Met 6 op 21 oogt de balans na 7 speeldagen voor Zulte Waregem erg pover. ‘Iedereen moet zijn taken uitvoeren.’

We zochten het even op. Vorig seizoen werd Bart De Roover bij SV Zulte Waregem eind oktober, nadat hij in twaalf speeldagen evenveel punten sprokkelde, bedankt voor bewezen diensten. De oud-international begon toen aan de Gaverbeek met tien punten na zeven speeldagen, na duels tegen respectievelijk Standard, YR KV Mechelen, Westerlo, Cercle Brugge, Anderlecht, KAS Eupen en AA Gent. Darije Kalezic, die vooral door gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper fel werd bewierookt, moet ondertussen vaststellen dat zijn rapport minder goed oogt. De Nederlandse Bosniër haalde 6 op 21, na ontmoetingen met Lokeren OV, Oud-Heverlee Leuven, RC Genk, Club Brugge, RAEC Bergen, AA Gent en Beerschot AC.

Opvallende vaststelling daarbij is dat de huidige coach constant wordt geprezen om zijn vernieuwende en aanvallende aanpak. Ook al blijkt dat zijn team na een uur voetbal vooral conditioneel sterk terugvalt én er bij momenten wordt geopteerd voor een systeem (vanuit de zone) met vaste mandekking op bepaalde stroken van het veld.

“Net dat laatste aspect moeten we nog beter onder de knie krijgen”, weet Steve Col- paert. “Het is nu eenmaal de visie van onze coach om te kiezen voor een 4-3-3 met hoge pressing en veel aanvallen langs de flanken. Maar dat systeem is fysiek heel zwaar. Het vraagt veel energie en concentratie van elke speler individueel.” Vreemd dat de conditie tekortschiet, want op aanraden van Kalezic wordt gewerkt met de Nederlandse inspanningsfysioloog Raymond Verheijen, dé specialist inzake conditieopbouw.

Na de collectieve offday op Beerschot verwees aanvoerder Davy De fauw trouwens streng naar het feit dat SV Zulte Waregem nog meer als ploeg moet acteren. Volgens de verdediger kan het niet dat enkele spelers ( zoals Aleksandar Trajkovski, die bij de nabespreking stevig werd aangepakt, nvdr) zich boven de groep willen stellen en de duels mijden. “Iedereen moet honderd procent fit zijn en zijn opgelegde taken uitvoeren”, stelt ook Colpaert. “Die details kosten ons momenteel een pak punten. Net als vroeger op school moeten we nu alles vanbuiten leren. Maar we moeten die nul op negen niet gaan dramatiseren.”

Dat er binnen de clubwerking totaal geen ongerustheid heerst, wordt bevestigd door voorzitter Willy Naessens. “Omdat we echt niet slecht spelen, twee tot drie punten meer verdienden en we nog een pak nieuwe spelers moeten inpassen”, brengt hij ter verdediging aan. “De vele veranderingen in de entourage en de kern, ook toen de competitie al bezig was, zorgen voor vertraging. We hebben echter kwaliteiten genoeg om uit deze moeilijke periode te komen. Ik ben helemaal niet zenuwachtig. We zitten in een overgangsfase en moeten gewoon veel efficiënter worden. Ons rendement kan beter. Dit proces kost ons wat tijd. Maar ik ben ervan overtuigd dat we een heel sterke terugronde zullen afwerken.”

Naessens erkent wel het gemis van een echte afwerker voor doel. Er wordt (te) veel verwacht van de schutterskwaliteiten van Ouwo Maâzou Moussa. “Ik stel vast dat Teddy Chevalier nog niet scoorde en Giuseppe Rossini dat weinig doet ( 2 goals in 323 minuten, nvdr). Rossini zorgt wel voor balvastheid, maar is geen killer. Maâzou dienen we nog in te passen. Het tij zal wel keren. Persoonlijk verwacht ik een meerwaarde van HabibHabibou. Hij droomt van Engeland en zal na zijn blessure moeten bewijzen dat hij een transfer waard is.”

De Roover kreeg alleszins minder krediet. “Dat was een totaal ander verhaal”, verweert Naessens zich. “Nu kregen we op geen enkel moment van de spelers een signaal dat ze niet meer achter de trainer staan.”

door frédéric vanheule

“We moeten die nul op negen niet dramatiseren.” Steve Colpaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content