Elk bedrijf dat zich serieus neemt, heeft een website tegenwoordig. Voor de Belgische voetbalclubs is dat niet anders. We trainden onze rechterwijsvinger intens en klikten ons vervolgens een weg door de websites van onze eersteklassers.

Voor een professionele voetbalclub is een website de investering meer dan waard. Het is immers een ideaal vehikel om in contact te treden met duizenden supporters. Die kunnen er het nieuws heet-van-de-naald lezen, de prijs van een ticket opvragen én dat ticket online kopen, de samenvatting van de laatste wedstrijd nog eens bekijken en ga zo maar door. De mogelijkheden van het internet zijn quasi onbeperkt. Algemene regel : hoe groter het budget, hoe beter de website. Dat wordt meteen duidelijk als je de website van pakweg Manchester United (www.manutd.com) bekijkt. Het webteam van de club die rijker is dan alle achttien Belgische eersteklassers samen, moet duidelijk niet op een eurocent kijken. In België zie je ook een duidelijk verschil tussen de website van Anderlecht en die van stadsgenoot Brussels. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid geld, tijd en manuren die een club in zo’n site kan steken.

Op de websites van de Belgische eersteklasseclubs vind je in het algemeen de nodige basisinformatie : een voorstelling van het clubbestuur en het stadion, informatie over tickets en abonnementen, de onvermijdelijke sponsors, en een presentatie van de technische staf en de voltallige spelerskern met telkens een stuk of wat gegevens van de voetballer in kwestie (lengte, gewicht, vorige clubs). Op verrassend veel sites kan je ook al online filmpjes bekijken van wedstrijdsamenvattingen, doelpunten, voorstellingen van spelers, sfeerbeelden.

Er wordt altijd steen en been geklaagd over de jeugdwerking in België, maar dat geldt geenszins voor de onlinevertegenwoordiging van de jeugdploegen van onze eersteklassers. Elke club wijdt een luik van zijn website aan de jeugd of houdt er een heuse jeugdsite op na. Beperkt zich dat bij de ene club tot foto’s van de ploegen en een overzicht van hun wedstrijden en klassementen, bij de andere club komen we bij wijze van spreken te weten hoe het met de ontstoken kleine teennagel van de linksback van de scholieren is gesteld.

Van elke site sommen we een aantal plus- (+ ) en minpunten (- ) op.

Anderlecht www.rsca.be

De site is beschikbaar in zomaar eventjes vier verschillende talen : Frans, Nederlands, Engels en Spaans. Toegegeven, de Spaanse site is niet zo uitgebreid als de andere drie, maar je Argentijnse vriendin zal er toch een paar uur zoet mee zijn om alles te lezen.

Er blijft op de site geen grassprietje van de club onbesproken. Massa’s informatie dus. Dat is tegelijkertijd ook een minpunt, want het is soms moeilijk door de bomen het bos te zien.

Bij Anderlecht denken ze ook aan de allerkleinste supporters : klik eens op de ‘Ketjes Club’.

Klik rechtsboven op ‘Games’. Even aanloggen en hops, je kan naar hartenlust pronostikeren op alle wedstrijden in de eerste klasse. Daarnaast kan je ook trachten te voorspellen in welke opstelling Anderlecht in zijn eerstvolgende competitiewedstrijd zal aantreden. Goeie voorspellers krijgen punten.

De site blinkt niet uit in overzichtelijkheid.

Bergen www.raec-mons.be

Er zijn ‘bergen’ informatie te vinden op de website.

De meeste spelersportretten bevatten een korte biografie. Zo komen we te weten dat er zelfs een burgerlijk ingenieur in de A-kern speelt.

De navigatie van de website kan beter. Zo worden bepaalde thema’s uit de rechterkolom op een andere manier hernomen in de linkerkolom. Dubbel op, als je het ons vraagt.

Helgele of witte tekst op een zwarte achtergrond leest niet erg lekker.

