SV Zulte Waregem – Info

Back to the roots

Op 17 december 2021, na een 17 op 57, viel het doek over het Francky Dury-tijdperk bij Zulte Waregem, na ruim 20 jaar en liefst 779 matchen. Assistenten Davy De fauw en Timmy Simons namen over, maar na een hoopgevende 6 op 6 begon het Esseveeschip weer water te maken. Twee cruciale zeges tegen Seraing en Eupen stelden uiteindelijk het behoud veilig.

Het clubbestuur trok wel zijn lessen: verder doen met De fauw en Simons, na 15 op 45, was geen optie. Beiden bleven ook niet aan boord als assistent. Enter, als nieuwe T1, een vertrouwd gezicht: Mbaye Leye, de clubtopschutter die met Zulte Waregem in het verleden een haat-liefdeverhouding had. Drie keer vertrok hij er met slaande deuren. Drie keer keerde hij terug. Nu dus als hoofdcoach, na een mislukt avontuur bij Standard. Geen verrassing, want Leye stond al langer op de radar, als opvolger voor Dury.

Of dat een goede keuze zal zijn, moet zich nog uitwijzen, maar de communicatie tussen Leye en de sportieve staf/clubleiding verloopt (voorlopig) opperbest. Zijn voornaamste opdracht: weer vuur en vechtersmentaliteit in de spelersgroep pompen – een van de grootste manco’s de voorbije jaren, waardoor veel fans afhaakten. Back to the roots, met spelers die er hun kop voor willen leggen. Iets waar Leye zelf, als speler, altijd prat op ging. In de voorbereiding legde hij er dan ook al flink de pees op.

Op die fighting spirit werd ook gelet bij het aantrekken van nieuwe spelers. Veel mochten die echter niet kosten. Daarom werd ook het scoutingsteam versterkt met Tim Taveirne en David Smolders, twee jonge, moderne ‘datascouts’. Ondanks de financiële injecties van meerderheidsaandeelhouder Tony Beeuwsaert blijft Zulte Waregem, als een van weinige Jupiler Pro League-clubs die nog in Belgische handen is, immers bogen op hetzelfde budget van de laatste jaren.

SV Zulte Waregem - Info

Borstel door de kern

Niet alleen de coach veranderde, ook de kern onderging flinke wijzigingen. Alle huurspelers (Kutesa, Doumbia, Boya) mochten vertrekken, en ook jeugdproducten De Neve (KV Kortrijk) en Pletinckx (OHL) voeren weg van de Gaverbeek.

Qua inkomende transfers haalde Zulte Waregem twee Belgen uit de lagere klassen: spits Braem (SKV Zwevezele) en middenvelder Rommens (een van de uitblinkers bij RWDM in 1B). Beiden kregen al lovende commentaren, maar moeten zich op een hoger niveau nog bewijzen.

De linksvoetige Spanjaard Lopéz (transfervrij gehaald bij de Spaanse tweedeklasser Sporting Gijón) moet centraal achterin meer zekerheid brengen, naast de ervaring van Derijck en Ciranni, en het loopvermogen van linksachter Drambaiev. Die Oekraïner wordt gehuurd van Shakhtar Donetsk en liet in de voorbereiding al veelbelovende dingen zien. Achter hen strijden clubicoon Bossut en Bostyn weer om een plaats als eerste doelman.

SV Zulte Waregem - Info

Vertrek Dompé

Op het middenveld moet Vigen, na een wisselvallig seizoen met veel blessures, tonen waarom hij vorige zomer een potentiële revelatie werd genoemd. Het contract van Sissako, die ook vaak hoogtes en laagtes afwisselde, werd verlengd.

Voor de aanvalslinie is het afwachten wanneer Dompé, vorig seizoen een sleutelfiguur met 14 assists, vertrekt. Hij is immers einde contract in 2023. Ook Gano (13 treffers vorig seizoen) stuurde aan op een transfer, maar hij heeft nog een verbintenis tot 2024. Vossen (17 doelpunten in 2021/22) blijft wel een zekerheid, mogelijk in een duo met Braem.

Er zal echter nog kwaliteit moeten bij komen (een extra centrale verdediger, een aanvallende middenvelder en een spits) als Zulte Waregem een zorgeloos seizoen wil doormaken. De eerst thuismatch winnen tegen Seraing wordt in dat opzicht al zeer belangrijk.

SV Zulte Waregem - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content