Sint-Truiden zoekt naar oplos- singen voor zijn financiële problemen. In Het Belang van Limburg van afgelopen weekend lezen we dat beheerder Erik Hen- drickx in de komende dagen een poging zal ondernemen om de nodige gelden voor de licentie bijeen te harken, ook bij de plaatselijke overheid. Hij zal ook trachten de stad te overtuigen met een businessplan om een lening van 1,25 miljoen euro op tien jaar los te krijgen. “Een realistisch plan,” aldus Hendrickx, “na de huidige sanering moeten we jaarlijks 125.000 euro opzij kunnen zetten.”

Het zijn toch vooral lapmiddelen, in afwachting van een structurele ingreep die de toekomst van de club echt veilig moet stellen. Op geld van Roland Duchâtelet moet STVV vooralsnog niet rekenen. “Ze hebben het mij gevraagd, maar ik heb geantwoord : je kunt zoiets alleen maar doen als je het op een ernstige manier doet”, aldus Duchâtelet, topman van het bedrijf Melexis en voorzitter van Vivant, politieke partij die ijvert voor het basisloon.

“Een groot probleem in de voetbalsport is dat ofwel grote bedrijfsleiders ofwel een grote burgemeester ofwel de Brusselse regionale regering sommige clubs opeens handenvol geld toestoppen. Dat is concurrentievervalsing en heel ongezond voor de voetbalsport. Ik heb sympathie voor die sport, maar het moet eerst een gezonde activiteit worden alvorens ik mij daarin wil engageren. Alleen als er in Sint-Truiden een fundamentele bereidheid is om daarover na te denken, is er iets mogelijk, anders niet. Nu is Sint-Truiden wel een hele goede en ook een hele sympathieke club, één van de beste die er zijn op dat vlak, maar iedereen moet beseffen dat de bomen niet tot in de hemel groeien.”

De verwachtingen zijn dat Roland Duchâtelet binnen een paar maanden de nieuwe sterke man van STVV wordt, dat eens de club – momenteel een vzw – een echte bedrijfsstructuur heeft aangenomen, hij hoofdaandeelhouder wordt. “Daar heb ik eigenlijk op vandaag geen commentaar op”, zegt hij. “Alleen : je kunt maar serieus werken in het voetbal als je het serieus aanpakt. Dat betekent ook dat je een serieuze structuur moet opzetten, dat je moet weten dat er een goede budgettaire controle no- dig is, budgettair evenwicht enzovoort. Voetbal is een fantastische sport, maar ik ben iemand die ijvert voor ge- zondmaking van de sport, van de competitie. Ik doe ook een oproep om ervoor te zorgen dat clubs gelijk behandelend worden. Ofwel subsidieert men álle voetbalclubs, ofwel géén. Ik ben destijds jeugdspeler geweest van White Star, het huidige FC Brussels zeg maar. Kennelijk krijgen die nu ook op de één of andere manier subsidies. Allemaal niet gezond, hé. Wat mij interesseert, is te zorgen dat voetbalsport een echte sport blijft en dat niet langer een burgemeester, een parlementslid of een grote ondernemer ineens ik-weet-niet-hoeveel geld in een club gaat stoppen omdat hij daar toevallig fan van is. Dat dient de sport in het algemeen niet.”

door Christian Vandenabeele

‘Ofwel subsidieert men álle clubs, ofwel géén.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content