Vorige maandag werd op de voetbalbond de nieuwe supporterskoepel, die de fans van alle Belgische clubs verenigt, boven de doopvont gehouden. Een stap die hopelijk naar meer inbreng van de aanhang leidt, want ook op dit vlak hinkt ons voetbal flink achterop. Met alle gevolgen van dien. Zoals dezer dagen vooral bij Standard en Racing Genk blijkt.

Racing Genk werd door ons, waarnemers, jarenlang als de best geleide club van het land beschouwd, maar het professionalisme heeft voor een vorm van nieuwe zakelijkheid gezorgd, die de fans van de club vervreemdde. Uit een enquête van het Belang van Limburg bleek dat slechts 26 procent van de achterban tevreden is over het bestuur. 42 procent van de fans heeft het gevoel dat geld voor het bestuur van KRC Genk belangrijker is dan het voetbal. De club werd een bedrijf, dat de supporters als consumenten behandelt.

De uitkomst van het onderzoek bij de fusieclub uit Limburg gelijkt sterk op een enquête van augustus dit jaar van Supporters Direct bij clubs uit alle geledingen van het Engelse profvoetbal. Slechts 18 procent van de Engelse fans vond dat hun club financieel goed werd gerund en 62 procent van de abonnees was van mening dat hun geliefde vereniging in het algemeen slecht werd geleid. Geen loze woorden als je weet dat het Engelse voetbal sinds de oprichting van de Premier League 22 jaar terug honderd faillissementen kende.

De zittende regering van premier Cameron beloofde bij haar aantreden de supporter meer inspraak bij zijn club te bezorgen, maar een jaar voor de verkiezingen werd op dat vlak niets gerealiseerd. Integendeel, de komst van nog meer buitenlandse investeerders heeft de kloof met de aanhang alleen groter gemaakt.

Labour, de linkse oppositie, kondigde vorige vrijdag aan dat – als het weer aan de macht komt – meteen wetgeving zal stemmen die de supporter meer macht moet geven. Supporters Direct droomt al jaren van de Duitse situatie, waar de fans 51 procent van de aandelen van de club moeten bezitten (op de historische uitzonderingen Bayer Leverkusen en Wolfsburg na). De reden waarom geen enkele club uit de Bundesliga in handen is van buitenlands kapitaal.

Zover komt het niet onder Labour, maar de voorstellen zouden wel een serieuze impact kunnen hebben op het beleid van het Engelse voetbal (van Premier League tot Conference, het amateurvoetbal). De socialisten gaan uit van de stelling dat voetbal meer is dan business en dat een club deel uitmaakt van de identiteit van een regio. Daar mag niet aan geraakt worden.

Concreet wil Labour dat de fans bij elke club minstens twee leden in de raad van bestuur krijgen en tot een kwart van de directeurs kunnen benoemen en wandelen kunnen sturen. De supportersfederatie van iedere club zou tevens tot tien procent van de aandelen in bezit kunnen krijgen en de leiding moet rekenschap afleggen wat betreft ticketprijzen, shirtsponsoring, de naam en locatie van het stadion, de kleuren en de naam van de club. Overduidelijke verwijzingen naar de ontwikkelingen bij clubs als Cardiff City en Hull City.

De leiding van de Premier League liet al verstaan dat de inmenging van de supporters nieuwe investeerders zou kunnen afschrikken, maar uit de enquête van Supporters Direct bleek dat 85 procent van de voetballiefhebbers meer inspraak bij zijn club eist.

‘Fan power’ hoeft helemaal niet negatief te zijn. Dat de supporters een goed bestuur in de weg zouden staan, blijkt immers niet uit de feiten. Bij clubs als AFC Wimbledon en Exeter City is de supportersfederatie hoofdaandeelhouder en Portsmouth FC (allemaal clubs uit de Football League Two) is zelfs volledig in handen van de achterban. Interessant is vooral het voorbeeld van Swansea City, waar de fans in 2002 bij het faillissement van de club uit Wales twintig procent van de aandelen in handen kregen. De Swans voetbalden toen in de Fourth Division en zijn sinds enkele jaren een vaste waarde in de Premier League.

Kortom, Patrick Janssens kan wellicht inspiratie opdoen bij zijn oude vrienden van Labour om de problemen met de fans van Racing Genk op te lossen.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Patrick Janssens kan van Labour leren hoe hij de problemen met de Genkse fans kan oplossen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content