Brussels www.fc-brussels.be

Het ‘kleine’ FC Brussels heeft toch maar mooi een website in de beide landstalen.

Surf op de homepage van FC Brussels eens naar www.fcbrussels.tv.

Bekijk de onlinefilmpjes van ‘Studs’ (onder ‘Supporters’), een programma van TV Brussel waarin een kijkje genomen wordt achter de schermen van FC Brussels.

Beluister het sappige supporterslied onder ‘Clublied’ in de rubriek ‘Supporters’. Raymond Goethals zingt mee vanuit de voetbalhemel.

De Nederlandstalige site gebruikt vaak Engelse woorden waar dat niet echt noodzakelijk is. Hier en daar zijn Franse woorden ook niet vertaald. Maar misschien is dat gewoon ‘Brusseleirs’ …

Soms beland je ongewild op de anderstalige site (klik bijvoorbeeld eens op ‘Archives’ onder ‘News’ op de Nederlandstalige site).

Cercle Brugge www.cerclebrugge.be

Cercle Brugge bestaat al van 1899. In de rubriek ‘Historiek’ valt dan ook heel wat te vertellen. En dat gebeurt met verve. Bijzonder interessant.

Van elke Cerclewedstrijd vanaf 2003 zijn een verslag (oranje bal), statistieken (gele bal) en de doelpuntenmakers (groene bal) beschikbaar.

In de ‘Hall of Fame’ (onder ‘Historiek’) vind je korte portretjes van de Kalusha’s en Kooimannen van Cercle. Nostalgie alom.

Luister naar de ‘Cercle-songs’ onder ‘Supporters’ ! Je waant je zo in het stadion.

Danny Cattoor : een man met een missie. Op zijn site www. cerclemuseum.be vind je gedetailleerde statistische gegevens over (bijna) alle spelers die ooit voor Cercle uitkwamen.

De Franstalige Cerclesupporters komen op de site niet bepaald aan hun trekken.

De site oogt wat stroef en ‘geblokt’.

Charleroi www.sporting-charleroi.be

De site is zeer overzichtelijk, goed gestructureerd.

Klik onder ‘Multimédias’ eens op ‘RCSC TV’. Onder de rubriek ‘L’équipe’ kun je mooi gemaakte portretten van een aantal spelers bekijken.

Onder ‘Multimédias’ vind je ook ‘Vidéos’ met samenvattingen van alle wedstrijden die Sporting Charleroi speelde in 2006 en 2007.

Geen spoor van een Nederlandstalige site, een beetje vreemd voor een ambitieuze club.

Klein minpuntje is het gebrek aan kleur, maar met zwart-wit als clubkleuren heb je natuurlijk weinig speling.

Club Brugge www.clubbrugge.be

Recente – ook kritische – artikels uit magazines (o.a. Sport/Voetbalmagazine) en kranten vind je integraal terug in ‘Club Brugge in de Media’.

De site is wel beschikbaar in drie talen (Nederlands, Frans en Engels), maar moet op dat vlak onderdoen voor de sites van Anderlecht en Standard (allebei beschikbaar in vier talen).

De site is zeer overzichtelijk en goed gestructureerd.

Op de site van Club Brugge is nergens een onlinefilmpje te zien. Je kan er dus geen samenvattingen, goals of interviews bekijken zoals dat wel het geval is op veel andere websites.

Dender www.fcvdendereh.be

Je vindt verrassend veel informatie op de website van deze neo-eersteklasser.

Er zijn zomaar even elf versies van het clublied te downloaden.

Ook de jeugdsite is goed uitgebouwd en bevat veel informatie.

Geen erg gelukkige kleurkeuze.

Genk www.krcgenk.be

De site is zeer overzichtelijk en goed gestructureerd.

