de derby tegen Genk dat het voor die laatste nog te vroeg is om de geblesseerde Castro gedurende lange tijd te vervangen. Keeperstrainer Jos Beckx gelooft in Van Crombrugge (18), die in de jeugd van STVV speelde en daarna naar Standard trok. Beckx: “Er zit echt talent in die jongen, maar het is nog te vroeg. Je mag niet vergeten dat hij vorig seizoen niet eens bij de beloften van Standard voetbalde. Hij moest de sprong van de U19 naar eerste klasse maken en dat ging te vlug. Volgens mij was hij verrast door de snelheid waarmee de ballen aankomen en reageerde hij daardoor een paar keer te laat.” Conclusie: zijn talent moet in de schaduw van een nieuwe doelman rijpen. Die nieuwe wordt Davino Verhulst, wiens contract recent door RC Genk werd ontbonden.

Maar Franky Van der Elst constateerde vrijdag tijdens zijn eerste wedstrijd nog meer: de vele individuele fouten die doelpunten kostten. Sacha Kotysch, Alessandro Iandoli, Dimitri Daeseleire, allemaal gingen ze diverse keren in de fout. Van der Elst:”Dat is weg te trainen, daar gaan we snel aan werken.” Van der Elst probeerde in zijn eerste week alvast rust in het spel te krijgen en middenveld en verdediging dichter bijeen te laten spelen, om de tegenstander te beletten tussen de lijnen te voetballen. Van der Elst: “Op dat vlak gaven we tegen Genk relatief weinig weg, ook al zijn zij daarin sterk.” Lijnen iets dichter bij elkaar en dan snel uitbreken via Reza, Dufer, Christ of Schouterden, dat wordt het recept voor de komende weken.

Na de energieke aanpak van Guido Brepoels vonden de spelers de rustige aanpak van Van der Elst een welkome verandering. Minder paniekerig, meer gericht vanuit zijn spelerservaring, meer de klemtoon op voetbal, dat was de ondertoon van zij die probeerden de verandering te duiden. Op het blad stonden wel dezelfde namen, zo rijk is de kern van STVV ook weer niet.

Na een uur kreeg STVV wel een ander gezicht, met de inbreng van OndrejSmetana, door Brepoels al afgeserveerd maar behoorlijk ingevallen, en KoenDaerden. Meer lengte en kracht. Welkom op het kunstgras van Stayen. “Op termijn moeten we uit dat veld voordeel halen”, constateerde ook Van der Elst na één match. Dat STVV nu al twee keer in drie thuiswedstrijden een forse achterstand (0-3 tegen Club en 1-3 tegen Genk) in het derde deel van de match ophaalde is geen toeval, signaleert hij. Het mals verende kunstgras kost veel kracht en na een tijd moet STVV daar beter mee om kunnen gaan dan de tegenpartij. Keerzijde van de medaille: blessures. Het is veel te vroeg om een link te leggen, maar STVV, dat in de aanloop naar een thuiswedstrijd op het kunstgras traint, heeft er wel wat op dit moment. Moeten lichamen en reacties (zo brak RobSchoofs op training zijn enkel na een tackle van een ploegmaat) nog wennen? Dat kan. En zo heeft elk voordeel zijn nadeel. Maar dat wist Cruijff ook al.

DOOR PETER T’KINT

“We moeten snel gaan werken aan die individuele fouten.” Franky Van der Elst

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content