Veranderde SV Roeselare nu resoluut het geweer van schouder onder Dirk Geeraerd, door de lange bal – ingeburgerd tijdens de periode van Dennis van Wijk – af te zweren en resoluut voor aanvallend voetbal te kiezen ? Routinier Koen De Vleeschauwer (35) nuanceert deze stelling, ook al komt de middenvelder tot de conclusie dat de spektakelwaarde van zijn ploeg toenam. Getuige daarvan het aantal gemaakte doelpunten, veertien, evenveel als Anderlecht. “Maar ook onze tegentreffers”, countert hij meteen : zeventien, meer dan welke andere eersteklasser ook. “Dat is misschien wel een gevolg van onze vernieuwde manier van spelen, maar ook een kwestie van toeval. Er wordt nu veelal gekozen voor het voetballend vermogen op het middenveld, terwijl we vorig seizoen nog iets te vaak teerden op onze duelkracht en de crossbal. Kijk naar de samenstelling van onze ploeg. Ten opzichte van vorig seizoen veranderde er niet zo heel veel. Alleen Jamaïque Vandamme vertrok uit de basiself van toen. Daartegenover staat dan weer dat we met Davy Oyen en Paul Kpaka een pak meer ervaring aan de kern toevoegden. Door de blessure van Wagneau Eloi veranderden we een klein beetje onze veldbezetting. In plaats van een 4-5-1 opteren we nu voor een 4-4-2, met Sébastien Dufoor aan de zijde van Sanharib Malki of Kpaka. Over echte accentverschuiving kan je volgens mij niet spreken. Alleen is het zo dat we constant zoeken naar de combinaties over de grond. Dat is ook mogelijk door de inbreng op het middenveld van Tom Peeters of Steve Barbé. Technisch onderlegde voetballers, die over een groot loopvermogen beschikken en ook hun verdedigende taken niet verwaarlozen. We proberen de bal iets langer in de ploeg te houden. De middenvelders voelen zich alleszins beter bij dit systeem.”

Het centrale verdedigingsduo James LahousseDaan Vaesen ondervond sinds de competitiestart problemen om hun niveau van vorig seizoen aan te houden. De Vleeschauwer merkte dat ook op, maar heeft een verklaring. “De standvastigheid verdween wat”, erkent hij. “James was vorig seizoen een onbetwiste titularis, nu voelde hij tijdens de voorbereiding wat twijfels. Het tastte zijn vertrouwen aan en bovendien raakte hij geblesseerd. Maar alle tegendoelpunten op hen afschuiven zou te goedkoop zijn. We kennen gewoon wat meer tegenslag, ook al werden we tot nog toe nooit overspeeld door een team. Gelukkig kunnen we terugvallen op onze bijtertjes, Martijn Monteyne en Chemcedine El Araichi, die samen met Frederik Vanderbiest aan ons spel toevoegen. Als we dit seizoen onze sterke thuisreputatie en het klassement van vorig jaar kunnen evenaren, dan mogen we spreken over een geslaagd parcours. Tenzij er natuurlijk in de beker van België iets speciaals mogelijk is ?”

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content