Bij Genk kunnen kinderen vanaf het moment dat de navelstreng is doorgeknipt tot 12 jaar gratis lid worden van de kinderclub : klik op ‘Kinderclub KRC Genk’.

De voorstelling van enkele spelers gaat verder dan de obligate vermelding van lengte, gewicht, vorige clubs enzovoort. Wist je bijvoorbeeld dat Logan Bailly graag shopt ? Of dat Sebastien Pocognoli een liefhebber is van het Franse chanson ?

Onder ‘Downloads’ in ‘Fanzone’ heb je de keuze uit een indrukwekkend aantal bureaubladen.

Er is geen Franse versie van de site, toch een must voor een Belgische topclub.

Gent www.kaagent.be

De site zit goed in mekaar. De jeugdsite heeft dezelfde structuur en look.

Gent volgt de ex-Buffalo’s op de voet. Elke week verschijnt een overzichtje met de prestaties van ex-Gentenaars zoals Pieter Collen, Stijn Vreven, Ahmed Hossam.

Fans van de uitzendingen van ‘radio Buffalo’ kunnen die opnieuw beluisteren op de website onder ‘Supporters’.

AA Gent richt zich uitsluitend naar de Nederlandstalige supporter. Hoe zit het met ‘La Gantoise’ ?

Germinal Beerschot www.germinal-beerschot.com

De site is bijzonder overzichtelijk.

De rubriek ‘Jeugd’ is zeer uitgewerkt.

Onder ‘Ouders langs de lijn’ in de rubriek ‘Jeugd’ noteert GBA een aantal afspraken met de ouders van de jonge voetballertjes. Zo mogen ze enkel aanmoedigen en moeten ze het (voetbaltechnisch) coachen aan de trainer overlaten. Opmerkingen aan het adres van andere spelertjes worden niet getolereerd. Mooi zo !

Er is zo goed als geen interactie met de supporter (geen forum, geen onlineshop, geen onlinepronostiek).

De site biedt weinig extraatjes en beperkt zich tot de strikt noodzakelijke basisinformatie.

Lokeren www.sporting.be

In de rechterkolom vind je geregeld een ‘wist u dat’-je. Je leest er korte, bondige, interessante weetjes over Lokeren.

Onder ‘Multimedia’ kan je nog eens rustig alle goals van Lokeren bekijken.

In diezelfde rubriek zijn ook Fiel de Vos en Kornelis Vos, de huiscolumnisten, te vinden. Zij hebben zo hun eigen kijk op de prestaties van het team.

Er is ook een beperkte Franstalige en Engelstalige site.

Op de site is niet alleen een geschiedenis van de club te vinden, maar ook eentje van de website die in 1996 van start ging.

Aan de lay-out van de site kan nog wat geschaafd worden.

Mechelen www.kvmechelen.be

De site oogt zeer overzichtelijk.

Er bestaat een slabbetje voor KV-supporters van 0 tot 2 jaar met de tekst ‘kakkertje’. Neem eens een kijkje in de KV-shop.

Van al dat geel-rood slaan je ogen op den duur paars uit.

Voor een club met zo’n rijke geschiedenis valt de webpagina ‘Historiek’ een beetje dunnetjes uit.

Geen onlineforum, pronostiek, nieuwsbrief, shop, filmpjes … De KV-supporter komt niet aan zijn trekken, hopelijk is dat ‘Achter de kazerne’ straks anders.

Moeskroen www.excelsior.be

De jeugdsite ‘Futurosport’ van Moeskroen is goed uitgebouwd.

Samenvattingen van de wedstrijd en de analyses achteraf kun je herbekijken onder ‘Vidéos’ in de rubriek ‘Médias’.

De spelersportretten zijn uitgebreid en beperken zich niet tot het obligate cijfermateriaal.

De rode achtergrond werkt als een lap op een stier : je word er agressief van. Hopelijk surfen de tegenstanders van Excelsior niet te veel naar deze site.

