Een nieuw voetbalseizoen betekent een nieuw begin, een nieuwe liefde. Alles is weer mogelijk. Dromen kunnen immers waar worden. Denk maar aan de eerste titel van AA Gent. Zelfs Ivan De Witte en Michel Louwagie durfden er een jaar geleden niet luidop over te praten.

De voorpret lijkt echter elk jaar wat af te nemen. Misschien heeft het met de leeftijd te maken, maar dat denk ik niet. De ware oorzaken liggen immers voor het rapen. De start van de competitie lijkt elk seizoen een week naar voren te schuiven. Wie is er met voetbal bezig als het kwik boven de dertig graden klimt en hij of zij op een strand of aan een zwembad ligt?

Pas echt problematisch is dat steeds meer clubs in buitenlandse handen terechtkomen. In tweede klasse is dat al het geval met Lierse, Eupen, Tubize, White Star Brussel en Seraing. De voorbije maanden kregen ook de eersteklassers KV Kortrijk en Mouscron-Péruwelz vreemde eigenaars.

Een logische en positieve ontwikkeling, schreef een of andere lapzwans vorige week. Logisch wel. Nergens in West-Europa is het minimumsalaris voor niet-EU-spelers zo laag als in België en onze clubs zijn voor minder dan peanuts te koop. Wat is vijf miljoen euro als je dat bedrag in twee jaar kan recupereren via fiscale voordelen?

Buitenlandse overnames zouden geen probleem zijn als het gaat om mensen met een hart voor de club en zij de bedoeling hebben om de vereniging vooruit te helpen. Vaak zijn het bovendien investeerders met een dubieuze achtergrond. De Maleisiër Vincent Tan (KV Kortrijk) heeft links met een gokbedrijf. De Israëliër Pini Zahavi (Mouscron-Péruwelz) is een spelersmakelaar, die de Henegouwse club wil gebruiken om het Third Party Ownership, dat sinds kort door de FIFA verboden is, te omzeilen.

Dat de voetbalbond slaapt en dit laat gebeuren, kan niet verbazen. Onbegrijpelijk is dat de Pro League geen alarm slaat. Dit is nochtans een veel grotere bedreiging voor ons voetbal dan de buitenissige reiskosten van de technische staf van de Rode Duivels.

Buitenlandse investeerders hopen in het beste geval financieel beter te kunnen worden van zo’n overname. Denk logisch: waarom zou iemand geld stoppen in een club waarvan hij enkele maanden voordien nog nooit had gehoord? Voorzitter Maged Samy (Lierse) stopte wel veel centen in de Pallieters, maar alleen omdat hij nog steeds gelooft dat hij aan de verkoop van spelers zal verdienen. Hoe dan ook, op het Lisp is na bijna acht jaar niemand gelukkig met de Egyptische ‘weldoener’, die overtuigd is dat geel-zwart van hem is.

Nieuwe eigenaars moeten niet alleen aan een ‘fit and proper’-test onderworpen worden, er moet ook uitgezocht worden of ze geen stroman of strovrouw zijn en wie er in werkelijkheid aan de knoppen zit. Tevens moeten er dringend regels komen zodat er minimaal niet gerommeld kan worden met de locatie, het stamnummer en de kleuren van de club.

Om de achterban te beschermen. Trouw aan een club schakelt bij veel supporters immers de zintuigen uit en wist elk gevoel voor moraliteit en ethiek weg. Zelfs de meest onberispelijke fan kan staan juichen voor een verkrachter die scoort voor zijn team en iemand die de mensenrechten aan zijn laars lapt welkom heten in de bestuurskamer. Goddelozen worden in een replicashirt godsdienstfanaten en heiligen veranderen in psychopaten die een moord zouden begaan om een strafschop te versieren.

Een mooi voorbeeld van supportersblindheid zien we dezer dagen bij Antwerp. De aanhang van de oudste club van het land loopt in polonaise achter Patrick Decuyper aan, terwijl niemand weet wie de echte baas is op de Bosuil en waar het geld vandaan komt. Dat Decuyper een paar jaar geleden met Zulte Waregem naar het Kiel wilde trekken, is ook al met de mantel der liefde bedekt.

Wat we vandaag in Deurne-Noord meemaken, roept herinneringen op aan wat er enkele jaren terug aan de andere kant van de stad gebeurde. Daar liep de Beerschotaanhang totaal verblind als lemmingen achter Patrick Vanoppen de afgrond in.

Het is de hoogste tijd dat de politiek ons voetbalerfgoed veiligstelt en strikte regels oplegt voor overnames van clubs. Dat politici een taak hebben in het voetbal wordt bewezen in de Verenigde Staten. Daar houdt de senaat vandaag een hoorzitting over de FIFA.

DOOR FRANÇOIS COLIN

De politiek moet ons voetbalerfgoed veiligstellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content