Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Waarom William Dutoit Sint-Truiden alsnog uit het slop kan trekken.

De nervositeit is weer met enkele graden gestegen op Stayen na het verlies tegen Zulte Waregem. Met amper vier gewonnen punten in zeven duels – enkel Lokeren deed slechter met drie eenheden – zien de Truienaars de degradatiestreep gevaarlijk dicht naderen. De vierde thuisnederlaag op rij zette het bestuur aan tot enkele drastische maatregelen. Zondag werd expliciet aan de spelers gevraagd om voor onbepaalde tijd niet met de pers te praten. Kwestie van de rangen gesloten te houden.

Op het veld blijft het zoeken naar een echte patron. Vorig jaar namen spelers als Schoofs, Kotysch, Iandoli, Baherle en Schils de groep op sleeptouw. Door de vaak wisselende opstelling dit seizoen is de hiërarchie zoek. Om uit het degradatiemoeras te klauteren, wordt bij STVV nu gerekend op William Dutoit (27). De Fransman was in januari vertrekkensklaar, maar werd onder lichte dwang in Sint-Truiden gehouden en erfde uiteindelijk de aanvoerdersband van de naar AA Gent vertrokken Rob Schoofs. Maar evenmin als Schoofs is de doelman een spraakwaterval in de kleedkamer. Van Dutoit wordt wel gezegd dat hij rechtuit is in de communicatie met zijn medemaats. Wie niet mee wil, zal het voelen. Tegelijk aarzelt hij niet om een speler te verdedigen tegenover het bestuur.

Het aanvoerderschap is niet nieuw voor Dutoit – bij zijn ex-club Boussu Dour mocht hij enkele weken de kapiteinsband dragen. Maar hij is de stiel nog aan het leren. Een van zijn eerste daden was de sfeer van het seizoensbegin opnieuw in de ploeg te pompen. Zo beloofde hij zijn ploegmaats een gezellig feestje indien er tegen Zulte Waregem gewonnen werd. Nog een truc van Dutoit is de verschillende kliekjes verenigen. Dutoit is heel close met Erichot en Rherras, maar sinds zijn promotie tot kapitein probeert hij affiniteiten te creëren met iedereen. Alle neuzen moeten namelijk in dezelfde richting wijzen. Niet eenvoudig in een spelerskern die veel weg heeft van een huurlingenlegioen. Van Raman, Allan, Angban, Proschwitz, Cuevas of Rodriguez zal volgend seizoen wellicht geen spoor meer te vinden zijn in Sint-Truiden.

De ribkneuzing waarmee Dutoit nu sukkelt, waardoor hij zaterdag bij de rust vervangen werd, is dus een ferme streep door de rekening van STVV. Zeker met het oog op de verplaatsing naar Club Brugge komende zaterdag. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie tegen Lokeren kan Dutoit wél een rol van betekenis spelen. Misschien laat hij dan onder zijn kampioenstatoeage ook de datum vereeuwigen waarop hij STVV in eerste klasse hield.

ALAIN ELIASY

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content