Roeselare www.ksvroeselare.be

Ook Franstalige en Engelstalige supporters worden op de site verwelkomd (maar niet meer dan dat).

Er is duidelijk werk gemaakt van de ‘Historiek’ van de club (onder ‘Info’).

KSV Roeselare verwent zijn supporters met een uitgebreid verslag van elke wedstrijd van Roeselare (onder ‘A-kern’ / ‘Competitie’).

De lay-out van de site oogt bijzonder oubollig en ongestructureerd. Dat geldt ook voor de zeer chaotische jeugdsite.

De overzichtelijkheid van de navigatie in de linkerkolom laat te wensen over.

De video’s met wedstrijdanalyses in de rubriek ‘Trainer aan het woord’ (onder ‘A-kern’) bieden niet echt een meerwaarde, deels door de slechte geluidskwaliteit.

Sint-Truiden www.stvv.com

De site ziet er bijzonder professioneel uit.

De presentatie van de spelers bevat een korte biografie en leuke weetjes zoals de bijnaam, de hobby’s, de idolen van de speler in kwestie.

In tegenstelling tot aartsrivaal Racing Genk heeft STVV wel een zeer goed uitgewerkte Franstalige site.

En met Frans houdt het niet op. De website bestaat namelijk ook voor een klein gedeelte ‘in ’t plat’. Klik in de bovenste balk op ‘st’. Een voorsmaakje : “De Sintruinse voetbalvereinigink is op den 23 feibrewoare 1924 ontston nooda twie ploege van hè, ’t is te zegge den FC Goldstar en den FC Union, gefusjoneird zin. De club kreig van de bond de stamnummerou 373 en kous ver de kluere van de stad, geel en blou. In 1965 wood de club vissekampiejoen. In 1971 en 2003 spelde STVV de beikerfinnoale.”

De jeugdrubriek op de site bestaat, maar is niet zo uitgebreid als bij de meeste andere eersteklassers.

Standard www.standardliege.be

Ook Standard pakt, naast Anderlecht, uit met een viertalige website. Hier gaat het om een Nederlandse, Franse, Engelse en Duitse versie.

Een doelpunt van Standard gemist ? Geen probleem. Herbekijken kan onder ‘Video’s’ in de rubriek ‘Multimedia’.

In de ‘Nieuws’-rubriek vind je onder ‘Bibliografie’ een overzicht van alle boeken die over Standard verschenen zijn.

Een goed gevulde, overzichtelijke website.

Artikels uit magazines of kranten over Standard zijn niet op de site te vinden. Alle artikels in het persoverzicht worden geschreven door de niet geheel onpartijdige Standardredactie.

Westerlo www.kvcwesterlo.be

Bijzonder overzichtelijke, zeer nuchter gemaakte en eenvoudig maar geniaal gelay-oute site.

Ook de jeugdsite mag er zijn en bevat bijzonder veel informatie.

Om toch iets negatiefs te zeggen : zeer weinig informatie over de spelers.

Zulte Waregem www.svzw.be

De jeugdsite is zeer overzichtelijk en oogt eigenlijk beter dan de site van de eerste ploeg.

Op de jeugdsite staat onder ‘Nieuws’ elke week een jeugdspeler in de kijker. Een eerste stap naar beroemdheid.

In diezelfde rubriek kun je ook filmfragmenten bekijken van bijvoorbeeld de Duiveltjes van Zulte Waregem tegen die van Pittem. Geen superheldere beelden, maar toch genieten !

De pagina’s komen wat rommelig over. Je moet vaak twee keer kijken om de informatie die je zocht daadwerkelijk te vinden.

De navigatie laat soms te wensen over : zo wordt bijvoorbeeld op een aantal subpagina’s een ander hoofdmenu gehanteerd dan op de homepagina. Ander voorbeeld : op de homepagina lijkt er alleen maar ‘Nieuws’ te zijn. S

door Steve Van Herpe

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content